V grozljivi nesreči na primorski avtocesti udeleženih med 150 in 170 oseb

Foto: STA

Kakor kaže je šlo na primorski avtocesti za eno največjih masovnih nesreč na slovenskih avtocestah, saj je bilo v njej udeleženih med 150 in 170 oseb. 66 vozil je verižno trčilo, 4 osebe so mrtve, 29 hudo poškodovanih. Po sobotni nesreči je primorska avtocesta spet odprta, na PU Koper pa so danes zjutraj povedali, da novih podatkov o žrtvah za zdaj nimajo.

V soboto je okoli 14. ure prišlo do verižnega trčenja 66 vozil, od tega 4 tovornih vozil in en avtobus. Gre za prometno nesrečo več vozil, ki so verižno trčila. Na koprski policijski upravi so potrdili, da so 4 osebe mrtve, okrog 30 pa hudo poškodovanih. Za ponesrečene ne vedo, ali so slovenski ali tuji državljani.

V soboto so bile razmere kaotične, več oseb je še vedno ukleščenih v avtomobile. Reševalne ekipe so pomagale poškodovanim; okoli 70  gasilcev je bilo ves čas na kraju nesreče.

Vzrok nesreče naj bi bila gosta megla. Udeleženi vozniki v prometni nesreči opozarjajo, da DARS ni poskrbel za ustrezno signalizacijo.

V verižni prometni nesreči je trčilo 66 vozil (foto: STA).

V verižni prometni nesreči je trčilo 66 vozil (foto: STA).

V UKC Ljubljana pripeljali skupno 10 ponesrečencev, 3 so hospitalizirani
V bolnišnice v Ljubljani, Izoli in Šempetru pri Gorici so reševalci skupaj prepeljali 29 poškodovancev.

V UKC Ljubljana so pripeljali 10 ponesrečencev: od teh so trije hospitalizirani. Eden je italijanski državljan, pri dveh gre za zlome in potrebujejo operativni poseg. Zdravstveno stanje vseh treh je stabilno. Ostalih sedem ponesrečencev je šlo lahko domov še isti dan, ko so prišli v oskrbo.

“Vsi zdravniki in medicinske sestre, ki so bili v pripravljenosti, so brez klica prišli v službo. Javili so se tudi ostali, ki niso v pripravljenosti, vendar zdravniško osebje njihove pomoči zaenkrat ne potrebuje,” so v soboto povedali v UKC Ljubljana.

V šempetrsko bolnišnico so pripeljali 3 poškodovance
V šempetrsko bolnišnico so pripeljali tri poškodovance, od tega enega Madžara, ki je čez noč ostal na opazovanju. Ena bolnica je težje poškodovana in je v intenzivni negi, vendar izven življenjske nevarnosti, še en udeleženec v nesreči pa je bil po ambulantnem pregledu odpuščen domov, je za STA pojasnila direktorica bolnišnice Nataša Fikfak.

Očividci poročajo, da je še večjo tragedijo preprečil moški, ki je ob cesti z lučko opozarjal na nesrečo.

Vodja zdravstvenega dela reševanja sobotne nesreče Gordana Živčec Kalan je za STA ocenila, da je šlo za eno največjih masovnih nesreč na slovenskih avtocestah sploh, saj je bilo v njej udeleženih med 150 in 170 oseb.

Ob tem je Živčec Kalanova pohvalila tako vse sodelujoče ekipe, saj je imela vse kapacitete takoj na razpolago, kot tudi center 113, ki je nemudoma zagotovil zaporo avtoceste, kar je iz njenih izkušenj zelo težko.

Tragedija na primorski avtocesti 28. decembra 2014
Na primorski avtocesti se je pri Postojni pripetila doslej največja prometna nesreča v Sloveniji po številu udeleženih vozil. Do nje je prišlo, potem ko se je na avtocesti prevrnil tovornjak, vanj pa je nato v slabi vidljivosti naletelo več vozil. Umrl je 25-letni državljan Švice, poškodovanih pa je bilo še 39 ljudi, trije huje. V nesreči je bilo skupaj udeleženih 51 vozil in približno 120 ljudi.

V. V., STA