V Istri danes poteka velika kriminalistična akcija, vpleteni naj bi bili tudi slovenski državljani

Foto: istarska-policija.gov.hr

V Istri na Hrvaškem danes poteka velika kriminalistična akcija, v katero so menda vpleteni tudi Slovenci, poročajo hrvaški mediji. Po neuradnih podatkih je v preiskave zajeto 26 oseb, od tega je bilo 15 prijetih, bremenijo pa jih koristi na področju urejanja prostora in črne gradnje – v zvezi z nezakonito legalizacijo objektov, predvsem v mestu Vodnjan. Preiskava naj bi zajela več oseb z Vodnjanske regije, pa tudi Pulja, na prvi ravni so uslužbenci Mestne občine Vodnjan, ki so vodili postopke legalizacije, na drugi podjetniki, torej gradbeniki, geodeti in arhitekti kot posredniki, na tretji pa lastniki nepremičnin.

Po poročanju hrvaških medijev naj bi se med letoma 2014 in 2019 zgodile domnevne zlorabe uradnega položaja in pooblastil. Od 15 aretiranih ljudi jih je 14 iz Istre in eden iz Reke. Puljski odvetnik Matija Miloš je za Istra24 potrdil, da so prijeli Krešimirja Stojkovskega. V okviru preiskave se pojavljata tudi imeni Sead Ibrahimović in Maja Ristić; pa tudi nekdanja vodja Oddelka za urejanje prostora in gradnjo mesta Vodnjan Dora Komparić, ki so jo v torek zjutraj v spremstvu dveh inšpektorjev in policista prijeli in pridržali v njeni hiši. Glas Istre piše, da je bil med pridržanimi tudi Dragan Štokovac, lastnik podjetja Štok d.o.o. iz Peroja, v preiskavi pa so še nekateri slovenski državljani, ki so bili povabljeni na razgovor, ker niso na Hrvaškem.

Uslužbenci Službe za gospodarski kriminal in korupcijo istrske Policijske uprave v sodelovanju z Uradom za zatiranje organiziranega kriminala in korupcije izvajajo kazensko preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost. Trenutno je pod policijskim nadzorom več oseb, potekajo preiskave poslovnih in zasebnih prostorov. V to zapleteno kriminalistično preiskavo je vključenih več kot 60 policistov, preiskave pa potekajo na več lokacijah, so sporočili v uradni izjavi. Kasneje pa so mediji poročali, da je preiskava potekala tudi v hiši nekdanjega vodje prostorskega načrtovanja Mestne občine Vodnjan Damirja Janka, v zgodnjih jutranjih urah pa je bil v policijski akciji s kodnim imenom Dorina prvi prijet nekdanji vodja Urada državne uprave Istrske županije Mladen Kancelar.

Sara Bertoncelj