fbpx

V letošnjem letu kar 24 intervencij policije v azilnem domu na Viču

Foto: Nova24TV

Policija je od začetka leta do 1. decembra 2019 morala kar 24-krat posredovati v azilnem domu na Viču. Šlo je za primere groženj, udarjanja, pretepov, nasilja, nesramnosti, žaljivosti, povzročanja občutka ogroženosti, ponižanosti, prizadetosti in strahu ter neupoštevanje odrejenih zakonitih ukrepov ali odredb uradne osebe.

V letošnjem letu so morali ljubljanski policisti kar 24-krat posredovati v azilnem domu na Viču zaradi kršitev javnega reda in miru migrantov, ki bivajo v poslopju.

11 kršitev po 1. odstavku 6. člena zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM), ena kršitev po 2. odstavku 6. člena ZJRM, dve kršitvi po 3. odstavku 6. člena ZJRM, dve kršitvi po 1. odstavku 7. člena ZJRM in dve kršitvi po 1. odstavku 22. člena ZJRM.

Nasilje, pretepi, prepiri in nespoštovanje
Šlo je za primere, v katerih je prišlo do spodbujanja k pretepu, nasilnosti, nesramnosti in žaljivega obnašanja, ter za primere, v katerih je tako vedenje povzročilo “občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu”.

https://twitter.com/karfjolca/status/1196217706288209920

Ravno tako so bili primeri, v katerih je prišlo do pretepa ali udarjanja, nedostojnega vedenja v javnosti, prepira na javnem kraju ter neupoštevanja “na kraju samem odrejenega zakonitega ukrepa ali odredbe uradne osebe”.

Foto: Nova24TV

Predstavnik za odnose z javnostmi Tomaž Tomaževic je ob tem v sporočilu za Nova24TV pripomnil, “da je v nekaterih primerih šlo za več kršitev v enem dogodku, neupoštevanje navodil varnostnika ali ukazov policistov in kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru”.

Ali so plačali kazen?
“Policisti so obravnavali tudi suma kaznivih dejanj zaradi izrečenih groženj osebju azilnega doma, kjer je bilo o vseh ugotovitvah obveščeno pristojno okrožno državno tožilstvo,” je dodal Tomaževic in poudaril, da po podatkih policije v nobenem od opisanih dogodkov ni bilo poškodovanih oseb.

Azilni dom Ljubljana. (Foto: STA)

Za vsa našteta kazniva dejanja so zagrožene denarne kazni v višini od približno 330 evrov do 1.250 evrov. Ni znano, ali so bile globe izrečene ter kdo, če sploh kdo od oglobljenih, je poravnal denarne kazni.

Ivan Šokić