V letošnjem letu na območju Policijske uprave Novo mesto državno mejo nezakonito prestopilo že 1.221 migrantov!

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Potem ko je državljan z območja Črnomlja prijavil kaznivo dejanje vloma v njegov objekt, je dobil odgovor s strani policije, da ne morejo priti na ogled, ker naj bi imeli preveč dela z migranti. Zaskrbljen nad odgovorom se je obrnil na nas in mi smo v njegovem imenu preverili, če policija v zadnjem času beleži več dela z migranti kot običajno. Policijska uprava Novo mesto nam je sporočila, da so letos do vključno 5. junija pri ilegalnem prestopu meje prijeli 1.221 oseb različnih državljanstev, pri čemer pa se kar 60 odstotkov primerov ilegalnih prestopov zgodi na območju policijske postaje Črnomelj. V enem primeru so vlomili v lesen pomožni objekt, v drugem pa je zagorela skladovnica drv, kjer je ogenj, ki so ga zakurili, ušel nadzoru.

V lanskem letu (pet mesecev) so na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali 38 primerov ilegalnih prestopov državne meje in pri tem prijeli 77 oseb. V enem primeru so prijeli štiri osebe na območju Bele krajine, ostale pa na območju Posavja.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so letos v prvih petih mesecih obravnavali 242 primerov ilegalnih prestopov in pri tem prijeli 1.094 oseb. Približno 60 odstotkov primerov nezakonitih prehodov se dogodi na območju policijske postaje Črnomelj, nekaj več kot 30 odstotkov na območju policijske postaje Metlika (Bela krajina), nekaj manj kot 10 odstotkov pa na območju policijske postaje Brežice. Do vključno 5. junija letos so na območju policijske uprave pri ilegalnem pristopu meje prijeli 1.221 oseb različnih državljanstev. Hrvaškim varnostnim organom so vrnili 229 oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo, od tega samo v prvih dneh junija 151.

Večina migrantov ima alžirsko državljanstvo
Izkazalo se je, da je okrog 38 odstotkov obravnavanih oseb državljanov Alžirije, okrog 33 odstotkov državljanov Pakistana, 13 odstotkov državljanov Maroka. Tem pa po deležu sledijo državljani iz Sirije, Afganistana, Iraka, Irana, Indije itd.

Foto: Twitter

Potem ko so v letošnjem letu na območju Bele krajine zaznali povečanje nezakonitih prehodov državne meje, so na Policijski upravi Novo mesto pričeli izvajati številne aktivnosti za zmanjšanje in preprečevanje nezakonitih prehodov. Iz Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da policisti, ki opravljajo varovanje državne meje, veliko večino tujcev primejo takoj, ko ti nezakonito prečkajo mejo. Te odpeljejo na policijsko postajo, kjer jim je zagotovljena humanitarna oskrba in so opravljeni policijski postopki.

Migranti vlomili v lesen pomožen objekt in celo zanetili ogenj
Nezakoniti prehodi so razpršeni vzdolž reke Kolpe, ker pa na več mestih niso postavljene začasne tehnične ovire, posamezniki pri prečkanju pridejo tudi do bližnjih naselij. V enem primeru so vlomili v lesen pomožni objekt, v drugem pa je zagorela skladovnica drv, kjer je ogenj, ki so ga zakurili, ušel nadzoru. Ogrožanja varnosti ali nasilja pa policisti niso obravnavali.

Foto: STA

Varovanje državne meje in zagotavljanje varnosti obmejnega prebivalstva je ob izkoriščenih organizacijskih, kadrovskih in tehničnih zmožnostih ena od najbolj prioritetnih nalog policije na območju Bele krajine, Posavja in Dolenjske, so poudarili na Policijski upravi Novo mesto. “Sodelovanje s prebivalci ob meji je zgledno. Občanom predlagamo, da ne opuščajo običajnih (samo)zaščitenih ukrepov za varstvo premoženja, o pojavu sumljivih oseb pa naj nemudoma obvestijo policiste na številki 113.”

N. Ž.

 • plamen100

  Poslusal sem Sefica kako ugotavlja da ljudi ob meji nima kaj skrbeti hkrati ko hrvaska policija ki se z migranti dnevno sooca sporoca, da so te migracije cisto drugacne kot tiste 2015 in so zelo nevarne. Da se ne ponavljam, na youtube si oglejte hrvasko oddajo tema dneva z 3.6 in oddajo balkanska taraba z 30.5 z naslovom 2 miliona arapa stize v bih. Govorijo udelezenci iz policije in drzavnih sluzb, torej brez politike. In tega slovenski komunisticni mediji nikoli ne bi objavili, ker je resnica prevec boleca!

 • bubamara

  Bo Mesečnik poštimal. Ilegalni migranti bodo legalni migranti in bo zadeva rešena.

 • Franc Šink

  vse imamo pod nadzorom. To mantro bodo ponavljali vse do kolapsa.Policija že svari: Obnašajte se samozaščitniško.

  • slosin

   …kdo ima vse pod nadzorom….po moje migranti, ne policija…invazija divjakov se uspešno nadaljuje….

   • rabbit

    Danes govorila z dvema, ki sta bila pred dvema dnevoma v Veliki Kladuši en je domačin drug Slovenec oba pravita grozno, to so navadni kriminalci.

 • antimur

  Serpentinšek in Cerar sta tako butasta, da tega ne zaznavata, Levica je pa samo predhodnica teh muslimanskih primitivcev, da jim pripravi teren. Vsi, ki ste volili te izdajalce slovenstva, ste ali brez vsake inteligence, oziroma pritepenci vseh barv, vsi skupaj pa sovražniki Slovenije.

 • Olga2345

  Zdaj bomo spoznali pravi obraz Šarca, Tonina, Cerarja, Bratuškove…so za Slovenijo in njeno varnost (1) ali so za udbomafijske lobije in za nezakonite migrante z vseh vetrov – levičarske volivce (2)…. Odgovor preprost: Z Janšo (1), proti Janši (2)! Počakajmo! Odgovor dobimo kmalu!

 • if

  Na območju policijske uprave Novo mesto legalno izvažajo Renaulte in ilegalno uvažajo migrante!
  Izvozni tok polni blagajno RS, uvozni tok jo prazni.
  Levičarji so optimistični. Uvoznik migrantov jih bo takoj zaposlil v Renaultu Novo mesto.

 • sprehajalec

  Iračan pobegnil pred nasiljem iz Iraka, pripeljal familijo, v Nemčiji posilil in ubil 14-letnico, potem pa pred možnim nasiljem s familijo zopet pobegnil v Irak.

  https://www.krone.at/1719436

  Tako gre to Levicljni…

  • Osti jarej

   …v evropo jih je povabila merkelca

  • rabbit

   Zgodbo poznam iskali so jo dobrih 14 dni včeraj so jo našli posiljeno zmasakrirano,,mrtvo a bi to radi za svoje hčerke, žene, sestre, prijateljice,, slovenske ženske. Jaz ne.

   • sprehajalec

    Vsak normalen si jih ne želi. Levičarji bodo žal naprej vrgli Janeza, ki je leta 1875 zaštihal Franceta na vaški veselici…

 • Djuro Sumar

  Sem preletel spodnje komentarje in vidim, da katoliki napadajo muslimane in levičarje.
  V glavnem blatijo brate vernike muslimane, saj imajo istega Boga.
  Dejstvo je, da ste vsi verniki, ne glede na veroizpoved, fašisti, ki bi za svoj prav, pobili nasprotnike.
  Če bi danes Evropo vodili katoliki, bi že davno imeli novo križarsko vojno, torej spopad med muslimani in katoliki. Na vso srečo je Evropa po zaslugi levičarskih naprednih sil sekularna in obvladuje fašistične katoliške vernike, da ne pride do morije na naših tleh. Največja nevarnost Evropi grozi od takšnih, kot sta Orban in Janša, ter seveda tistih, ki ju podpirate.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!