fbpx

V Ljubljani migrant krvoločno zabodel žensko, a zgodovina migrantskega nasilja ima dolgo brado

Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

V Ljubljani je migrant iz Eritreje zabodel žensko. Prihaja tudi k nam migrantsko nasilje, ki ga vidimo v tujini? Gre za starega znanca policije. Slovenija lahko postane migrantski žep. V tem primeru se lahko pripravimo na še več tovrstnih krvavih novic.

Ko so se v drugi polovici prejšnjega stoletja začeli oglašati prvi glasovi, ki so svarili pred negativnimi posledicami množičnih migracij v Zahodno Evropo v Angliji, Franciji, Nemčiji in drugje, so bili utišani, češ da širijo predsodke in teorije zarot. Danes velja enako za vse, ki opozarjajo na veliko demografsko zamenjavo.

Vladajoči razred, liberalne elite, financerji nevladnikov in osrednji mediji želijo utišati vse, ki nasprotujejo temu genocidnemu projektu in multikulturnemu eksperimentu. Medtem lahko vsak teden izvemo za kakšen nov incident ali napad, v katerega so vpleteni migranti, žrtve pa so avtohtoni prebivalci Evrope. Čeprav v preteklosti problem migracij iz Afrike in z Bližnjega vzhoda morda ni bil bistvenega pomena za Slovenijo, kjer med prišleki prevladujejo predvsem ljudje iz Bosne, Kosova in drugih nekdanjih jugoslovanskih republik, se to v zadnjih letih spreminja.

Ob migrantski krizi iz preteklih let smo bili priča povečanju števila migrantov iz tretjega sveta, ob tem pa se srečujemo tudi z negativnimi posledicami, ki jih tovrstni nosilci “kulturne obogatitve” prinašajo s seboj.

V središču Ljubljane tekla kri
Slovenija ni imuna na migrantsko nasilje, ki se stopnjuje v Evropi. Prejšnji teden je javnost pretresel primer migrantskega nasilja, ko je v večernih urah v središču naše prestolnice temnopolti migrant zabodel žensko. Do incidenta je prišlo v torek, 15. 11. 2022, približno ob 18. uri zvečer pri priljubljenem lokalu Parlament pub v središču Ljubljane.

Napadalec je bil 29-letni Coco Filipo, migrant iz Eritreje, po nekaterih poročanjih stari znanec policije, ki že več let prebiva v Sloveniji in so ga v preteklosti že obravnavali zaradi nasilniških dejanj, vendar pa ga kljub temu niso deportirali. Z ostrim predmetom, najverjetneje z nožem, je zabodel žensko, s katero se poznata in sta po nekaterih podatkih celo v romantičnem razmerju. Žensko so zaradi hudih poškodb z reševalnim vozilom odpeljali v ljubljanski klinični center, saj je bilo njeno življenje ogroženo. Migrant je peš pobegnil s prizorišča in odvrgel orožje na bližnje gradbišče, vendar ga je policija kmalu izsledila in mu odvzela prostost. Po podatkih policistov motiv za napad še ni znan, po nekaterih virih pa naj bi  prišlo do prepira zaradi neke zapuščene hiše.

Napad prišel v javnost s pomočjo alternativnih medijev
Čeprav napadi z nožem v slovenski prestolnici niso vsakdanji pojav, so osrednji mediji o zadevi bolj skopo poročali, saj neradi poročajo o migrantski problematiki. Potrebno se je vprašati, ali bi se novica sploh pojavila v naših večjih medijih, če ne bi že isti dan o nasilnem migrantu in njegovem zločinu poročal alternativni medij Nacionalna tiskovna agencija (NTA), ki je objavila tudi posnetek prihoda policistov in reševalnega vozila. Ko so novinarji pri NTA objavili to novico, so o dogodku začeli poročati tudi drugi mediji.

Takšni medijski strategiji v zvezi z migrantskim vprašanjem smo sicer priča vsepovsod po Evropi; migrantske zločine skušajo prikrivati, če pa o njih poroča kakšen medij, ki ni del establišmenta, pa povzamejo novico, da bi lahko nadzirali in prilagajali slog in ton zgodbe v javnosti. Policija je potrdila, da gre za migranta z eritrejskim državljanstvom, da se z žrtvijo poznata od prej in da so migranta že pred časom obravnavali zaradi prestopkov z elementi nasilništva, več informacij pa na policiji nismo dobili, saj preiskava še ni končana. “Lahko pa povem, da gre v tem primeru za tujca, ki ga ni mogoče vrniti v izvorno državo in zato glede tega potekajo tudi postopki drugih pristojnih organov,” je na novinarski konferenci dejal predstavnik ljubljanskih policistov za odnose z javnostjo. Nacionalna tiskovna agencija je objavila v zvezi z dogodkom več podrobnosti iz “neuradnih, a zanesljivih virov”.

Ozadje gnusnega napada
Po poročanju NTA naj bi bila napadalec in žrtev odvisna od mamil, in kot je bilo že rečeno, v ljubezenskem razmerju. Policija je tudi potrdila, da izhajata iz istega “socialnega okolja”. Večinoma naj bi se zadrževala na zloglasni Metelkovi, ki je zbirališče “alternativcev”, antifašistov, migrantov in narkomanov. Sam napad se je zgodil v podhodu, ki se nahaja med omenjenim pubom in Kongresnim trgom v Ljubljani.

V podhodu so tudi prostori za brezdomce, kamor naj bi se navzoči ob napadu zaprli pred podivjanim migrantom. Policije naj ne bi takoj ob incidentu poklical nihče, dokler ni tega storil mimoidoči. Zaradi tega naj bi bila žrtev, zabodena enkrat v jetra, kar pol ure ležala na tleh. Motiv za napad naj bi bil prepir zaradi neke zapuščene hiše, ki naj bi jo bili pred časom zakurili. Prav tako se po družbenih omrežjih pojavljajo za zdaj še nepreverjene informacije, da naj bi v preteklosti migrantu, ki bi moral biti zaradi prejšnjih kaznivih dejanj že zdavnaj deportiran, pri pravnih zadevah kot nevladniki pomagali na Inštitutu 8. marec.

V Sloveniji že več primerov migrantskega nasilja
Sicer pa ne gre za prvi primer migrantskega nasilja v naši državi. Leta 2016 je v Brežicah migrant, po nekaterih podatkih pakistanskega rodu, ki je imel sicer nemško državljanstvo, z mačeto ubil policista. Resnična identiteta morilca, ki si je nato sodil sam, je bila dolgo skrita, mediji pa so poročali, da gre za “Nemca”, ki je bil “duševno moten”. Decembra 2018 sta v prostorih stare in zdaj že porušene tovarne Rog, še enega legla anarhistov, migrantov in odvisnikov, dva Afganistanca spolno zlorabila 17-letnico, novica o tem pa je prišla v javnost šele leta 2020.

Eden od storilcev je zanikal krivdo, drugi pa je v času, ko se je o tem začelo govoriti, že zapustil Slovenijo. Leta 2019 naj bi Maročan v dveh tednih posilil dve študentki v Ljubljani. Najprej je v študentskem stanovanju napadel 22-letnico, le deset dni kasneje pa je našel novo žrtev, 23-letnico, ki jo je srečal na Metelkovi. Grozil naj bi ji tudi z nožem. Pred tem je “odsedel” dve leti v slovenskih zaporih, kmalu po izpustitvi pa sta se zgodila omenjena incidenta. Do posilstva mladoletnice naj bi prišlo tudi letos v azilnem domu na Viču v Ljubljani. Gre za nekaj primerov “kulturne obogatitve”, ki jo hočejo levičarji in horde nevladnikov uvažati v Slovenijo kot po tekočem traku.

Krokodilje solze liberalcev in levičarjev
Ob napadih in nasilju, ki je posledica uvažanja migrantov v Evropo, lahko vedno znova spremljamo “ogorčene” odzive vladajočega razreda in liberalnih politikov, ki pretakajo krokodilje solze, medtem ko odpirajo vrata naše celine. Takšno sprenevedanje smo ob tem napadu opazili tudi pri nas. Ministrica Tatjana Bobnar, ki je takoj po prihodu na položaj z velikim odobravanjem etnomazohistične levice odstranila varnostne ograje na naši meji, se je takole odzvala na incident: “Vsako nasilje je nedopustno in ga moramo obsoditi. To je tudi ena od prednostnih nalog mojega mandata.”

Tovrstno posploševanje lahko vidimo tudi pri tujih ministrih in voditeljih, ko se govori o migrantskem nasilju. Migracije se sicer stopnjujejo tako v Evropi kot tudi v Sloveniji, o čemer smo že poročali. Do konca oktobra je bilo po podatkih Frontexa zabeleženih 281.000 nezakonitih vstopov na zunanjih mejah Evropske unije. To pomeni, da so se od prejšnjega leta nezakonite migracije povečale za kar 77 odstotkov. Če se druge države vsaj kolikor toliko odzivajo na to problematiko, pa se zdi, da bo Slovenija postala migrantski žep, kar pomeni, da nas v prihodnosti čaka še več takšnih incidentov, zaradi katerih bo tekla kri po slovenskih ulicah.

Andrej Sekulovič