fbpx

Brutalno pretepena mariborska sodnica zunaj smrtne nevarnostni – po naših virih policija sumi moža, sodnica naj bi se domov vračala od ljubimca, a preiskava poteka v več smereh

Mariborsko okrožno sodišče (Slika je simbolična; foto: STA)

Časopis Večer poroča, da so danes v zgodnjih jutranjih urah neznanci pretepli znano mariborsko sodnico okrožnega sodišča Danielo Ružič in jo pri tem hudo poškodovali. Sodnica, ki po pisanju Večera dela na gospodarskem oddelku, je utrpela hude poškodbe, zaradi česar je v kritičnem stanju v mariborski bolnišnici. Policija neznance, ki naj bi sodnico pričakali pred njeno hišo in jo brutalno pretepli, še iščejo. Motiv za napad za zdaj uradno še ni znan, smo pa od anonimnega policijskega vira prejeli informacijo, da naj bi bil glavni osumljenec njen mož, saj da naj bi šlo za ljubezensko maščevanje. Sodnica naj bi se namreč domov vračala od svojega ljubimca.

Kot je za časnik Večer pojasnil Bojan Kitel iz mariborske policijske uprave, so bili na OKC okoli 1.15 obveščeni, da je bila na območju Maribora napadena in hudo telesno poškodovana sodnica iz Okrožnega sodišča v Mariboru. Na kraj so bili napoteni reševalci in policisti. Poškodovano so z reševalnim vozilom nemudoma odpeljali v Univerzitetni klinični center v Mariboru. Napad naj bi se zgodil pred njeno hišo v Pekrah, ko se je ponoči pripeljala domov. Reševalci so jo odpeljali na urgenco, kjer so ugotovili več zlomov rok, lobanje in obraznih kosti. Portal 24ur je poročal, da naj bi jo ob prihodu v bolnišnico celo oživljali, trenutno pa je na intenzivni negi. Po neuradnih informacijah naj bi bila že pri zavesti.

Na tiskovni konferenci danes popoldne je Andrej Kolbl, vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor, razkril, da so sodnico huje  telesno poškodovali s predmetom – kakšnim, pa policija ni želela izdati. Prav tako še ni znano, ali je šlo za enega storilca ali je bilo napadalcev več.

Sodnica obravnavala večmilijonsko tožbo zoper nekdanje vodilne v Probanki
V rokah sodnice Daniele Ružič je bila sicer po poročanju portala V fokusu tudi odškodninska tožba DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki Romano Pajenk, Milano Lah in Vita Verstovška, od katerih terja odškodnino v višini 2,7 milijona evrov. Nekateri med njimi so pomembni in vplivni člani Foruma 21. Ružičeva je sodila še v gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012. Prihodnji teden pa bi morala Ružičeva po podatkih s strani sodišča voditi tudi obravnavo v zadevi odškodninske tožbe Eko jarek d.o.o. proti Zavarovalnici Sava d.d. v višini 28 tisoč evrov pa tudi v zadevi odškodninske tožbe podjetja NGP Nizke gradnje proti Občini Starše v višini 86 tisoč evrov.

Obravnave, ki bi jih morala prihodnji teden opraviti pretepena mariborska sodnica. (Foto: sodišče)

Vrhovno sodišče v sporočilu za javnost obsoja nespoštovanje sodniške funkcije
Po napadu na sodnico se je s sporočilom za javnost danes odzvalo vrhovno sodišče. “V sodstvu smo šokirani in zgroženi nad brutalnim napadom na sodniško kolegico z Okrožnega sodišča v Mariboru. Takšna nasilna dejanja, ne glede na vzrok, ne smejo imeti mesta v naši družbi. Upamo, da bodo uspeli organi pregona čim prej raziskati ta nezaslišani dogodek. Ob tem pa se sprašujemo, ali ni ta nasilni izpad tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica,” so zapisali. Zanimivo, vrhovno sodišče česa podobnega ni zapisalo v primerih pritiskov na sodnika Zvijezdana Radonjića, ki je sodil v odmevni zadevi dr. Milko Novič.

Napad na sodnico sicer že odmeva tudi v slovenskem političnem prostoru. Na svojem Twitter profilu se je kot prvi med vidnimi politiki oglasil predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša in najostreje obsodil brutalen napad. Kot je zapisal Janša, smo v Sloveniji po diskreditacijah in šikaniranjih sodnika Radonjića ter tožilca Nika Pušnika tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere.

Mariborska sodišča z največ kršitvami ustave in človekovih pravic v državi
Je pa pomanjkanje spoštovanja do sodstva bržkone tudi posledica njegove (ne)odvisnosti in pogoste nepoštenosti. Ni se slovensko sodstvo na tnalu znašlo zgolj po razkritjih o pritiskih globoke države na vrh pravosodja. Naj spomnimo. Študija, ki sta jo pred kratkim opravila eminentna slovenska pravnika Andraž Teršek in Jurij Toplak ter je bila objavljena v strokovni reviji Pravna praksa, je pokazala, da sicer s svojimi odločitvami človekove pravice največkrat v Sloveniji kršijo ravno sodišča na območju Višjega sodišča v Mariboru. Za primerjavo; na ljubljanski drugi sodni instanci so leta 2016 prejeli v odločanje več kot 13.000 zadev, v Mariboru pa je bilo zadev samo okrog 4.500. Mariborska sodišča so nepravično sodila trikrat pogosteje kot v Ljubljani in šestkrat pogosteje kot v Celju.

T. F.