Koliko nevarnih tabletk, ki lahko dajejo občutek gorečega telesa, so prodali v Ljubljani?

Foto: A. D./Twitter

Pred dnevi smo pisali, da se v Mariboru širi nova, nevarna droga s “smeškom”, za katero neuradno pravijo, da lahko daje občutek gorečega telesa. Le dobrih 120 kilometrov stran – v prestolnici – pa te droge do danes še niso nikoli zasegli, so nam sporočili s PU Ljubljana. 

Po do sedaj znanih podatkih, dostopnih na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je bila droga zasežena večkrat, a le v Mariboru, največ 208 tablet. Center za zastrupitve UKC Ljubljana pa je v letu 2014 obravnaval eno zastrupitev s to snovjo.

Podobno so nam potrdili v združenju DrogArt, ki se neposredno ukvarja s problematiko drog in uporabniki. “Pri našem delu v stikih z uporabnikih nismo dobili informacije o pojavu te snovi oziroma da bi mladi namenoma uporabljali to snov. Prav tako se snov ni zaznala v okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi v letih 2015 in v letošnjem letu,” nam je povedala Simona Šabić iz DrogArta.

“Policija v Ljubljani prav tako ne beleži povečanja ponudbe t. i. novih drog na trgu med odvisniki, pa tudi  predoziranj z novimi substancami niso beležili,” nam je sporočila Nataša Pučko s PU Ljubljana.

5-MeO-MiPT. Foto: TW

5-MeO-MiPT. Foto: TW

Gre za okrogle bikonveksne tablete zelene barve z logom nasmejanega obraza (“smeška”) na eni ter brez oznak na drugi strani, premera 8,3 mm in debeline približno 4 mm, so povedali na PU Maribor. Mnogi jo povezujejo s skrivnostnimi smrtmi študentov, pri vsaj enem od njih so pri obdukciji prisotnost psihoaktivnih snovi tudi potrdili. Natančneje, za katero substanco je šlo, pa zaenkrat ni znano.

Snov 5-MeO-MiPT se uvršča med psihedelične droge. Povzroča evforijo ter okrepi občutenje zvoka, barv in slik. Uporabniki – na NIJZ – navajajo negativne učinke: nespečnost, stiskanje v prsih, pospešeno bitje srca, občutenje strahu in paniko.

 

Združenje DrogArt pri svojem delu opaža, da se nove psihoaktivne snovi uporabnikom prodajajo tudi kot klasične droge (npr. v tabletkah ekstazija, kot amfetamin itd.). DrogArt zato uporabnike opozarja, naj droge pred uporabo testirajo in naj bodo pri uporabi vedno previdni. Uporabnikom svetujejo, naj v družbi pazijo drug na drugega in naj vedno nekomu povedo, kaj in koliko droge so uporabili, opozarja NIJZ.

Na območju PU Ljubljana je najbolj razširjena prepovedana droga konoplja rastlina, sledita ji heroin in kokain ter sintetične droge. Uporabniki (odvisniki, občasni uživalci) pa uporabljajo različne vrste drog glede na odvisnost in glede na finančno stanje. V povezavi z odvisnostjo pa uporabniki izvršujejo različna kazniva dejanja (tatvine, velike tatvine, goljufije, vključevanje v kriminalne združbe itd.), skratka, izvršujejo našteta kazniva dejanja za nakup droge v nadaljevanju, še sporoča PU Ljubljana.

Anja Dangubič