fbpx

V obsežni mednarodni kriminalistični preiskavi NPU po Sloveniji izvedel 23 hišnih preiskav

Foto: Demokracija

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1 in Goljufije po 211. členu KZ-1 danes na območju Policijskih uprav Maribor in Koper opravljajo 23 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih ter izvajajo druge operativne aktivnosti.

Ob pomoči tujih varnostnih organov istočasno poteka tudi več hišnih preiskav na območju Republike Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

V obsežni kriminalistični preiskavi, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, je osumljenih 19 fizičnih oseb.

Preiskava se nanaša na sume zlorabe položaja odgovornih oseb v več gospodarskih družbah, ki so na škodo teh družb, ob pomoči slovenskih in tujih državljanov, pridobile za približno 7 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Nobena fizična oseba ni pridržana. Pri današnjih aktivnostih sodeluje 100 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalistov iz Policijskih uprav Maribor, Celje in Koper ter Uprave kriminalistične policije. Za kaznivo dejanje Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1 je zagrožena zaporna kazen do osmih let, za Goljufijo po 211. členu KZ-1 pa do treh let.

Luka Perš