V pretepu na Viču migranti zabodli osebo, več je bilo poškodovanih

Azilni dom Vič (Foto: Nova24TV)

Minuli teden smo v uredništvo prejeli zapis občana Ljubljane, ki je zaskrbljen nad stanjem v mestu zaradi ilegalnih migrantov. Razkril je, da je nedavno na Viču ilegalni migrant napadel in porezal slovenskega državljana in da je “bila spet cela racija, policaji v jopičih”. Sedaj pa so po poizvedovanju medijev na Policijski upravi Ljubljana potrdili, da je prejšnji teden v Ljubljani prišlo do nasilnega incidenta.

Na PU Ljubljana so potrdili, da je do dogodka dejansko prišlo, vpleteni pa so bili migranti iz Azilnega doma Vič. Policisti so bili obveščeni o sporu in pretepu več oseb na Cesti v Mestni Log na območju Viča. Policisti so ob prihodu na kraj najprej vzpostavili in zagotovili javni red ter preprečili nadaljevanje konflikta, poroča LjubljanaInfo.

Portal še poroča, da je bila na kraju dogodka oseba, ki je krvavela in je bila po prvih podatkih poškodovana z ostrim predmetom, zato so policisti zaprosili za pomoč službe za nujno medicinsko pomoč, ki je osebo oskrbela, v nadaljevanju pa je bila z reševalnim vozilom odpeljana v UKC Ljubljana. Policisti so še ugotovili, da je  bilo v bližini še več lažje poškodovanih oseb, tri od teh so potrebovale nadaljnjo zdravniško obravnavo in so bile s kraja odpeljane z reševalnim vozilom, eno osebo pa so zdravstveni delavci oskrbeli na kraju dogodka.

Policija skriva, če kaznivo dejanje storijo ilegalni migranti
Na PU Ljubljana še pojasnili, da so “razgovori z vsemi vpletenimi in tudi pričami potekali ne glede na rasno ali versko pripadnost oseb“. Dejstvo pa je, da tako kot mediji tudi policijski zapisniki za javnost mnogokrat zatajijo, da je vlom, rop, pretep ali celo hujše kaznivo dejanje storil migrant. Šele po poizvedovanju medijem podajo pravilne informacije, če pa kaznivo dejanje stori domačin, je to v sporočilu za javnost avtomatsko zapisano.

To opaža tudi občan, ki se je obrnil na naše uredništvo: “O tem sploh ne smemo govoriti. Ko to samo omeniš, te bo levajzarski idiotizem označil z rasistom. Tiho moramo biti in jim dopuščati, da počnejo, kar jih je volja. Ker so ubogi in ker smo mi strpni.” Dejal je še, da se je Ljubljana v zadnjih nekaj mesecih spremenila v geto.Jaz se ne počutim več varno hoditi zvečer zunaj,” pravi in dodaja, da po ulicah pohajkuje vedno več temnopoltih migrantov. “Zastonj se vozijo z avtobusi, kradejo po trgovinah, tukaj na bencinskem servisu na Viču kar naprej in živijo na naš račun. In vse je tiho.”

Azilni dom Vič (Foto: STA)

Azilni dom v Ljubljani se sicer že dalj časa sooča z resno prostorsko stisko. Tudi zaradi tega policisti v okolišu azilnega doma dnevno spremljajo in operativno delo prilagajajo glede na varnostne razmere. Se pa na Viču, kjer je azilni dom, dogaja vedno več kaznivih dejanj, od pretepov, ropov sredi dneva in celo napadov z nožem.

Sara Kovač