fbpx

V pričakovanju apokaliptičnega oktobra: Ta konec tedna policija ujela več kot 220 nelegalnih migrantov!

Fotografija je simbolična (Foto: Nova24TV)

Temperature se ob koncu poletja ohlajajo, a pritisk nelegalnih migrantov na državo se le še stopnjuje. Prebivalci so tako v strahu pred oktobrom, ko se pričakuje vrhunec letošnjega migrantskega vala. Tako so minuli konec tedna policisti po Sloveniji ujeli kar 223 nelegalnih migrantov, od tega 84 na območju PU Ljubljana, 63 na območju PU Koper, 48 na območju PU Novo mesto in 28 na območju PU Maribor.

Minuli konec tedna so bili najbolj zasedeni policisti PU Ljubljana, ki so v petek in soboto prijeli 27 ilegalcev, in sicer v krajih Gornje Ložine, Dolga Vas, Colnarji, Kočevje, Koprivnik, Kočevska Reka, Želimlje in Željna ter v Ljubljani. V nedeljo je bilo migrantov še več, in sicer so jih prijeli kar 57 – v Borovcu pri Kočevski reki, Turjaku, Bregu pri Ribnici na Dolenjskem, Starem Logu in v Ljubljani. Postopkov z njimi še niso zaključili, gre pa za državljane Pakistana, Alžirije, Bangladeša, Maroka, Libije in Sirije.

Na območju PU Koper prijeli 63 ilegalcev
Pritisk nelegalnih migrantov na Slovenijo se v skladu z napovedmi le še stopnjuje, meja pa, kot kaže, ni nič bolj zavarovana. Tako so samo na območju Policijske uprave Koper konec tedna (od petka od 6. ure do ponedeljka do 6. ure) obravnavali skupno kar 63 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo, in sicer so jih 40 ujeli koprski policisti, 12 ilirskobistriški in 11 kozinski. Od tega je 17 oseb zaprosilo za mednarodno zaščito, 19 jih je bilo vrnjenih hrvaškim varnostnim organom, 1 oseba je bila nastanjena v center za tujce, 12 oseb pa so kar izpustili in bodo vrnjene po zaključenih postopkih. Ilirskobistriški policisti obravnavajo tudi 2 državljana Albanije z urejenim statusom v Italiji, ki so ju zaustavili v mercedes benzu z italijanskimi registrskimi tablicami. Poleg voznika je bilo v vozilu namreč 5 državljanov Albanije, od katerih štirje niso izpolnjevali pogojev za vstop v schengenski prostor in so v državo vstopili na nedovoljen način.

Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay).

Na območju novomeške policijske uprave prestregli 48 ilegalnih migrantov
Na območju novomeške policijske uprave so konec tedna prijeli 44 nelegalnih migrantov, in sicer na območju Učakovcev, Brega pri Sinjem Vrhu, Trnja, Bušinje vasi, Miklarjev, Dolnje Težke Vode, Bistrice pri Črnomlju, Zapudje, Tanče gore, Potočne vasi, Novega mesta in Črnomlja. Postopki z 29 državljani Pakistana, 7 državljani Bangladeša, tremi Maročani in po dvema Indijcema, Alžircema in enim Kosovcem še niso zaključeni. Že na mejnem prehodu Obrežje so sicer še pred prehodom meje ustavili dva Afganistanca, ki sta se skrila kar med tovor tovornega vozila srbskih registrskih oznak in tako poskušala nelegalno vstopiti v državo. Podobna je bila zgodba z dvema Libijcema, ki sta tvegala še več in sta se skrila kar na podvozje tovornjaka slovenskih registrskih tablic.

(Foto: STA)

Na območju mariborske policijske uprave prestregli 27 Pakistancev in enega Indijca
Policisti policijske postaje Podlehnik so na območju Kupčinjega vrha prijeli 11 Pakistancev , ki so pred tem nelegalno prešli državno mejo, od katerih so vsi zaprosili za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom. Še 16 Pakistancev so ujeli policisti ormoške policijske uprave, ki so ustavili kombinirano vozilo italijanskih registrskih oznak, ki ga je vozil 29-letni italijanski državljan. Vse bodo vrnili hrvaškim varnostnim organom. Ormoški policisti so med pešačenjem odkrili tudi državljana Indije, ki bo prav tako vrnjen hrvaškim varnostnim organom.

Rok Krajnc