fbpx

V Sloveniji sedaj tudi uradno potrjen primer ptičje gripe

Foto: STA

Na Pragerskem so potrdili primer aviarne influence oz. ptičje gripe, so sporočili iz državne uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Na nevarnost te bolezni so sicer veterinarji in pristojne službe opozarjali že pred tedni, ko so tudi zagotovili, da smo v Sloveniji na izbruh pripravljeni.

Pred dvema tednoma so strokovnjaki na novinarski konferenci opozorili, da je bila bolezen ptičje gripe odkrita že v skoraj vseh sosednjih državah v regiji. Zato so jo po besedah generalnega direktorja uprave za varno hrano, Janeza Posedija, pričakovali tudi pri nas.

Več informacij o primeru ptičje gripe na Pragerskem bo Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin podala na novinarski konferenci ob 17.00.

Sredi decembra so tako pristojni sklenili, da do nadaljnjega prepovejo zbiranje in razstavljanje ptic, pripravili pa so tudi priporočila rejcem. Med drugim so jim svetovali, naj perutnino zadržujejo v zaprtih prostorih, če je mogoče, pa naj krmo in vodo nastavljajo v zaprtih prostorih, da se čim bolj zmanjša stik z divjimi pticami.

Leta 2006, ko je bil odkrit prvi primer ptičje gripe v Sloveniji, je šlo za podtip H5N1, tokrat pa se v Evropi pojavlja podtip H5N8. Virus podtipa H5N8 sicer po doslej znanih podatkih – v nasprotju s podtipom H5N1 – ne more okužiti ljudi.

M.  P., STA