V streljanju pri Šmarjeti poškodovana policistka in strelec

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Danes popoldne je na območju Šmarjete moški streljal na policiste. Policistka je bila v streljanju poškodovana, moški pa je pobegnil s kraja. Kriminalisti so ga kasneje našli, zaradi hudih poškodb pri poskusu samomora je bil odpeljan v bolnišnico.

Kot je v izjavi za medije povedal pomočnik direktorja PU Novo mesto Andrej Zbašnik, sta danes nekaj po 14. uri v naselju Šmarjeta policist in policistka policijske postaje Novo mesto izvajala nadzor cestnega prometa. Zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola sta odredila alkotest 62-letnemu vozniku in ugotovila, da ima v krvi 0,61 miligrama alkohola na liter. Odvzela sta mu vozniško dovoljenje, prepovedala nadaljnjo vožnjo, 62-letnik pa si je uredil prevoz domov.

Čez slabe pol ure se je 62-letnik pripeljal nazaj na kraj, kjer sta policista izvajala nadzor prometa, stopil iz vozila, segel na zadnji sedež po orožje, šlo naj bi za puško, in začel streljati na policista. Pri tem je bila policistka površinsko ranjena v desno ramo, policist pa ni bil poškodovan. Več nabojev je zadelo avtomobil. Policista proti strelcu nista uporabila strelnega orožja.

Čez približno deset minut so bili policisti nato obveščeni, da se je 62-letnik doma sam poškodoval s strelnim orožjem. Trenutno je v bolnišnici, njegovo zdravstveno stanje pa ni znano.

Tako na mestu, kjer je prišlo do streljanja, kot na policijskem vozilu in na domu 62-letnika ogled še poteka, policija bo dala več informacij, ko bo znanih več podrobnosti. “Lahko pa povem, da je na vozilu več kot deset sledi strelnega orožja,” je povedal Zbašnik.

Po besedah v. d. generalnega direktorja policije Senada Jušića je danes žalosten dan za slovensko policijo. To, da je storilec uporabil orožje proti policistki in policistu, je po njegovih besedah še en dokaz več, kako nevaren je poklic policistov, ki dnevno tvegajo življenja za zagotavljanje varnosti prebivalk in prebivalcev.

Takoj po dogodku se je osebno srečal s policistko in policistom. Obema je bila zagotovljena psihološka pomoč. Ta jim bo nudena tudi vnaprej, je povedal.

Sara Kovač