V zadnjem vikendu skoraj 500 nezakonitih prehodov državne meje: stanje se slabša tudi v sosednjih državah

Ilegalni migranti (Foto: epa)

Število migrantov, ki se odzivajo “povabilu” Golobove vlade, se povečuje iz vikenda v vikend. Policijski poročili za pretekli vikend iz PU Koper in Novo mesto pričajo o vedno večjem številu, stanje pa je vedno zaskrbljujoče. Policisti so na območju Policijske uprave Koper v zadnjem vikendu obravnavali 494 ilegalnih prehodov državne meje, največ jih je bilo iz Indije in Bangladeša.

Da je nelegalnih prehodov vedno več, ne govorijo le podatki iz Slovenije, ampak o vedno bolj vsiljivem in agresivnem vedenju ilegalnih migrantov pričajo podatki tudi iz sosednjih držav, med njimi iz Srbije, kjer so ilegalni migranti za prehod meje prečkali celo Drino, ki je zaradi sušnega obdobja malce usahnila.

Policisti iz PU Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 21. 10. in 24.  10. na območju PP Brežice (Rigonce, Loče, Dobova, Slovenska vas, Stara vas, Veliko Mraševo, Mokrice, Župelevec, Obrežje izsledili in prijeli 39 državljanov Indije, 12 državljanov Bangladeša, osem državljanov Rusije, štiri državljane Kube, štiri državljane Sirije, tri državljane Afganistana, dva  državljana Irana in državljana Maroka.

Kar 421 ilegalnih prehodov samo na območju PU Koper
Policisti   so  na  območju  Policijske  uprave  Koper  v  zadnjem  vikendu obravnavali kar rekordnih 421 ilegalnih prehodov državne meje. Nekaj  minut  pred polnočjo v noči na 23. oktober so pri Hrvatinih ustavili kombi Renault Trafic ljubljanske  registracije,  ki  ga  je  vozil 24-letni državljan Italije. V vozilu  je bilo še 10 tujcev, ki so vstopili v Slovenijo nelegalno. Po prvih podatkih so vsi državljani Turčije. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Stanje se slabša tudi v ostalih državah
Da pa ilegalni migranti vedno bolj rinejo proti naši meji, dokazuje tudi novica iz Srbije, v kateri so mediji v preteklem vikendu pisali o ilegalnih migrantih, ki so izkoristili nižjo globino reke Drine na meji med BiH in Srbijo in tako prosto prečakali kilometer dolgo vodno pot iz Malega Zvornika v Srbiji do Zvornika v BiH.

Foto: posnetek zaslona

Za razliko od prejšnjih skupinskih prehodov Drine so tokrat migranti reko prečkali posamično, verjetno zaradi varnosti, saj se je nedavno v bližini tega prehoda utopila migrantka. Migranti se na desnem bregu Drine slečejo, oblečejo v nepremočljiv nahrbtnik in ob prehodu na levi breg oblečejo suha oblačila. Število migrantov, ki so prečkali Drino, je po poročanju medijev težko določiti, saj so se v določenih časovnih obdobjih razporedili ob obali v dolžini več kot en kilometer in jo potem prečkali.

Tanja Brkić