V zaporu doživel hud srčni napad, zdaj še težave s pljuči: Slikarju Cekuti zaradi slabega zdravja prekinili prestajanje zaporne kazni

Jure Cekuta (foto: STA)

Uprava zapora na Dobu je ugodila prošnji slikarja Jureta Cekute, v primeru Patria 2 obsojenega na štiri leta in štiri mesece zapora, in mu zaradi slabega zdravja (začasno) prekinila prestajanje zaporne kazni, poroča današnji časnik Večer.

Cekuta je bil obsojen, ker je Petra Zupana z obrambnega ministrstva napeljal, da mu je predal zaupne dokumente v povezavi s Patrio. Za začasno prekinitev prestajanja kazni je prosil zaradi slabega zdravja – in kot so za Večer potrdili v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, so predlogu obsojenca ugodili, niso pa uradno razkrili, do kdaj velja začasna prekinitev. Neuradno je časnik izvedel, da menda do 11. oktobra letos. V obdobju treh mesecev (od 11. julija do 11. oktobra) Cekuti tako ne teče čas prestajanja zaporne kazni.

Cekuta je nastopil prestajanje zaporne kazni 6. septembra lani. V zapor bi sicer moral že julija 2017, a je tedaj njegova obramba ljubljansko okrožno sodišče prosila za odložitev nastopa kazni zaradi slabega zdravja. Sodišče mu je dvakrat ugodilo, tretjič pa ne več, na kar se je obsojeni pritožil, a ni uspel.

Ker je Cekuta izčrpal vsa pravna sredstva, je moral v zapor takoj, ko je prevzel poziv. Ljubljansko okrožno sodišče je poziv na prestajanje zaporne kazni izdalo po tistem, ko je zavrnilo vse njegove pritožbe, saj je razpolagalo z mnenjem zdravniške komisije, da je dovolj zdrav za prestajanje zaporne kazni, je spomnil časnik Večer. Cekutov odvetnik Janko Jerman je sicer v pritožbi na višje sodišče izpostavil, da ima Cekuta hudo sladkorno bolezen in težave s srcem in da zato ne more v zapor. Vendar pa je zdravniška komisija, ki je odločala o njegovem primeru, ocenila, da lahko gre na prestajanje zaporne kazni, ker mu v zaporu na Dobu lahko zagotovijo ustrezno zdravstveno nego.

Cekutov odvetnik Jerman je za Večer povedal, da je v vseh pritožbah v zvezi s sodbo in pozivih na prestajanje zaporne kazni z obsežno dokumentacijo utemeljeval, da Cekuta, ki je hud bolnik, ne more v zapor, temveč se mora ustrezno zdraviti. Vendar tega sodišča niso upoštevala. Cekuta se zdaj zdravi zaradi težav s pljuči v kliniki Golnik, je razložil odvetnik. Bolezen so odkrili po naključju, ko je Cekuta maja doživel hud srčni napad v zaporu in so ga odpeljali na temeljit pregled v novomeško bolnišnico, še navaja časnik.

Demokracija.si

 • Igor Pavlič

  Pa zakaj je potreboval tajne podatke od Zupana pravzaprav, če je bil posel popolnoma transparenten?

  • ZatonMesecnikov

   pri levičarjih ni nikoli nič transparentnega Igore…

  • macon

   V normalni državi bi preiskovali Cekutine rabote pred Patrio, ker je bil izgleda to utečen način poslovanja, Cekuta pa Drnovškov prijatelj. Provizijske denarje je opral skoti svoje malovredne slike. češ da je zaslužil z njihovo prodajo.

 • xtc

  Saj imajo tudi jetniško bolnišnico pa naj se dravi tam po končanih terapijah.

  • Franc Šink

   Nimajo je.

 • Antonius

  Pavel Koder seveda ni slikar svetovnega ugleda, zato mu zaradi njegovega zdravstvenega stanja ne pripada nikakršna zaporniška ugodnost in boniteta. V javnost je odšpecal ceno Kučanovega poštenja, zato so starca drugim v opozorilo spravili v zapor.
  Hud srčni napad in Jurček Cekuta? Vprašanje se zastavlja, kaj si bodo izmislili, da ga čimprej spravijo iz zapora. Infarkt je infarkt, zato tudi Cekutin ni nič težji od ostalih, ki ga doživijo. Aspirin bo moral jemati do konca življenja in na holesterol bo moral paziti.
  Zares neodvisna zdravniška komisija bi Cekuto mirno vrnila v zapor. Štiri leta lagodnega počitka mu zagotovo ne bi škodila.
  Na povezavi ponujam v branje zaporniško kalvarijo, ki jo mora brez najmanjšega sočutja odgovornih, prenašati zaprti Elanov finančnik Pavel Koder.
  http://www.politikis.si/2014/11/razkrivamo-rezim-80-letnega-pavla-kodra-eks-elan-sistematicno-unicuje-ker-je-povedal-prevec-o-milanu-kucanu/

  • Olga101

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ in to so pomočjo direktorje zapora, saj gre za “naše”!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!