Včeraj kar petkrat reševali v gorah – ob vsem delu na območjih poplav in neurij

Foto: PU Kranj

Letalska policijska enota je z dežurno ekipo GRZS na Brniku včeraj v gorah reševala kar petkrat. Število intervencij se tako hitro vrača v predpoplavno obdobje in nakazuje na hud avgustovski tempo reševanj v gorah. Reševalci pozivajo k pazljivosti in odgovornosti.

Dežurna ekipa s policijskim helikopterjem je včeraj že zgodaj zjutraj na Črni prsti nad Bohinjem skupaj z bohinjskimi gorskimi reševalci opravila transport dveh onemoglih Nemcev z gore v dolino. Z gore je helikopter prepeljal tudi gorske reševalce.

V drugem reševanju na območju Velikega Špičja je ekipa rešila plezalko, ki je padla v alpinistični smeri, in si poškodovala nogo. Tretje reševanje je bilo opravljeno na Kobariškem Stolu, od koder so v zdravstveno ustanovo prepeljali moškega s hudimi zdravstvenimi težavami. Nato pa so se med vračanjem na Brnik še v zraku preusmerili na območje Železnikov, kjer so na Ratitovcu zaradi zdrsa pomagali pohodnici s poškodbo noge. Odpeljali so jo v zdravstveno ustanovo.

Reševanje v severni Triglavski steni (Foto: PU Kranj)

Zadnje današnje reševanje v večernih urah pa je bilo opravljeno v Severni Triglavski steni, kjer se je na višini okoli 2.600 metrov poškodoval alpinist. Padel je v alpinistični smeri. Skupaj s soplezalcem je bil odpeljan v zdravstveno ustanovo. Gre za državljana Francije.

Zaprta območja

“Opozarjamo na nevarnosti v gorah in apeliramo na resnično odgovorno ravnanje vsakega pohodnika in alpinistov. Kritičen je lahko vsak korak, vsak prijem, vsak gib, vsako dejanje. Želimo si le, da bi varno prispeli domov. Zato pazite nase in na tiste, ki so v gorah skupaj z vami,” sporočajo s PU Kranj.

Zapora cest Zgornja Radovna–Krnica, Krma, Kot (Foto: PU Kranj)

Ogromno dela je tudi še na območjih poplav in neurij. Določena območja, ki so med drugim tudi izhodiščne točke pohodnikov v naše gore, so zaprta. Med drugim gre za dolino Radovna, Krmo, Kot, Drago … Prepovedi so označene s prometno signalizacijo. Policija zato poziva k upoštevanju prometnih pravil in napoveduje strožji nadzor.

C. R.