fbpx

Velika sramota za Šarčevo vlado in ministra Šabedra: Upokojenka mora 13 let čakati na operacijo nožnega palca – na kliniki molčijo, kirurg dr. Mrevlje pa razkriva zakaj je temu tako!

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec in njegov minister za zdravje Aleš Šabeder. (Foto: STA)

Ko je preko 70 let stara gospa izvedela, da je na operacijo nožnega palca na ljubljanski ortopedski kliniki naročena šele čez 13 let, upravičeno ni mogla skriti svojega razočaranja in prizadetosti. Kljub temu, da smo navajeni, da se v našem javnem zdravstvu na operacije čaka po več let, pa je zgodba pacientke, ki je zgodbo delila preko zastopnice pacientovih pravic Duše Hlade Zore, šokirala marsikaterega Slovenca, prispevki za zdravstvo so namreč daleč od nizkih. Če so se v molk zavili na kliniki, pa je z razlogom za tako dolgo čakalno vrsto postregel kar kardiolog in kirurg Blaž Mrevlje in brez dlake na jeziku pripomnil, da se v palec na nogi pač ne da vgraditi preplačanega umetnega kolka. 

Mrevlje je v odzivu na profilu Twitter zapisal: Čakalna doba na Ortopedski kliniki @UKC Ljubljana palca na nogi je 13 let, smo slišali. Pred kamere niso želeli. Bom jaz povedal zakaj taka doba, za to operacijo: – v palec na nogi ne moreš vgraditi preplačanega umetnega kolka, – ljudi prisiliš v privat kliniko, operira isto osebje.”

Zastopnica pacientovih pravic Hlade Zore je za Televizijo Slovenija povedala, da so starejši pacientki po naročilu na operacijo nožnega palca junija letos odpisali, da je okvirni termin za operativni poseg od novembra 2031 do januarja 2032. “Vam iskreno povem, da se čutim prizadeta, užaljena. Sem starejša, imam preko 70 let, in čez 13 let operacije nožnega palca ne bom več potrebovala,” je zaupala pacientka Hlade Zoretovi.

Foto: STA

Niso je opozorili, da bo čakalna doba tako dolga
Pri tem pa je zastopnica pacientovih pravic še poudarila, da pacientke zdravnik tudi opozoril ni, da bo morala na operacijo čakati tako dolgo. “Pravi, da so ji rekli, ko jo je zdravnik pregledal, da je sicer hudo, ampak da bo stopnja redno in da bo čakala tri leta. Potem je bil pa ta šok s 13 leti,” je povedala. Če bi človek pričakoval, da bodo ob tako dragem zdravstvu, ljubljanski ortopedi pred kamero pojasnili, čemu tako dolga čakalna doba, se je uštel. Ti so le v pisni obliki pojasnili, da gre v primeru gospe za poseg, ki ni življenjsko ogrožajoč in da se čakalne dobe daljšajo na račun staranja slovenske populacije. V Ljubljano pa naj bi prav tako pošiljali najtežje primere v državi.

Foto: STA

Na prvem mestu organiziran kriminal in sistemska korupcija
“Taka bizarna čakalna doba je dokaz, da v naši največji in univerzitetni bolnišnici bolniki niso na prvem mestu. Na prvem mestu sta organiziran kriminal in sistemska korupcija. Bolniki so le medij za dosego prvega cilja. Minister za zdravje Aleš Šabeder pa nič,” je kritično glede situacije okrog dolge čakalne dobe izpostavil Mrevlje. Kljub temu, da je Šabeder v intervjuju ob prvem letu vlade Marjana Šarca zatrjeval, kako naj bi se na ministrstvu zadeve v zvezi z dolgimi čakalnimi vrstami lotili procesno, da so najprej ugotovili, kje so ozka grla oziroma kje nastajajo, lahko vidimo da premikov še ni zaznati in to kljub temu, da je celo sam priznal, da na ortopediji vlada največji delež nedopustno čakajočih. 

Foto: STA

Ko je Šabeder spregovoril na temo dolgih čakalnih vrst, seveda ni pozabil omeniti, čemu je šele sedaj prišlo do korakov pri reševanju pereče problematike. Povedal je, da je temu tako, ker je ob prihodu na ministrstvu naletel na stanje, ko je bila skupina za skrajševanje vrst ukinjena. Kakorkoli, glede na to, da minister sam priznava, da področje reševanja dolgih čakalnih vrst predstavlja prioritetno ministrstva, bi človek pričakoval hitrejše ukrepanje, konec koncev je v ospredje vprašanje življenja ljudi, ne pa da vsak minister le prelaga odgovornost na prejšnjega, zgodi pa se nič. Glede na to, da pa vlada Marjana Šarca že od samih začetkov razlaga, kako je javno zdravstvo najboljše na svetu, področje zdravstva pa prioritetno vladno področje, se poraja vprašanje, kako to, da se potem na operacijo nožnega palca čaka kar 13 let? Norčevanju iz Slovencev ni videti konca.

Hana Murn