Množični vlomi v župnišča: Birmanca napadli s solzivcem, župniku odnesli še čevlje

Stolnica (Foto: katoliska-cerkev.si)

Na Gorenjskem so po podatkih PU Kranj v obdobju zadnjih treh mesecev zabeležili ker 11 vlomov in še nekaj poskusov vloma, po neuradnih podatkih župnij pa je bilo vlomov okrog 30. Odtujili so gotovino in različne predmete iz župnišča – v enem izmed njih so župniku ukradli celo čevlje. V župniji Preska pa je birmanec prestregel vlomilca na delu, ki sta ga nato napadla s solzivcem. 

Po podatkih gorenjskih policistov so neznani storilci v obdobju zadnjih treh mesecev vlomili ali poskusili vlomiti v različna župnišča občin Kranj, Škofja Loka, Bohinj, Jesenice in Tržič. Po neuradnih podatkih gorenjskih župnij pa število vlomov in poskusov vloma močno presega policijske podatke, saj naj bi župniki od novembra 2015 do danes zabeležili okrog 30 vlomov in poskusov vloma v prostore župnij na Gorenjskem.

Tudi župnije v Savinjski dolini niso varne
Prav tako o vlomih poročajo iz Savinjske doline, kjer so neznani storilci vlomili v več župnišč na širšem celjskem območju – po neuradni oceni naj bi bilo oškodovanih več kot 15 župnišč.

Za podrobne informacije o vlomih na celjskem območju smo vprašanja poslali tudi na PU Celje. Njihove odgovore še čakamo.

Vlomilca s solzivcem nad birmanca
“Roparja sta v temi stala pred vrati župnišča, ko se jima je približal birmanec. Ta ju je pozdravil, saj je mislil, da sta njegova vrstnika, nato pa sta roparja vanj razpršila solzivec,” opiše Jure Koželj, župnik v župniji Preska v Medvodah. Župnija je bila tarča vlomilcev v začetku januarja, ko so neznani storilci iz prostorov odtujili denar. Poškodovani birmanec je ostal doma v oskrbi staršev, o storilcih pa policija še zbira informacije.

Ivan Šelih, župnik iz Župnije Šmartno ob Dreti, pripoveduje, da so pogosti vlomi v zadnjih mesecih tudi v župnijah Savinjske doline. Pravi, da so vlomilci pred slabim mesecem dni bili tudi pri njem. “Vlomili so nam v župnišče in odnesli ves denar, zraven pa še moje čevlje,” pripoveduje župnik Šelih.

Nad župnika s kovinsko palico in solzivcem
Iz PU Kranj so nam sporočili, da poškodovanih oseb pri vlomih na gorenjskem območju zaenkrat ni bilo, a vsi v preteklosti niso imeli te sreče. Decembra 2015 je odmeval vlom v župnišče v Gornji Radgoni, ko je več zamaskiranih oseb s kovinsko palico napadlo župnika Franca Hozjana, kaplana Andreja Lažeto pa so onesposobili s solzivcem.

“Naključni vlomi” ali verska nestrpnost?
Gorenjski policisti na naše vprašanje, ali gre za sum organiziranega kriminala ali verske nestrpnosti, odgovarjajo le, da “je bil odtujen denar, kar kaže na klasična premoženjska kazniva dejanja.” Kljub temu, da je bil večinoma odtujen denar, pa je število vlomov v tako kratkem časovnem obdobju v župnišča vendarle nenavadno. Cerkev opozarja, da so se vlomi začeli v posameznih župnijah, sedaj pa so se razširili po celotnem Gorenjskem, Savinjskem in tudi v pomurskem delu Slovenije.

Župnišča kot poslovna priložnost za zaslužek
Župljan ene izmed oškodovanih župnij nam je zaupal, da naj bi bili vlomi skrbno načrtovani in organizirani. “V varnostnem sistemu župnišč marsikdo vidi tržno nišo. Če jim uspe župnišča dovolj prestrašiti, si bodo vsi omislili dodatna varovanja in alarmne sisteme – s tem pa bo nekdo mastno zaslužil,” je še pojasnil župljan ene izmed župnij na Gorenjskem.

Anja Dangubič