[Video] Zaradi eksplozij na Vrhniki umrla ena oseba, dve osebi se še vedno borita za življenje

Iz kraja eksplozije se vali beli dim. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Policijska uprava Ljubljana je bila okrog pol dvanajste ure obveščena o seriji eksploziji v okolici Vrhnike. Po neuradnih informacijah naj bi eksplodiralo v pirotehničnem podjetju Hamex. Življenje naj bi izgubila ena oseba, dve osebi sta huje poškodovani in se borita za življenje. V času nesreče na območju podjetja ni bilo drugih oseb, poroča STA.  

Policisti so že na kraju dogodka, okolico je po poročanju medijev zavarovana. Na licu mesta so bili hitro gasilci, ki ogenj obvladali. Na licu mesta ostaja gasilska straža, čeprav so majhne možnosti, da bi požar ponovil. Nesrečo sta preživela dva moška, ki sta močno opečena po koži in dihalih, eden od njiju je utrpel tudi t.i. blast poškodbo trebuha in medenice.

V proizvodnih prostorih podjetja je eksplodiralo okoli 11.30 ure, nato pa se je požar razširil še na skladišče. Gasilci so se morali po prihodu na lokacijo odločiti, na kakšen način bodo pogasili ogenj. Podjetje se namreč ukvarja s proizvodnjo pirotehničnih sredstev, kjer so prisotne tudi kemikalije. Skladišče, kjer se je nahajal smodnik so tako gasili s prahom, ostalo prostore pa z vodo. Po besedah vodje intervencije Tomaža Ažbeta, so gasilci porabili okoli 200 kg prahu, kar je po njegovi oceni “zajetna količina.

Gasilci sicer zagotavljajo, da je območje Vrhnike varno, saj se je koncentracija prašnih delcev že občutno znižala že po 13. uri. Prav tako ni nevarnosti, da so delci, ki so odtekali z vodo ogrožali okolje.

Gost bel dim, ki se vali iz kraja eksplozije. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Spletna prodaja pirotehnike
Družba Hamex je sicer družinsko podjetje, ki deluje od leta 1991, po zadnjih podatkih pa je zaposlovala 5 ljudi. Ukvarjajo se s spletno prodajo ognjemetnih izdelkov, ki jih je mogoče najti na policah trgovin v Ljubljani in Kamniku ter na spletu.

Večino izdelkov izvozijo, poroča STA. Poleg ognjemeta ponujajo tudi scenske efekte in strelivo, piše na njihovi strani.

V družbi so pred usodno eksplozijo nudili zaposlitev kemiku. Vir: Zajem zaslona, Spletna stran Hamex

Na njihovi spletni strani je viden oglas, da iščejo kemika.

Izjemna silovitost eksplozij
Eksplozija v proizvodnem obratu pa je bila celo tako silovita, da so jo zaznale potresne opazovalnice.

Več sledi…

G. K.