fbpx

[VIDEO] Kolesarski protestniki obkolili službeni avto Nove24TV; zamaskirani moški se je usedel na pokrov motorja, drugi so razbijali po oknih in brcali

At the crossroads of Gosposvetska and Tivolska street, the Antifa blocked the vehicle of the Nova24TV filming crew. (Photo: Twitter)

Novinar Nove24TV Luka Svetina je v soboto na socialnem omrežju Twitter objavil posnetek, iz katerega je razvidno, da je skupina protestnikov na kolesih, ki so bili zamaskirani v črnih barvah, blokiralo voznika pri vožnji skozi središče Ljubljane na Gosposvetski ulici. Kot je zapisal Svetina, naj bi protestniki obkolili službeni avtomobil Televizije Nova24TV, ki ga je vozil snemalec. Iz posnetka je razvidno, da se je protestnik, po videzu sodeč pripadnik skrajne levičarske skupine Antifa, vsedel na pokrov motorja in z zadnjico večkrat poskušal poskočiti. Drugi protestniki naj bi z rokami tolkli po oknih avtomobila in celo brcali v pločevino. Na posnetku se sliši, da kolesar, ki se je vsedel na pokrov motorja, kljub večkratnemu trobljenju voznika ni želel prenehati s svojim dejanjem. Skupina se je odpeljala šele, ko so se zaslišale policijske sirene.

Rad bi, da vidite, kako se obnašajo določeni petkovi protestniki. Zamaskirani antifovci so takole prejšnji deževni petek blokirali avto Nove24TV. Eden se je vsedel na pokrov motorja in poskakoval. Tolkli so po oknih in grozili. Moj snemalec pravi, da je iz njih vrelo sovraštvo,” je na Twitterju zapisal Luka Svetina, ki je konec februarja na istem socialnem omrežju objavil tudi posnetek iz drugega levičarskega protesta “Proti koaliciji sovraštva”, le nekaj dni pred prisego nove vlade, iz katerega je bilo razvidno, da so posamezniki pred poslopjem Desusa v srbskem jeziku vzklikali “Ubi Janšu”, spet drugi pa so to pospremili s smehom in odobravanjem.

Po objavi posnetka na Twitterju se je sicer uredništvu Nove24TV oglasilo več bralcev našega spletnega portala, ki trdijo, da so prepoznali nasilnega kolesarskega protestnika. “Navkljub slabemu posnetku, se mi zdi, da sta ta dva pacienta. Predvsem obkroženi,” nam je sporočil bralec, katerega identiteto hranimo v uredništvu. Poslal nam je ti dve sliki:

Tako imenovani pripadniki Antife so sicer zelo dobro zamaskirani, da jih policija in mediji ne morejo prepoznati, so pa praktično ves čas v prvih vrstah protestnikov kolesarjev. “Vem, se skrivajo “heroji”. V tem primeru, dobro opazujem, gre za specifične poteze preko oči, ki so “nekako posebne” in si jih zapomniš. Tak poseben obraz,” je še zapisal naš bralec. V uredništvu Nove24TV ob tem sicer prosimo naše bralce, naj nam sporočijo, če kdorkoli prepozna osebi na zgornjih dveh slikah, saj jih nameravamo naznaniti policiji.

Antifa je sicer radikalno politično odporniško gibanje, sestavljeno iz samooklicanih protifašističnih skupin s koreninami v evropskih političnih gibanjih v 30. letih prejšnjega stoletja. Gre za skrajno levo gibanje, ki pa se bolj kot s spodbujanjem levih politik ukvarja z neposrednim bojem proti skrajno desni ideologiji, vključno z neoliberalnim ekonomskim sistemom. Gre za protivladne, protikapitalistične skupine, ki se za dosego svojih glavnih ciljev zatekajo tudi k nasilju, vandalizmu in neposrednim spopadom s podporniki desne politične opcije.

V Sloveniji je najbolje organizirana skupina levičarskih ekstremistov v prestolnici. Antifa Ljubljana ima namreč svojo Facebook stran, na kateri somišljenike vabijo na protivladne proteste, delijo pa vsebino, ki je bogata s totalirano simboliko komunizma. Pripadniki se pogosto udeležujejo borčevskih shodov, od tradicionalnih v Dražgošah do novodobnih na Menini planini.

T. F.