fbpx

[Video] Migranti ali turisti? Skupina migrantov na poti v Slovenijo posnela blog, kjer se krohotajo in s sledilci delijo svoje misli in potek poti!

Slika je simbolična Foto: Printscreen

Medtem, ko nas levičarji sveto prepričujejo, kako so nezakoniti migranti, ki prihajajo v našo državo pravzaprav begunci, ki bežijo iz neživljenjskih razmer, ki so jim priča doma, pa lahko vidimo, da se še migrantom ne da pretvarjati, da so begunci. Kot je turistom v navadi, so ti namreč pričeli snemati video bloge, kjer s svojimi sledilci delijo, kako potujejo iz Bosne in Hercegovine, da se prebijejo v Slovenijo. Vse posnetke in prigode so celo zmonitrali v polurni video!

Kot lahko vidimo, je eden izmed migrantov z nasmehom na obrazom in povsem brez zadržkov delil potek poti, ki ga je ubrala skupina šestih migrantov. Pod videoposnetkom pa je pripisal, da gre za posnetek poti, ki je preko zasnežene Hrvaške potekala vse do Slovenije.

Brez telefonov ne gre
Na posnetku, ki je daljši od 30 minut, je sprva mogoče videti, kako poteka sama priprava na dolgo peš pot. 23. aprila se je omenjena skupina migrantov, oblečena v zimska oblačila in natovorjena s hrano, pijačo in spalkami, napotila iz Bihača v Bosni in Hercegovini. Na pričetku poti, ki je vodila skozi ravninske dele Hrvaške, se skupina veselo smeje, spi, prehranjuje z jedačo in počiva. V rokah migrantov ne manjkajo telefoni, kjer imajo zemljevide poti, pri enem izmed njih pa je bilo mogoče videti celo cigarete, kar kaže na to, da jim denarja očitno ne primanjkuje.

Veseli migranti so se prebili v Slovenijo (Foto: Printscreen)

Foto: Printscreen

Nadaljevanje poti na Hrvaškem je z naraščanjem nadmorske višine postalo nekoliko oteženo, a se jim je počasi le uspelo približati hrvaško-slovenski meji. Ker varovanja na meji ni bilo, so brez težav premagali prepreke in 2. aprila meni nič tebi že nezakonito hodili po ozemlju Slovenije. Glede na to, da je proti koncu mogoče videti njihov vesel posnetek iz prostorov azilnega doma, je mogoče sklepati, da so več kot navdušeni nad izidom svoje poti.

Pod posnetkom je mogoče prebrati, da je šlo v konkretnem primeru za skupino Maročanov, ki so zaradi pomanjkanja hrane in spanca hrepeneli, da se čimprej prebijejo skozi ozemlje Hrvaške. Sodeč po zapisu naj bi jim proti koncu 11-dnevne poti pričelo primanjkovati hrane in pijače, zato so si med drugim pomagali s taljenjem snega. No glede na to, da je bilo na posnetku videti, da so v zadnjih dneh imeli na voljo kečap, salamo in druge priboljške, zadeve le niso bile tako hude. Kakorkoli, pri nezakonitem prehodu meje definitivno niso imeli težav, saj tam ni bilo policijske patrulje, ki bi jim odvzela prostost. Morali so se le izogniti oviram in ograji.

Foto: Printscreen

Hoja po slovenskem ozemlju (Foto: Printscreen)

Sodeč po komentarjih je mogoče videti, da je veliko ljudi nad deljenim posnetkom zgroženih, saj ta dokazuje, da migranti na svoji poti igrajo turiste. Med komentarji je tako moč zaslediti komentarje kot so: “Ne migranti, ampak turisti”; “Opica zahojena lena! Iščete lepo življenje na plečih nas ki smo ga gradili….”; “Pojdite nazaj v vašo umazan* muslimansko državo”. Pričakovano tako ne manjka pozivov, da naj se kar napotijo nazaj domov, je pa mogoče zaslediti tudi lepe želje s strani arabskih prijateljev, ki se morda prav tako nadejajo priti v Evropo.

Posnetek jasno na belem kaže, da so trditve predsednika vlade Marjana Šarca in ministra notranje zadeve Boštjana Poklukarja, kako naj bi slovenska policija nadzorovala razmere na meji, navaden “larifari”. Na račun kadrovske podhranjenosti se migranti namreč brez težav sprehajajo preko slovensko-hrvaške meje. Seveda jim je gre na roko angažma nevladnih organizacij, ki migrantom nudijo pomoč pri načrtovanju poti iz Bosne in Hercegovine do Slovenije. Spomnimo. Ne dolgo tega smo poročali o tem, da je bil na You Tubu dodan posnetek v arabščini, kjer je v šestih minutah razloženo, kako naj se migranti na učinkovit način prebijejo v Slovenijo.

Seveda se ni za bati, da bi naša država ukrepala, saj se celotna koalicija spreneveda pred težavami, ki nastajajo na račun migrantske problematike. Ne zdramijo jih niti kazniva dejanja, niti ugrabitev in posilstvo, saj je lažje živeti v mehurčku, kjer sebi in vsem naokrog dopoveduješ, da je varno, čeprav je jasno, da temu ni tako. Nič čudnega ni, da oblast nevarnost raje išče v pripadnikih vard in vaških straž, saj je ukvarjanje z njimi precej lažje, kot pa reševanje resnične varnostne problematike. Video blog, kot je ta, je naravnost v posmeh slovenski oblasti, saj še ti sami dajejo vedeti, da se na pot odpravljajo kot turisti, da se lahko prebijejo v azilni dom, kjer jim je na voljo hrana in oskrba na račun davkoplačevalcev. Žalostno.

Hana Murn