fbpx

[Video] Na sobotnih neprijavljenih protestih zabeleženih več napadov na policijo, dva policista poškodovana!

Foto: YouTube

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v soboto, 4. decembra 2021, imeli delo z varovanjem dveh neprijavljenih shodov. Na prvem neprijavljenem shodu se je ob 10. uri na Trgu republike zbralo okoli 150 ljudi, medtem ko se je drugi shod na istem mestu začel okoli 12. ure in privabil približno 1.500 ljudi. Policija je udeležence opozorila, da so njihovi shodi neprijavljeni in v skladu z vladni odlokom prepovedani. Ravno tako so udeležence neprijavljenih shodov policisti pozvali k spoštovanju navodil policije. Profesionalno delo policistov je pohvalil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Iz Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so policisti na dveh protestnih shodih, ki sta se odvijala v soboto, “opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red, zagotavljali varnost udeležencev in cestnega prometa in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.”

Ob vsem naštetem so predstavniki organov pregona zbrane kršitelje vladnega odloka opozarjali na vzdrževanje primerne razdalje in nošenje zaščitnih mask.

Protestniki na neprijavljenih shodih postali nasilni
Udeleženci obeh shodov, ki sta se odvijala na Trgu republike, so se nekaj pred 14. uro združili in odpravili po ulicah centra Ljubljane, najprej ob Ljubljanici, nato pa na Slovensko cesto v smeri Gosposvetske ulice. Policisti so protestnike večkrat pozvali, naj ne ogrožajo prometne varnosti. “Zaradi ogrožanja varnosti ljudi ter javnega prometa je bil shod nekaj pred 15. uro razpuščen.” A protestniki se tako kot na vse ostalo, kar so že prekršili, požvižgali tudi na razpuščanje njihovega protestnega shoda s strani policije.

V PU Ljubljana trdijo, da so protestniki še naprej kršili javni red in v policiste metali razne predmete. “Zaradi hujših kršitev javnega reda je bilo 7 oseb pridržanih za čas trajanja shoda skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije. Okoli 16. ure je bil javni red vzpostavljen, policisti pa so med interveniranjem zoper posameznike uporabili prisilna sredstva: telesno silo ter sredstva za vezanje in vklepanje.”

Več napadov na policijo
Med opravljanjem svoje dolžnosti so policisti našteli tri primere kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnost. Predkazenski postopek je stekel proti dvema znanima in enim neznanim storilcem. Ravno tako so bili policisti na neprijavljenih protestih, ki so ušli izpod nadzora, priča primeru kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, katerega storilec še ni znan.

Med opravljanjem svojega dela sta bila po zadnjih podatkih lažje poškodovana dva policista. Organi pregona še naprej zbirajo obvestila, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj pa napovedujejo, da bodo ukrepali skladno z zakonodajo.

Ivan Šokić