[Video] Na Stevanovićevem protestu sta bila lažje poškodovana dva policista, zaznan tudi primer kaznivega dejanja

Foto: Družabna omrežja

Med drugim je bil na današnjem neprijavljenem shodu zaznan tudi primer kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, kjer vodijo predkazenski postopek zoper znanega osumljenca. Po do sedaj znanih podatkih sta bila lažje poškodovana dva policista, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Vlada je namreč pripravila nov nabor ukrepov, katerih namen je tako varovanje zdravja kot pomoč podjetjem in posameznikom, predvsem najbolj ogroženim. Državni zbor jih je danes sprejemal na današnji izredni seji, medtem se je pred parlamentom zbrala skupina protestnikov, ki so novemu interventnemu zakonu nasprotovali.

Policisti Policijske uprave Ljubljane so opravili varovanje neprijavljenega shoda, ki se je pričel okoli 9. ure na Trgu republike, kjer se je do poldneva zbralo okoli petsto oseb. Udeleženci so bili opozorjeni, da je shod neprijavljen in v skladu z vladnim odlokom prepovedan ter da so dolžni spoštovati navodila policije. Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red, zagotavljali varnost udeležencev in cestnega prometa in izvajali nadzor nad upoštevanjem odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. Udeležence so skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije opozarjali na vzdrževanje primerne razdalje in nošenje zaščitnih mask.

Nekaj pred 12. uro so se protestniki odpravili po ulicah centra Ljubljane najprej do stavbe Ustavnega sodišča RS, nato na Prešernov trg pred stavbo NIJZ in nazaj na Slovensko cesto ter Trg republike, kjer se je shod okoli 15.30 zaključil. Policisti so deset oseb, ki so huje kršile javni red in niso upoštevale ukazov, pridržali za čas trajanja shoda skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije. Na shodu so do sedaj zaznali eno kršitev zakona o javnih zbiranjih, kjer vodijo postopek o prekršku zoper organizatorja, 19 kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru, ter kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki mu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Zoran Stevanović (Foto: družabna omrežja)

Stevanovićev protest ni uspel – DZ je sprejel nov protikoronski zakon z dodatnimi ukrepi za omilitev posledic epidemije
Zaznan je bil tudi primer kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, kjer vodijo predkazenski postopek zoper znanega osumljenca. Po doslej znanih podatkih sta bila lažje poškodovana dva policista. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj bodo ukrepali skladno z zakonodajo, so še sporočili s policijske uprave. Med protestniki je bil tudi Zoran Stevanović s svojo Resni.co, ki je sicer pred tem že večkrat pozival na shode, ki pa se niso vsakič končali povsem mirno. Resni.ca je na Facebooku tudi tokrat pozivala k udeležbi – protikoronskemu zakonu po Stevanovićevih besedah nasprotujejo, ker naj bi ustvarjal podlago za uvedbo obveznega cepljenja. Premier Janez Janša je na Twitterju sicer pojasnil, da obveznega cepljenja v PKP-ju 10 ni. Podlago za obvezno cepljenje imamo namreč že v zakonodaji – in to že 25 let, saj jo predvideva zakon o nalezljivih boleznih. Če bi vlada želela uvesti obvezno cepljenje, bi to lahko storila z aktom ministrstva za zdravje, je zapisal premier.

Sara Bertoncelj