fbpx

[Video] Učitelji in učenci osnovne šole Bežigrad žrtve psihičnega in fizičnega trpinčenja tamkajšnje ravnateljice – vse to pa podpira župan Janković!

OŠ Bežigrad (Foto: posnetek zaslona)

Na naše uredništvo so se obrnile zaposlene in nekdanje zaposlene osnovne šole Bežigrad, ki ravnateljico Majo Rakun Beber obtožujejo, da nad njimi izvaja mobing in psihično nasilje, ena izmed nekdanjih zaposlenih je morala celo poiskati strokovno pomoč in se danes zdravi. Prav tako v uredništvu hranimo risbice otrok, ki ravnateljico obtožujejo, kako se izživlja nad njimi. Starše skrbi, ali se bodo ob takšnem ravnanju učiteljice in ravnateljice njihovi otroci lahko naučili tistih osnovnih odnosov, človeka do človeka, ki jih med današnjimi mladimi primanjkuje, denimo iskrenosti, zaupanja in ljubezni.

V naše uredništvo je prispela anonimka iz OŠ Bežigrad, kako tamkajšnja ravnateljica Maja Rakun Beber ravna z otroki, dan pozneje pa so se na nas obrnili tudi starši in zdajšnje ter nekdanje učiteljice. Nekatere se tako bojijo maščevanja ravnateljice, da si ne upajo pred kamere. Risbice otrok, ki so jih otroci prinesli domov staršem in smo jih dobili v naše uredništvo, so naravnost grozljive. Ravnateljica, ki uči tudi likovni pouk, je nekomu uničila torbo in spet drugemu zlomila skiro. Otrokom je dejala, da so sami krivi, da je njihov sošolec zbolel za levkemijo in, da bodo v grob spravili še njo. Sošolka je pobrala papirček in ga sredi ure odnesla v koš, ravnateljica pa jo je nahrulila, naj papirček pobere iz koša in naj stoji ob košu do konca ure.

Ravnateljica ima neprimeren odnos do vseh: do otrok, do zaposlenih, do staršev
Anonimna mati glede dogajanja na OŠ Bežigrad pripoveduje: “Nesramen odnos, jih žali. Recimo, rekla je enemu otroku, ki sicer ni imel posebnih potreb, ampak ko ji je prinesel risbo, je rekel da je risba mokra, ona pa je odvrnila, da ni mokra, pač pa gnila.” Mati nadaljuje: “Ko sem prišla na govorilne ure in sem šla mimo zbornice sem slišala, kako se dere na učitelje. Grozno se dere! Da se je slišalo ven! Ampak ona verjetno ni vedela, da se kdo tam sprehaja.” A to še ni vse: “Videla sem eno zaposleno, ki je prišla ven, iz njene pisarne, vsa objokana!” Starši zato izpisujejo svoje otroke iz šole, saj zaradi psihičnih pritiskov učitelji niso sposobni normalno ovirati svojega dela, kot so nam tudi povedali anonimni zaposleni, ki pa si ne upajo pred kamero.

Anonimna nekdanja zaposlena je tako povedala: “Tak nespoštljiv odnos do zaposlenih, norčevanje iz njih in žaljenje, ko niso prisotni ampak v pričo drugih sodelavcev. En tak grd primer je bil, ko se je eni zaposleni zgodila tragična smrt v družini, v nesreči in ravnateljica je v zbornici zaposlenim rekla, kaj takšno dramo dela, kaj bi šele bilo, če bi otrok umrl. Zaničljivo, nespoštljivo, s totalnim nerazumevanjem ene družine!” Nekateri zaposleni so celo psihično zlomljeni: “To tudi vem, da pač slučajno so nekateri zaposleni zaradi njenega odnosa poiskali zdravniško pomoč, niso koristili bolniške odsotnosti ampak so si pomagali z določenimi zdravili, tudi vem za eno zaposleno, ki je na daljši bolniški zaradi tega, ker se je psihično sesula.” Starši, izvoljeni v svet zavoda, so večkrat opozarjali ravnateljico na napake, a ker ima slednja v zavodu postavljene svoje ljudi, so praktično nemočni. Oče nekdanjega osnovnošolca pripoveduje: “Svoje otroke sem izpisal iz šole, ker sem videl, da ne bom mogel, da otroci ne bodo mogli, imeti šolske podpore s strani učiteljev, bil sem član sveta staršev in član sveta zavoda in kljub svojim pobudam in vsem tem, ko so se učitelji k meni obračali zaradi psihičnih pritiskih, nisem mogel od zavoda doseči, da bi se stvari uredile. Bile so anonimke v šoli, ki se dejansko niso obravnavale na svetu zavoda, bile so razne pobude, tudi s strani članov sveta zavoda in dejansko nismo mogli doseči zaradi tega ker, vsako stvar, ki si jo dal kot pobudo, je ravnateljica smatrala kot oseben napad nanjo.”

Otroci s posebnimi potrebami so na OŠ Bežigrad prikrajšani za ustrezno strokovno pomoč
Otrok našega sogovornika je bil otrok s posebnimi potrebami, a ni bil ustrezno obravnavan: “Zato ker učiteljica, ki je imela dodatno strokovno pomoč, je imela psihične težave, učiteljica je bila prej prijateljica ravnateljice, potem pa naenkrat na bolniški. Potem je ostal otrok zadnje leto praktično brez strokovne pomoči. Stalne strokovne pomoči, ki bi nudila neko kontinuiteto, da bi lahko v šoli dobil tisto znanje, ki smo ga pričakovali od dodatne strokovne pomoči. Drugi mlajši sin, štiri leta mlajši, je pa v šoli, ko se vidiš, da so učitelji dejansko pod psihičnim pritiskom, učiteljica za dodatno strokovno pomoč in ostale učiteljice so tiho, obračajo se nate, da so psihični pritiski in vodstvo šole na tem ne naredi nič oziroma ne obravnava tega.”

Ko je bila podana prijava na Mestno občino Ljubljana, da pomočnica ravnateljice ni izvajala dodatne strokovne pomoči v okviru 170 ur inšpekcijski nadzor ni mogel odkriti ničesar, ker evidenc o tem na šoli sploh niso hranili, pravi naš sogovornik, Zoran Janković je bil o tem tudi seznanjen: “Je bil potem kasneje na šoli in je povedal, da pač podpira ravnateljico in da do sprememb ne bo prišlo.” Mati pripoveduje: “Otrok so potrebami mora biti obravnavan drugače in recimo, če otrok s posebnimi potrebami naredi neko stvar, recimo, nekoga izziva ali pa, da nekoga spotakne, ne naredi tega zanalašč! Tega ne naredi zanalašč! Oni pa to obravnavajo, kot da je otrok to naredil zanalašč in zato dobi ukor! Otroci s posebnimi potrebami, njih je treba obravnavati drugače in ravnateljica jih ne obravnava drugače!”

Zaradi množičnih odpovedi delo na OŠ Bežigrad ne poteka normalno
Zadeva je še bolj bizarna zaradi množičnih odpovedi, samo štiri učiteljice so se v letu dni zamenjale za gospodinjstvo in prehrano,v zadnjih dveh letih je skupno dalo odpoved ali pa ni želelo podaljšati pogodbe več kot deset zaposlenih: “Lansko leto ni bilo učiteljice za angleščino en mesec, s prvim devetim smo dobili učiteljico, ki je bila super in je po dveh mesecih odšla. Potem nismo imeli en mesec učiteljice, imeli smo nadomeščanja, ki niso bila primerna in po teh nadomeščanjih smo dobili novo učiteljico, ki so jo otroci vzljubili, ampak ona je letošnje leto zapustila šolo, kljub temu, da ji je bila ponujena pogodba. In zdaj imamo spet novo učiteljico, koliko časa bo zdržala, pa ne vem.”

Anonimna nekdanja zaposlena glede tega pove: “Jaz nisem dala odpovedi, jaz sem imela določen čas, pa tudi ne bi želela podaljšati, predvsem zaradi odnosa vodstva do zaposlenih, staršev in otrok, do vseh skupaj. Bolj kot ne, sem bila priča temu, kako je kričala na eno drugo zaposleno, tudi z žaljivimi besedami, z očitki glede njenega dela, zaničevala je njeno delo, sem slučajno slišala. Očitala ji je, da je nesposobna oziroma jo je spraševala, ‘Ali ste nesposobni?!’ Tudi je eni drugi zaposleni rekla, ‘Če nočete delati, pa vsaj ne ukinite delovnega mesta!’ Včasih je tudi do mene, imela negativen odnos, ki ga ne znam z besedami opisati, a videlo se je. Tudi po hodniku je mimo mene šla, niti ni pozdravljala, kot da sem nula.” Anonimna mati pove, da se ne menjajo samo učitelji, pač pa tudi drugi delavci šole: “Menjajo se tudi strokovni delavci za prehrano, menjajo se učitelji, dejansko, letos se je zamenjala cela svetovalna služba. Mislim, da so največji razlogi definitivno ravnateljica in vodstvo.”

Ravnateljica ob obisku ekipe Drugorazredni ni bila na voljo za pojasnila, v tajništvu so dejali, da bi morda lahko prišla šele po 16. uri, a to je bilo po zaključku naše redakcije. Če bo poslala pojasnila, bomo poročali v prihodnjih oddajah.

Luka Svetina (Foto: posnetek zaslona)

Ravnateljica se grozljivo izživlja nad otroki
Spregovorili pa so otroci, ki so z zanimanjem opazovali snemanje šole, ki so nam povedali zanimive stvari: “Ravnateljica je v glavo učenca vrgla kredo in ko so starši prišli v šolo, se je ravnateljica izgovorila, da je kreda v glavo priletela po nesreči.” Prav vseh čas naj bi se na otroke drla, na lastno pest pa med malčki ravnateljica izvaja anketo o svojem delu, tako da morajo narisati smeškote. Več, kot jih narišejo, bolj je zadovoljna. Manj, kot jih napišejo, prej se znajdejo na tapeti. Starši so zato s pritožbo na vodstvo šole zahtevali, da ravnateljica s takšnim početjem preneha.

Ne čudi, da jo na šoli podpira le še malo učiteljev, kot pripoveduje nekdanja zaposlena: “Mislim, da jih je zelo malo, vem samo za eno tako osebo na šoli, za druge ne vem, je pa nekaj takih, ki se je bojijo, ker se bojijo, da bi jim škodovala, jih ovirala.” Pričevanj tistih, ki niso upali stopiti pred kamero je še več, kričala naj bi celo na nosečo učiteljico, drugi je na glas grozila, da jo bo izvlekla iz razreda in se ji maščevala. Takšno poniževanje zaposlenih in mučenje otrok pa je zelo slaba popotnica za otroka, ki se razvija, saj dobiva čudne vzorce odnosov človek do človeka, odnosov, ki jih je v današnji družbi, zlasti med mladimi, čedalje manj, ki so iskrenost, zaupanje in ljubezen.

Mojca Škrinjar meni, da je stanje punčke ob košu za smeti mučenje
V studiu se je voditelju Luki Svetini pridružila tudi strokovnjakinja za šolstvo in nekdanja državna sekretarka na Ministrstvu za šolstvo in šport Mojca Škrinjar. Na vprašanje kaj si je mislila, ko je videla, da so se pojavile v javnosti tako hude obtožbe nad otroki, učitelji in starši, je odgovorila: “Jaz mislim, da je nekaj hudo narobe, da odnosi niso v redu, da je tako vodenje kot pač se pripoveduje, neprimerno. To je moj vtis, ne morem pa govoriti stoodstotno, ker nisem bila bližje dogajanju.” O opisanih vzgojnih ukrepih Škrinjarjeva meni: “Vzgojni ukrep je takrat, ko otroku poveš, da je naredil nekaj narobe in mu naročiš, naj naredi prav, da popravi zadevo. Zdaj, če je pobiranje smeti iz koša pravilno, pa vsaj higienično ni, jaz menim, da je to nepravilen ukrep.” Stanje punčke ob košu je Škrinjarjeva v nadaljevanju opisala kot mučenje. “Po mojem vedenju je imela ta šola nekoč dobro vodstvo, bila je odlična šola in ne vidim razloga v preteklosti te šole, da bi lahko nastala taka konfliktna situacija,” je v nadaljevanju povedala glede šole. V članku so navedeni ključni poudarki iz oddaje Drugorazredni, vabljeni tudi k ogledu celotne oddaje na priloženem videoposnetku.

Rok Krajnc