fbpx

[Video] Rdeča zvezda in metanje pred avtomobil – poleg metanja kock policisti na protestu ugotovili več kot 100 kršitev zakona!

Po ikonografiji sodeč naj se zadnji sredini neprijavljeni shod nasprotnikov vladnih ukrepov za zajezitev pandemije covid-19 ne bi razlikoval od petkovega politkolesariata. Na obeh shodih je namreč še vedno možno videti častilce komunističnih totalitarnih simbolov. S tem pa naj bi bilo konec tudi domnevne ideološke neopredeljenosti sredinih protestnikov, ki se po mnenju spletnih komentatorjev z nedistanciranjem od takšnih primerov jasno postavljajo na levi politični breg. Protest je zaznamovalo tudi oviranje prometa, na Poljanski cesti je namreč prišlo do incidenta, ko je starejša gospa zapeljala med protestnike, ki so bili na cesti in enega izmed njih zbila. Iz posnetka je razvidno, da se protestnik najprej usedel na pokrov motorja, se spotaknil in padel. Vse skupaj so prikazali tako, da ga je gospa namerno zbila. Kakorkoli, protestniki so bili na cesti in so ovirali promet. 

“Že od začetka nam nekateri mediji in ‘strokovnjaki’ v raznih oddajah razlagajo, kako so na protestih neopredeljeni ljudje. Oprostite, ampak če si neopredeljen in med množico zagledaš totalitarni simbol, se distanciraš in ne dovoliš, da te enačijo s takimi. Torej? Vse je jasno,” je na Twitterju komentiral uporabnik socialnega omrežja Jure Colja in priložil fotografijo s sredinega protesta nasprotnikov vladnih ukrepov, na katerem je eden od udeležencev neprijavljenega shoda nosil tudi visoko dvignjeno rdečo zvezdo.

Slednje je po mnenju več spletnih komentatorjev zadosten dokaz, da so udeleženci tudi sredinih in ne zgolj petkovih protestov levo politično opredeljeni.

Posnetek zaslona (Top News)

Posameznik, ki je na protestu nosil rdečo zvezdo, je pritegnil pozornost velikega števila spletnih komentatorjev. Fotografije s sredinega protesta kažejo, da je bilo, kar se ikonografije tiče, prisotnih veliko več zastav Republike Slovenije, medtem ko je vedno izpostavljen en in isti primer rdeče zvezde.

Je pa zato dolgoletni novinar in kolumnist revije Demokracija Vinko Vasle objavil fotografijo falota, ki očitno že več kot 30 let nagaja na enem od bolj pritlehnih načinov. “Desno – baraba, ki je na Roški (jbtz) pobirala denar češ, da je za cvetje. Razkrinkali, predali policiji. Med protesti pred sodiščem (patrija) kradel sveče in jih preprodajal. Zdaj je med norimi huligani,” je zapisal Vasle.

Izpostavljeni primer pa ni bil edini. Vasle je identificiral tudi enega od protestnikov, ki je policistu kazal pest. Šlo naj bi za Mitjo Ovna, je potrdil tudi kolumnist Nova24TV Davorin Kopše. Vasle je zapisal, da je bil Oven že kaznovan za več kaznivih dejanj. Prisoten pa je bil tudi na drug strani protestnikov ob procesu Patrija.

Vse kaže, da se sredini neprijavljeni shodi razlikujejo od petkovih samo po številu udeležencev. Če so kdaj bili ideološko neopredeljeni pa se je to v zadnjih tednih očitno spremenilo. Sprememba je bila opazna že, ko se je protestom ob predsedniku Resni.ca pridružil tudi zloglasni aktivist in raper Zlatan Čordić, ki je pred tem bil ena od osrednjih figur petkovih protestov. Ni trajalo dolgo, da bi organizator sredinih protestov Zoran Stevanović potrdil, da če Resni.ca pride v parlament, ne misli sodelovati s SDS in Janezom Janšo. Če je še nekaj mesecev nazaj govoril, kako so vsi etablirani politiki isti, je sedaj pokazal svoje prave barve.

Protestniki ovirali promet
Protesti seveda ni potekalo niti brez incidentov, oviranja prometa in aretacij. Ljubljančani imajo vsakotedenskih protestov počasi že dovolj, saj protestniki ovirajo promet, starši ne morejo po otroke v vrtce, otežena jim je pot iz službe domov, šole organizirajo pouk na daljavo. Vozniki so že nestrpni, to se je opazilo tudi včeraj, protestniki pa jim blokirajo pot in se brezskrbno sprehajajo po cestah. Zato je prišlo tudi do “nesreče”, ko je gospa zbila protestnika. Ko so prišli policisti, so se protestniki drli “aretirajte to cepljeno žensko”, “a si ti normalna”. Jezno so s pestmi udarjali po avtu, se nanj usedli, čeprav je gospa vozila pravilno, protestniki so bili tisti, ki so ovirali promet in se sprehajali sredi ceste.

Protestniki so poškodovali so policijski avto, v policiste metali granitne kocke
Policisti so v okviru varovanja neprijavljenega shoda do sedaj zaznali 43 kršitev Zakona o javnem redu in miru in 75 kršitev Zakona o javnih zbiranjih. Po podatkih policije se je zbralo okoli 4 tisoč ljudi. Eni osebi so zasegli pirotehnična sredstva, bil pa je zasežen tudi nevaren predmet, ki ga ni dovoljeno nositi na javnem shodu. Do sedaj so bila zaznana 4 kazniva dejanja. V enem primeru gre za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari (poškodovano službeno vozilo policije) in v treh primerih za kaznivo dejanje napad na uradne osebe in preprečitev uradnih dejanj (metanje granitnih kock v policiste). Po do sedaj znanih podatkih noben policisti ni bil poškodovan. V času varovanja neprijavljenega shoda je bilo skupno pridržanih 17 oseb. Za vzpostavitev javnega reda so bila uporabljena prisilna sredstva, šlo pa je za uporabo telesne sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice in sredstva za vezanje in vklepanje. Po do sedaj znanih podatkih ni bilo poškodovanih oseb.

Sara Kovač