fbpx

[Video] Skupina nasilnih levičarskih protestnikov je skušala podreti varovalno ograjo pred parlamentom; posredovati je morala policija; protestniki so grozili vladi in policiji

Foto: STA

Že več tednov opozarjamo, da se z vsakim protestom, levičarski protivladni protesti v Ljubljani samo zaostrujejo. Tokrat ni ostalo samo pri organiziranih pozivih k nasilju, temveč je prišlo tudi do spopadov s policisti, ki so čuvali parlament. Pripadniki radikalne levičarske organizacije Antifa so se protesta udeležili v večjem številu, vzklikali “Čuvate fašiste!” in napadali policiste.

Za razliko od prejšnjih protivladnih protestov, ki so minili relativno mirno je tokrat z vse večjo zastopanostjo Antife, prišlo do spopadov s policijo. Protestniki so namreč sestopili s koles in se sprva z namenom zastraševanja mimoidočih sprehodili po mestu.

Pripadniki skrajne skupine Antifa na delu
Pripadniki Antife, ki so sprva nosili transparent “Brezmejna solidarnost. Proti represiji, militarizmu in fašizmu,” so napis zavrgli ob prihodu pred dobro zavarovan parlament. Zbrali so se tudi ostali protestniki in začeli so se napadi na policiste.

https://twitter.com/BesniUpokojenec/status/1271515676910522368?ref_src=twsrc%5Etfw

 

V ospredju so bili pripadniki Antife, oblečeni v črno z zakritimi obrazi. Med njimi je plapola črno-rdeča zastava, ki je simbol anarhokomunizma. Po začetnem prerivanju in napadih na policiste pred parlamentom se je začelo obmetavanje z žaljivkami in skandiranje: “Čuvate fašiste!” “S policijo se je prerivala zamaskirana skupina Antifa ki so soroševi plačanci in varda ki jo vodi Levica,” je zapisal eden od uporabnikov Twitterja.
“Antifa teroristična organizacija že povzroča nemire in izzivajo policijo. Kmalu pride na vrsto razbijanje izložb, uničevanje avtomobilov. Znan scenarij uvožen in plačan iz tujine,” je komentiral uporabnik Twitterja. Spletni komentatorji so pri tem bili na strani policije in zagovarjali obravnavo nasilnih radikalcev brez milosti.
“Z odprtim pismom so podporo petkovim protestom izrazili tudi v Sindikatu Mladi plus,” so zapisali pri STA. Ta isti sindikat vodi Tea Jarc, za katero je bila že v preteklosti ugotovljena povezava z Open Society fundacijo judovskega milijarderja Georga Sorosa.
Na spletu se je pojavil tudi posnetek kako policija odpelje enega od organizatorjev protivladnih protestov, sin vrhovnega tožilca režiser Jaša Jenull navsezadnje le ni tako nedotakljiv, kot si je to domišljal.

Policisti so morali posredovati proti skupini protestnikov
Policijska uprava Ljubljana: “Včeraj 12. 6. 2020, so se v okolici Prešernovega trga začeli zbirati protestniki, ki so se nekaj po 19. uri pričeli v koloni pomikati proti Trgu republike, kjer se jih je nato zbralo okoli 5000. Policisti so na kraju opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji. Policisti so udeležence javnega zbiranja opozarjali, da upoštevajo ukrepe določene z odlokom za preprečevanje in širjenje nalezljive bolezni. Dogodek je večinoma potekal mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici z namenom zagotovitve varnosti. Okoli 20. ure je več protestnikov preskočilo varovalno ograjo, nekaj deset protestnikov pa jo je pričelo podirati. Pri tem niso upoštevali ukazov policistov, da s kršitvijo prenehajo. Sedem oseb je bilo prijetih in pripeljanih na policijsko postajo, vsem so bili izdani plačilni nalogi zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. Kasneje se nekaj deset protestnikov zbralo pred Policijsko postajo Ljubljana Center, kamor so bile odpeljane prijete osebe. Zaradi varnosti prometa in protestnikov so policisti zaprli Trdinovo ulico.

Poleg tega so policisti pri varovanju shoda opravili 8 postopkov ugotavljanja identitete in trenutno ugotovili še kršitev 7. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. Nadaljuje pa se zbiranje obvestil v zvezi dogodka in se bo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepalo v skladu z zakonodajo.

Na protesti so bili številni rdeči privilegiranci
Na včerajšnjih protestih je bilo opaziti številne rdeče privilegirance, ki se že desetletja napajajo s strani slovenskega davkoplačevalskega denarja: od Borisa, A Novaka, Vinka Möderndorferja, Svetlane Makarovič do “razvajenih sinčkov” iz znanih ljubljanskih režimskih družin, kot je kvazi gledališki režiser Jaša Jenull, ki je bil med protestniki, ki so preskočili varovalno ograjo pred parlamentom in jih je bila policija prisiljena aretirati.

Demokracija