[Video] Znana je identiteta predrznih sodržavljank, ki so ju ujeli srbski policisti

Foto: Instagram

Sestri sta bili prijeti na avtocesti v Beogradu, ko sta prevažali mamila, najverjetneje s Kosova in Metohije v Zahodno Evropo, kjer sta živeli, so poročali srbski mediji. V filmski akciji so namreč sredi ceste aretirali dve državljanki Slovenije, sicer s poreklom s Kosova in Metohije. Izkazalo se je, da sta v predelanem prtljažniku prevažali kar 30 kilogramov marihuane, za katero trdita, da nista vedeli.

Državljanki Slovenije Valbina in Bleona H., sicer sestri s poreklom s Kosova in Metohije, sta bili pred dnevi aretirani v Beogradu. Policisti so namreč pregledali osebni avtomobil znamke Seat, ki ga je vozila Valbina ter našli 48 zavitkov marihuane, ki naj bi jo sestri skrito v predelanem prtljažniku prevažali za nadaljnjo prodajo. Skupaj so jima zasegli okoli 30 kilogramov marihuane. Sestri  na družbenih omrežjih objavljata podrobnosti svojega življenja, med drugim v kakšnem luksuzu živita, kako potujeta in kam hodita po nakupih. Bleona na omrežjih pogosto poudarja, da je po rodu s Kosova in Metohije, zato se podpisuje kot “kosovogirl”, torej dekle s Kosova.

Na posnetkih je videti, da sta bili sredi ceste aretirani v akciji specialne policije, kar kaže na to, da je šlo za prijavo oziroma policiji znan posel. Kljub temu je seveda možno, da sta bili sestri zgolj muli in za svoj tovor niti nista vedeli – tako kot tudi sami zatrjujeta. V akciji so sodelovali srbski MUP, kriminalistična policija in višje državno tožilstvo Srbije. Slovenki so pridržali do 48 ur, nato pa so ju privedli na tožilstvo. Sodeč po objavah na družabnih omrežjih lahko sklepamo, da vsaj ena od sester že nekaj časa živi v Münchnu, kjer ima družino. Sicer naj bi bili iz Kamnika.

Domnevajo, da je prijetje obeh sester rezultat temeljitega operativnega dela. Predvideva se namreč, da to ni prvič, da se po isti poti marihuana s Kosova prenaša v države Evropske unije. Preverja se, ali sta aretirani dekleti vedeli, kaj prevažata v avtu, torej, ali sta bili le kurirki ali se s tem “poslom” ukvarjata bolj resno.

Oboroženi specialci s fantomkami so dekleti potegnili iz avta, jima ukazali, naj se obrneta proti avtu in dvigneta roki. Nista se upirali, čeprav je bilo jasno, da aretacije nista pričakovali. Kako sproščeni sta bili med potovanjem, pove tudi dejstvo, da so eno od sester s sovoznikovega sedeža odpeljali boso, v nogavicah, saj se je pred tem sezula, da bi lahko uživala v vožnji z dvignjenimi nogami, so dobro obveščeni viri povedali srbskim medijem.

Foro: zajetje zaslona/MUP RS

Na prvi pogled je bilo videti, da je avto, v katerem sta se peljali slovenski državljanki, opremljen le s stvarmi, ki so potrebne za pot. V prtljažniku so bili kovčki, čevlji, v avtu pa malica, voda. So pa policisti v skritem delu prtljažnika pod dvema velikima črnima kovčkoma našli zalogo mamil. Med osebno prtljago osumljenih sester so bili sicer tudi kosi oblačil in obutve dragih blagovnih znamk. Na fotografijah, ki jih sestri objavljata na družabnih omrežjih, je videti, da radi živita na “veliki nogi” in potujeta v luksuzne kraje. Pogosto potujeta tudi na Kosovo in Metohijo, največkrat v Prištino, poleti pa rada obiščeta Ulcinj v Črni gori. Ena od sester ima na roki opazen tattoo – simbol Albanije, črnega dvoglavega orla.

Foto: zajetje zaslona/MUP RS

Na našem Ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da o dotičnem primeru odvzema prostosti niso bili uradno obveščeni in da se nobena od omenjenih oseb ni sklicevala na potrebo po konzularni pomoči.

Sara Kovač