fbpx

Vincencu Bezjaku 20 let in osem mesecev za umor sina in nasilje v družini

Razglasitev sodbe Vincencu Bezjaku za umor sina v Sladkem Vrhu. Foto: STA

Za julijski umor sina v Sladkem Vrhu in nasilje v družini, je mariborsko sodišče Vincenca Bezjaka obsodilo na zaporno kazen 20 let in osem mesecev. Tožilka Metka Zupanc je zadovoljna z izrečeno kaznijo, odvetnik obtoženega, Darjan Lampič, je napovedal pritožbo.

Sodni senat je v sodbi bolj ali manj povzel navedbe tožilstva in Vincencu Bezjaku izrekel le dva meseca nižjo kazen od predlagane. Dvajset let zapora je dobil za umor ter deset mesecev za nasilje v družini, skupaj pa mu je sodišče izreklo enotno kazen 20 let in osem mesecev zapora. Sodnica je v razsodbi utemeljila, da je bilo ključno pričanje partnerice umorjenega, ki ga je še podkrepil njegov mladoletni nečak. Hkrati je sodni senat odločil, da mora obsojeni do pravnomočnosti sodbe zaradi ponovitvene nevarnosti ostati v priporu. Sodišče ga je oprostilo stroškov postopka. Svojce je z 20.000 evrov visokim premoženjsko-pravnim zahtevkom napotilo na pravdni postopek.

Do tragičnega dogodka je v Sladkem Vrhu prišlo 5. julija lani, ko je 63-letni Bezjak s kuhinjskim nožem sina zabodel pred očmi njegove partnerke in mladoletnega vnuka. Po dejanju je počakal policiste. Družina se je v Sladki Vrh preselila pred leti, ko je sin kupil hišo. Slabi odnosi med očetom in sinom so se vlekli že iz otroštva, ki ga je umorjeni zaradi slabih odnosov s staršema preživel pri starih starših v bližini Lenarta.

Tožilka je, kot poroča STA,  na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje Bezjaku ponudila 21 let in deset mesecev zapora. Ob koncu glavnih obravnav je imela pripravljen predlog za še precej strožjo kazen, a je bilo odločilno pričanje izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča. Potrdil je, da je obdolženi sina umoril v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi močne vinjenosti in možganske okvare. Zupančeva je zato pred sklepnimi besedami rahlo spremenila obtožnico in dodala ugotovitve izvedenca, vendar je  vztrajala, da je šlo za umor iz naklepa na zahrbten način in iz maščevanja. Kot je povedala, je bil obdolženi v preteklosti in tudi usodnega dne večkrat deležen sinovih zmerljivk in fizičnega nasilja. Tožilstvo je zaradi olajševalnih okoliščin predlagalo enako kazen kot na predobravnavnem naroku. Bezjak tudi po nekoliko spremenjeni obtožnici očitkov ni priznal, njegov zagovornik po uradni dolžnosti, Lampič, pa je vztrajal, da mu ni mogoče očitati naklepa ali umora. Lahko bi bil obsojen le za kaznivo dejanje uboja, do katerega je prišlo zaradi spleta nesrečnih okoliščin. Zato je sodišču predlagal  primerno nižjo izrečeno kazen ob upoštevanju vseh olajševalnih okoliščin. Tudi nasilje v družini je obramba zanikala. Partnerja naj bi sicer besedno občasno obračunavala, vendar nikoli s fizičnim nasiljem. Vse to pa naj bi žena očitala Vincencu Bezjaku, ker ji je vzel sina.

Branka Jurhar