fbpx

Vir iz policije o strelskem pohodu: Policisti streljali na slepo, ker nimajo opreme. Kdo bo odgovarjal?

Foto: STA

Krvavo se je končal včerajšnji strelski pohod v občini Videm. Na koncu je bil strelec ubit, ranjena pa 44-letni policist in policijski pes. Vir iz policije: strelski obračun se ne bi končal tako krvavo, če bi policisti imeli vsaj ustrezno opremo. Specialna enota pa je na kraj dogodka prišla šele po dveh urah, saj v Sloveniji zaradi varčevalnih ukrepov nimamo specialne enote v pripravljenosti

Kot smo že poročali, se je pri Ptuju zgodil strelski obračun, v katerem je umrl strelec, 44-leti policist in policijski pes pa sta bila rajena. Kot nam je sporočil vir iz policije, je bil strelec oborožen z avtomatsko puško kalašnikov. Ko so policisti prišli na kraj dogodka, akcije niso mogli izvesti, saj nimajo nočnega daljnogleda. Zato so na pomoč poklicali mariborsko enoto za nadzor meje in enoto vodičev službenih psov.

Zaradi varčevalnih ukrepov v Sloveniji ni specialne enote v pripravljenosti
Policisti specialne enote so na kraj dogodka prispeli šele čez dve uri. Zaradi varčevalnih ukrepov specialna ekipa namreč ni več v pripravljenosti v enoti, pač pa morajo biti naši specialci doma, od koder jih potem vpokličejo na kraj dogodka. V strelskem obračunu, ki je zaradi zelo slabe vidljivosti potekal bolj kot ne ”na slepo”, je storilec najprej zadel psa, ki je še vedno v kritičnem stanju, nato pa še 44-letnega policista, pripadnika mariborskih vodičev psov, ki mu je strel prebil neprebojni jopič in ga ranil v prsni koš.

Puške še iz JNA, neprebojni jopiči zastareli
Neprebojni jopič so streli nedvomno prebili zaradi njegove dotrajanosti. Prav tako policisti uporabljajo zelo zastarelo dolgocevno orožje. Puške, ki jih imajo, so večinoma še iz leta 1991 in so pripadale še vojski JNA. Ker niso imeli nočnega daljnogleda, so se policisti lahko orientirali le po ognju, ki je prihajal iz cevi puške, in na podlagi tega streljali.

”Policisti nismo zgolj uradniki”
Na situacijo sta se odzvala tudi predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič in predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič“V zadnjih letih smo priča vse več napadom na policiste, ki so se za nekatere naše sodelavce žal tudi tragično končali,” sta v izjavi za javnost povedala Uroševič in Petrovič in dodala, da policisti in njihove družine za razliko od ostalih javnih uslužbencev nikoli ne vedo, ali se bodo z dela vrnili živi, zdravi in nepoškodovani.

Foto: Policijski Sindikat Slovenije

Foto: Policijski Sindikat Slovenije

Cerar še vedno misli, da je stavka policistov neutemeljena
Policijski sindikat zaradi neizpolnjevanja pogojev in dotrajane opreme že nekaj dni stavka, Cerar pa še vedno ne pristane na njihove zahteve. V ostrem napadu je pred dnevi dejal, da je stavka policistov sramota in da ga policisti izsiljujejo.

Več o Cerarjevih izjavah si lahko preberete tukaj: Halo? Cerar zmerja policiste, da so sramota naše države.

M. G.