fbpx

Višje sodišče razveljavilo sodbo očetu koroških dečkov za umor njune mamice

Foto: iStock

Celjsko višje sodišče je razveljavilo sodbo Romeu Bajdetu zaradi umora partnerice Lidije Škratek ter zadevo vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo, poroča časnik Večer. Ponovno sojenje na celjskem okrožnem sodišču se bo začelo 21. septembra. Družinska tragedija se je pripetila v noči na 27. december 2015. Par je bil tedaj skupaj na koncertu v Rdeči dvorani, kjer sta se sprla in pobotala. A sta se ponovno sprla na poti domov. Bajde je najprej fizično obračunal s partnerko, jo nato zadavil in čez nekaj časa mrtvo pripeljal pred tamkajšnji zdravstveni dom. Njuna otroka – nesrečna koroška dečka je po tej tragediji iz varnega gnezda starih staršev nato ugrabila še država, ki jih vse do sedaj tja ni vrnila. 

Bajdeta, ki je bil že pred tem pravnomočno obsojen zaradi kaznivih dejanj, povezanih z nasilništvom, je celjsko prvostopenjsko sodišče marca letos obsodilo na 13 let zapora, kaznivo dejanje umora pa po obsežnem kazenskem postopku prekvalificiralo v uboj. Sodišče je menilo, da je Bajde partnerico ubil, ker ga je razjezila in ne zaradi ljubosumnosti ali iz nizkotnih nagibov.

Dolgotrajen sodni proces
Višje sodišče se s takšno sodbo ni strinjalo, zato jo je razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo istemu sodniku. Obdolženec kot tudi tožilstvo in obramba so že dobili sklep o podaljšanju pripora zaradi razveljavitve sodbe, niso pa še prejeli pisne sodbe z razlogi za njeno razveljavitev. Obtožnica za umor je bila vložena marca lani, 21. aprila lanskega leta je postala pravnomočna. Celjsko prvostopenjsko sodišče je na prvem sojenju neposredno zaslišalo številne priče, izvedence psihiatre in psihologe in na koncu odločilo, da je Bajde kriv uboja in ne umora, ter ga obsodilo na 13 let zapora. Na sodbo so se pritožili  tožilstvo, in sicer zaradi prekvalifikacije kaznivega dejanja, ter tudi zagovornik in sam obdolženec zaradi izrečene kazenske sankcije.

Koroška dečka še vedno nista pri starih starših
Največji žrtvi družinske tragedije sta zagotovo oba otroka, nesrečna koroška dečka, o katerih je glas v režimskih medijih popolnoma potihnil, čeprav krivica, ki jo je zagrešila stroka zaradi političnih interesov, še ni popravljena. Meseca maja je minilo natanko leto dni od sodbe upravnega sodišča v Mariboru, da je bilo z odvzemom dečkov starima staršema grobo kršeno evropsko pravo človekovih pravic. Potem ko je socialna služba lani marca starima staršema zahrbtno odvzela dečka s tragično življenjsko zgodbo in ju dala v rejništvo popolnim tujcem, otroka navkljub številnim protestom ostajata ločena od svojih najbližjih, dedka in babice.

Foto: STA

N. Š., STA