Visoko kvalitetno drogo z Gorenjske preprodajali v Avstriji, a se je njihov “biznis” hitro končal

Foto: iStock

Gorenjski policisti so razbili kriminalno združbo, ki je delovala v okviru hierarhično organizirane motoristične skupine. Združba je delovala predvsem na območju Gorenjske in Avstrije, med drugim pa so se ukvarjali tudi s prometom prepovedanih drog in orožja.

Policisti so sicer imeli več kriminalističnih preiskav, ne le na območju Gorenjske, temveč tudi na področju Ljubljane in Celja. Vendar pa je vodja sektorja kriminalistične policije Primož Donoša iz Policijske uprave v Kranju razkril, da je samo gorenjski del preiskave obsegal 13 kazensko ovadenih oseb za kar 67 kaznivih dejanj, še nekatere druge osebe, med njimi tudi državljani Slovenije, pa so bile za istovrstna kazniva dejanja v sklopu usklajene preiskave kazensko ovadene tudi v Avstriji.

Na Gorenjskem imeli skladišče
Gorenjski kriminalisti smo zaključili z obsežno preiskavo mednarodne kriminalne združbe, ki se je na območju Gorenjske in tudi na območju sosednje Avstrije ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami, in tudi s trgovino z orožjem. V preiskavi, ki smo jo vodili v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi, smo ugotovili, da so člani kriminalne združbe izvrševali prej navedena kazniva dejanja tako na območju Gorenjske, kjer je bil tudi izvor prepovedane droge, kakor tudi sosednji Avstriji, kjer je bila droga namenjena dobro organizirani ulični preprodaji, torej končnim odjemalcem. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da so posamezni člani oziroma več njih izvrševali kazniva dejanja s tem, da so na območju Gorenjske imeli skladišče in preprodajali prepovedano drogo naprej odjemalcem. Na 19 lokacijah, kjer smo izvajali zaključne dejavnosti, smo pridržali 9 oseb, od tega smo sedmim odvzeli prostost za čas izvedbe posameznih dejanj. Po končanih preiskavah aktivnosti, kjer so bili dogodki pod visoko stopnjo tveganja, smo dva osumljena privedli k preiskovalnemu sodniku in zoper enega je bilo odrejeno tudi pridržanje,” je povedal Donoša.

Avstrijska in slovenska kriminalna združba sta bili povezani
Sicer pa so gorenjski policisti na sled kriminalni združbi prišli že lansko leto, ko so se v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi začeli potrjevati sumi, da tako na Gorenjskem kot v Avstriji v enakih okoliščinah delujeta dobro organizirani združbi, ki se ukvarjata z dobavo in s prometom prepovedanih drog. Kasneje so kriminalisti odkrili še povezavo istih osumljencev s trgovino z orožjem.

Analiza 0,5 kg kokaina je pokazala, da gre za visoko kvalitetno drogo
Policisti so ugotovili, da je bil izvor prepovedane droge – predvsem kokaina in konoplje – na Gorenjskem, ulična mreža preprodajalcev te droge pa je bila organizirana predvsem v Avstriji. Analize zajete droge so pokazale, da gre za visoko kvalitetno drogo. Donoša je pojasnil, da se kokain take vrste redko pojavlja v Sloveniji in Avstriji, 1 kg te droge pa dosega vrednost do 60.000 evrov. Preprodajalci so torej z visoko kvalitetno drogo mastno služili, denar pa porabljali za nadstandardni življenjski slog ali pa za nadaljevanje kriminalne dejavnosti.

Na PU Kranj so še razkrili, da so poleg droge v odkup preprodajalci ponujali tudi orožje, predvsem polavtomatske pištole in avtomatske puške Kalašnikov, pri sebi pa so imeli imitacije pištol, samostrel, prikrite nože v obliki bančnih kartic, teleskopski palici, najdena pa sta bila tudi delujoč minomet in strelivo s sledmi eksploziva TNT. “Razlog posesti in same uporabe v preiskavi nismo ugotovili,” je povedal Donoša. So pa ugotovili izvor orožja – ta je po Donoševih besedah z Gorenjske: “Izvor droge in orožja, ki smo ga v preiskavi našli, je bil za vse ugotovljen, da je že iz območja Gorenjske, torej predhodnega izvora nimamo. So pa določena preverjanja še v fazi preiskave.”

Švercanje droge in preprodaja orožja – skupno do 20 let zapora
Donoša je še povedal, da so večinoma vsi prijeti iz kriminalne združbe že stari znanci policije, praktično vsi so bili do sedaj obravnavani zaradi povezav s prepovedano drogo. Gre za osebe, stare med 25 in 45 let. “Predmet te preiskave je bila tudi ena izmed motorističnih skupin, na splošno pa lahko povem, da se motoristične skupine, ki so hierarhično organizirane okoli ozkega kroga, lahko ukvarjajo tudi z drugimi kaznivimi dejanji,” je še povedal Donoša ter dodal, da je pridržana oseba ena izmed vodij z območja Jesenic.

Za obravnavana kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami jim grozi do 15 let zapora, za nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem ali eksplozivom pa od 6 mesecev do 5 let zapora.

M. S.

 • Olga

  Ko bi jim vsaj še sodili v Avstriji! Našemu krivosodju, specializiranem za politične procese, ne zaupam nič!

  • Anton

   kaj je sedaj Kresalka očiščena, nč je ni vidt na spregled?

  • avtohtoni neandartalec

   Bravo, saj si bodo počasi vsi prišli gor kje mi v resnici živimo.

  • Tone iz Tržiča

   A mogoče veš, ta droga je bila namenjena za SDS Tržič?

 • dež

  Ampak koliko droge so odkrili pa nič ne piše, če nisem šlampasto prebral.

  • totex39

   Baje je bilo odkrito od droge 300 g konoplja in pol kilogramov visokokakovostnega kokaina.

   • dež

    Glede na obseg akcije gre za bolj kilav izplen. Pri 13 osebah in 67 kaznivih dejanjih bi pričakoval kakšno kilo robe več.
    Ker gre za stare znance, upajmo na več sreče prihodnjič.

    • avtohtoni neandartalec

     Točno tako, tistih 67 kaznivih dejanj je običajno poljubnih, lahko si jih izmislijo tudi tisoč, vprašanje kaj je v celi zgodbi dejansko pravi kriminal, organizirana mreža uživalcev kokaina zagotovo, čeprag vemo, da tako drage stvari kupujejo edino bogataši, v glavnem iz javne uprave in tajništva poldžavnih podjetij. Ampak o tem v članku nič ne piše.

     • dež

      Statistiko o številu preiskanih kaznivih dejanj imajo pa odlično. 13 ovadenih, 9 priprtih, 19 preiskanih lokacij, 67 kaznivih dejanj. Vse to za 0,5 kg praška in nekaj trave za osebno porabo (tako se bodo zagovarjali na sodišču).
      Kako je šele pri 3 kg koke?

 • tarantela

  Pismo, zmir prepozno zvem! No ondan sem pa u cajtngu prebrala, da je en možakar pred blokom gojil DVE konoplji, policija ju je spulila, možakarja pa prijavila sodniku za prekrške.

  • avtohtoni neandartalec

   Verjetno so zgolj opravljali svoje delo.

 • Franc Šink

  Jaz ne verjamem niti da je droga visoko kvalitetna.Ampak spomladi bo ta banda spet aktivna.

 • Franc Novak 1979

  Kdo bi pa kaj drugega pričakoval. Radikalni islamisti poučujejo arabščino na osnovni šoli na Jesenicah, zdaj pa še trgujejo z orožjem in drogo. Zakaj na Jesenicah? zato, ker se v Ljubljani ne upajo, je premočna črnogorsko srbska mafija, ki obvladuje sceno. Če pa kdo iz tujine to prebere pa pravi, lej no te Slovence, kako so poredni. Danes sem prebral tole: In 2015, nearly 200,000 refugees and migrants entered Sweden – more per capita than any other nation in Europe in da je na Švedskem kaos zaradi tega. V letih 1992 je v Slovenijo pribežalo 100.000 “beguncev”, kar je dosti več kot v katero koli drugo državo v Evropi, pa se šele sedaj pozna efekt. Švedi, z naslednjo generacijo od teh beguncev ste najebali.

  • avtohtoni neandartalec

   Hrvati, bosanci in Albanci so prišli k nam zamenjat izgnane Srbe, vojna,je bila samo izgovor za asimilacijo, saj od takrat naprej gre vse samo še navzdol. Zaposlili so jih povsod, ogromno jih je v policiji in pri varnostnikih, pa tudi v pravosodju in vojski, v javni upravi itak, pomagajo jim Slovenski zdomci, ki so nas prišli nazaj itak samo ropat in tlačit, oni zgleda mislijo, da se maščujejo komunistom, fašisti pa Srbom. Vsak dan je manj Slovenije, verjetno je to tudi njihov dolgoročni cilj, ko bomo dovolj zadolženi in skregani, bodo Slovenijo preprosto razprodali in ukinili. Srbov jebo več nazaj, kar pomeni, da nas zdaj ne bo nranil več nihče, nimamo niti enega samega pravega zaveznika, obkroženi in odvisni smo od nekdanjih okupatorjev, če to komu kaj pove.

   • cosmosjasnovidec

    Kaj misliš z tem,da nas sedaj ne bo hranil več nihče?Srbi nas nikoli niso hranili ampak je vedno bilo obratno.
    Kar se pa tiče gospodarskih interesov ter medsebojnega trgovskega sodelovanja pa ni kriv nihče drug kot sama vlada.Ta namreč večinoma vse prodaja lopovskim hrvatom kateri jo vodijo žejne scat.
    Napetosti med hrvati in srbi se pa čedalje bolj stopnjujejo kar tudi na veliko pripomore k vsemu skupaj.
    Sicer se pa ne enim ne drugim ne bi smelo ničesar prodajati,ker so to lastnine Slovenskega ljudstva katero je večina zadev solidarnostno zgradila še tudi za časa komunizma,ko so delali zastonj v delovnih brigadah.

  • Machete

   Everyone has to pay their own price. Except Germans, everyone else pays their prices.

 • tramal

  Srbskim preprodajalcem sodijo že deset let po jih nikoli ne bodo obsodili ,tako kot tudi tele ne.Vsakmu sodniko en miljonček kar je za njih drobiž pa ne bodo obsojeni.Drugače bodo v avstriji v nekaj dneh obsojeni in tudi sedeli.

  • avtohtoni neandartalec

   Srbi so poleg romov, pri nas najbolj revna manjšina, razen izjem, nimajo nič, Srbska mafija pa je navadna katastrofa, tako primitivnih zarukancev enostavno pri nas več ne poznamo. Iz tega sledi, da je s klasično idejo nacistov nekaj narobe, ne Srbi, nekdo drug skrbi za tiste kriminalne tolpe, ki imajo očitno vrhunsko pravno zaledje. To so zgleda neke little jugoslavije, največ je Hrvatov, bosancev in Albancev, od Srbov so zraven v glavnem Črnogorci in Vojvodinci, pravih Srbov v teh združbah praktično ni.

   • cosmosjasnovidec

    Kot si napisal drži vendar je tudi kar zelo veliko srbov zraven,ker veriga poteka seveda tudi čez srbijo.

   • Machete

    Yes, and Slovenians, Croatians, Bosnians and Kosovars attacked themselves with Serbs confused and watching in disbelief at their mass suicides in 1990s…hefe, hide or they will take your intelligent brain away…

  • cosmosjasnovidec

   Točno tako.Tudi tukaj so vsi čefutarji razen dva trije kateri imajo slovensko državljanstvo so pa samo rojeni v sloveniji tako,da tudi ti niso čistokrvni slovenci.
   Da so pridržali samo enega že v naprej pove kakšen bo zaključek te kriminalne zadeve.
   Večina jih bo pobegnila iz slovenije ostali pa ne bodo obsojeni,ker spet ne bodo veljavna dokazna gradiva,ostalo bo pa naredila podkupnina izprijenega lopovskega sodstva tako kot pri Balkanskih posranih bojevnikih saj se Tošič brezbrižno sprehaja in smeji policiji v obraz.
   Ko bo pa nastala nevarnost,da pride na plano,da so z tem kokainom zalagali celoten parlament bo pa vse pometeno pod prag tako kot vedno.

   • avtohtoni neandartalec

    Saj Hrvati, bosanci in Albanci tudi nimajo veze s Slovenijo, ampak ti jih nikoli ne omenjaš, zgleda mislite, da ste doma.
    Sovražna vojaška propaganda je prijela samo po osamosvojitvi, ker so nam nacisti lagali, da so nas napadali Srbi, danes je več kot očitno, da to ji res, Slovenijo pa so odkrito okupirali nekdanji ustaši, ki so nastavljeni dobesedno povsod in si lastijo pol Slovenije, za razliko od Srbov, ki so kupili par podjetij in jih ni skoraj nikjer več.

    • cosmosjasnovidec

     Ja saj pa vidiš,da piše “čefutarji” kar pomeni za vse balkance nasplošno.
     Mediji pa tako ali tako vedno navedejo “Slovenec” ali “Slovenski državljan” kar pa seveda ni enako kot čistokrven Slovenec.
     V tujih medijih še nikoli nisem zasledil,da bi tako blatili svojo državo kot tukaj primer kokodakarska 24.kur katera to dela namensko.
     V tujini bodo napisali,da je bil ali Slovenec ali Šiptar primer z Švicarskim državljanstvom ne pa,da je bil Švicar,ker,če ima njihovo državljanstvo nikakor ni Švicar tako kot pri nas misli vsa čefutarska bagra,da so Slovenci,če imajo za par takratnih Tolarjev kupljena slovenska državljanstva.
     Z temi državljanstvi pa delajo sramoto Sloveniji po celem svetu,ker se predstavljajo,da so Slovenci in vsepovsod mislijo,da smo torej tudi mi pravi Slovenci najbolj zahojeni v europi kar sklepajo po čefutarjih.

 • avtohtoni neandartalec

  Spet je prišla depeša iz tujine in naši represivni organi so se zganili, dokler se tujija ne meša, ne reagirajo, me proti malim kriminalcem, za,katere “vsi vedo”, sploh pa ne proti državnim teroristom in fašistom.

  Bili so oboroženi s prikritimi noži, skritimi v kreditne kartice, to so verjetno tista multifunkcijaska orodja, ki se javno prodajajo na internetu, neka verzija Švicarskega nožeka pač, popolnoma nenevarna zadeva, predvsem pa legalna.
  Bili so oboroženi z imitacijami pravih pištol, torej niso bili oboroženi ampak so nosili plašilke. Brez veze, kdo se pa pri nas strelja, razen udbašev, saj nismo divji zahod, zaradi takih igrač te lahko kvečjemu kdo pretepe, če mahaš z njo napačnim tipom pred nosom. Eni se ne ustrašijo pištole, gledajo butaste Ameriške filme in mislijo, da metek boli nekako tako kot, če bi te kdo narahlo uščipnil.
  Imeli so kilo trave, to je pa res novica, edino v preskrbi z konopljo je Slovenija baje samopreskrbljena, kilo skadi par tipov prej kot v enem letu in zato ne zgledajo jič kaj zadeti, zato je marihuana legalizirana v čedalje več država, v Evropi pa se rekreativne uživalce ne preganja, če jih zalotijo z manjšimi količinami. Doma imajo kmetje seveda skrito kakšno kilo tega šavja, kar je veliko, ni pa nujno, da prodajajo, vsaj ne na odprtem trgu. Če jih niso dobili med preprodajo, tista kila ne pomeni nič, lahko jih obsodijo edino zato, ker so tožilci in sodniki žleht, o kriminalu pa nima smisla nakladat. Verjetno bu se radi postavili pred aevropskimi kolegi, ampak tako se samo še bolj smešijo, v Avstriji dobiš travo praktično povsod, pa ne Slovensko šavje temveč Švicarsko in Nizozemsko kvaliteto, so ja vsi Nemci, notranjih meja unije ni, marihuano pa sosedje legalno prodajajo. Je to organiziran kriminal? Mogoče, za kakšne zarukane malomeščane, kriminal je po kakšni ceni prodaja zanič šavje naša kmečka mafija, ki največkrat uživa neko čudno protekcijo, sploh če so iz bogatih fašističnih družin, ki lahko pri nas delajo kar hočejo. Živeli so razkošno, delali pa nič, odlično, če me bi denar služili z izkoriščanjem ubogih revežev, verjetno so ga rabili zato, da so si lahko s prodajo marihuane kupili prago drogo kokain.
  Kokain je pa druga stvar, pri nas se je pojavil predvsem po osamosvojitvi, ko so začeli prihajati v našo domovino zdomci, emigranti iz južne Amerike, kjer koka raste. Iz tega je mogoče sklepati, da obstajajo dobro organizirane mreže pravih dilerjev s smrtjo, ki zalagajo predvsem ali izključno bogate japije in niihove žive igrače, razne reveže, ki so zraven zato, da jim ni dolgčas in se lahko komu pohvalijo koliko denarja so pokradli narodu njihovi starši. Ne tile iz članka, oni so samo sladoledarji, ki skrbijo, da je štarcuna vedno odprta, ker mladi fašisti toliko pa le ne pokupijo, da bi lahko vsi dilerji živeli od tega, morajo kolain tržiti tudi med sabo oziroma ga prodajajo državljanom drugega razreda, z državljanstvom na odpoklic. Kilogram je tisoč gramov, če bi zanj plačali 60.000 evrov to pomeni, da gram stane 60 evrov. To je mogoče fena za bogate oligarhije, nikakor pa za študentarijo in javne uslužbence, ki gram plačajo tudi po 200 evrov, kar bi potem zneslo 200.000 oziroma bi zaslužili vsaj trikrat več. Kdo ima pri nas tak denar, da lahko zmeče celo bogastvo za droge? Kokain je v južni Ameriki skoraj zastonj, ceno mu nabije šverc in skrivanje, zakaj ga Avstrijci kupujejo od Slovencev, verjetno zaradi pristanišča, kjer ga pripeljejo trgovske ladje, od tam pa ga naša kmečka mafija distribuira naprej v Evropo. Možno je tudi, da ga naša mafija kupuje od Hrvatov ali celo od Italijanov, ni važno, dejstvo je, da v članku ne piše nič o teh srvareh, zgleda bi radi bili samo podobni razviti tujini in pokazali Interpolu, da je pri nas red, kar seveda sploh ni res in tudi dvomim, da,so pravi Evropski kriminalisti tako zarukani, da bi nasedali naši vojaško policijski mafiji, ampak zdaj smo samostojni in se nihče na svetu ne sekira kako živimo in urejamo svoje probleme, dokler imajo oni pred nami mir.

 • MEFISTO

  To je nazaslišana grdobija.

  Visoko kvalitetno drogo so prodajali v Avastriji, za naše potrošnike pa naj bi bila dobra vsaka mešanica.

 • Machete

  I deal with guys like these in Mexico the old way…
  The problem is, I now have tons of cocaine and not enough time to sniff it all. Maybe I call Katarina and Borut to help me out.

 • Olga

  Zaplenjeno orožje pomeni možnost vpletenosti v terorizem, zato bi morali biti švercerji kaznovani z najvišjimi možnimi kaznimi!

  • dež

   Med “morali biti” in “bodo” je velika razlika. Kot med Zemljo in Marsom. Obstaja sicer verjetnost, da na Marsu obstaja življenje, vendar znanstvene raziskave še niso tako daleč, da bi to lahko dokončno potrdili ali zanikali.

 • althar

  Pri teh kriminalcih so našli pol kile kokaina in morajo takoj v zapor za 20 let.

  Pri onih so našli 2 toni kokaina, a so prijatelji naših politikov in so zaradi procesnih napak na prostosti ter furajo kafiče v mafijankovičevi Ljubljani.

 • Tom Tom

  Dejte mal delat in kj resnice povedat na tej strani. Donoša je lagal po dolgem in kratkem. So fantje danes imeli tiskovko in je Donoša kradel nadure in zapravil 250000€ za 0€ kazni kajti našli niso nič. Sej lahko resnico pišete vam nebo nihče zameril

 • cosmosjasnovidec

  V Sloveniji kokaina razen v parlament res nimajo kam drugam prodajati,ker narod več nima denarja tako,da jim tako ali tako ne ostane drugo kot Avstrija.
  Če so ti bili oskrbovalci tudi v parlament je sedaj v parlamentu pravi kaos in kriza,ker so jih polovili.
  Mislim pa,da parlament oskrbujeta samo tovariš Kučan in njegov prijatelj Balkanski Posranec Tošič in nihče drug.

  • Anton

   oaja pa med zaposlenimi je tud velik tega, predvsem pri kravatrjih se najde beli prašek

   sarkazem press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!