fbpx

Visoko kvalitetno drogo z Gorenjske preprodajali v Avstriji, a se je njihov “biznis” hitro končal

Foto: iStock

Gorenjski policisti so razbili kriminalno združbo, ki je delovala v okviru hierarhično organizirane motoristične skupine. Združba je delovala predvsem na območju Gorenjske in Avstrije, med drugim pa so se ukvarjali tudi s prometom prepovedanih drog in orožja.

Policisti so sicer imeli več kriminalističnih preiskav, ne le na območju Gorenjske, temveč tudi na področju Ljubljane in Celja. Vendar pa je vodja sektorja kriminalistične policije Primož Donoša iz Policijske uprave v Kranju razkril, da je samo gorenjski del preiskave obsegal 13 kazensko ovadenih oseb za kar 67 kaznivih dejanj, še nekatere druge osebe, med njimi tudi državljani Slovenije, pa so bile za istovrstna kazniva dejanja v sklopu usklajene preiskave kazensko ovadene tudi v Avstriji.

Na Gorenjskem imeli skladišče
Gorenjski kriminalisti smo zaključili z obsežno preiskavo mednarodne kriminalne združbe, ki se je na območju Gorenjske in tudi na območju sosednje Avstrije ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami, in tudi s trgovino z orožjem. V preiskavi, ki smo jo vodili v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi, smo ugotovili, da so člani kriminalne združbe izvrševali prej navedena kazniva dejanja tako na območju Gorenjske, kjer je bil tudi izvor prepovedane droge, kakor tudi sosednji Avstriji, kjer je bila droga namenjena dobro organizirani ulični preprodaji, torej končnim odjemalcem. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da so posamezni člani oziroma več njih izvrševali kazniva dejanja s tem, da so na območju Gorenjske imeli skladišče in preprodajali prepovedano drogo naprej odjemalcem. Na 19 lokacijah, kjer smo izvajali zaključne dejavnosti, smo pridržali 9 oseb, od tega smo sedmim odvzeli prostost za čas izvedbe posameznih dejanj. Po končanih preiskavah aktivnosti, kjer so bili dogodki pod visoko stopnjo tveganja, smo dva osumljena privedli k preiskovalnemu sodniku in zoper enega je bilo odrejeno tudi pridržanje,” je povedal Donoša.

Avstrijska in slovenska kriminalna združba sta bili povezani
Sicer pa so gorenjski policisti na sled kriminalni združbi prišli že lansko leto, ko so se v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi začeli potrjevati sumi, da tako na Gorenjskem kot v Avstriji v enakih okoliščinah delujeta dobro organizirani združbi, ki se ukvarjata z dobavo in s prometom prepovedanih drog. Kasneje so kriminalisti odkrili še povezavo istih osumljencev s trgovino z orožjem.

Analiza 0,5 kg kokaina je pokazala, da gre za visoko kvalitetno drogo
Policisti so ugotovili, da je bil izvor prepovedane droge – predvsem kokaina in konoplje – na Gorenjskem, ulična mreža preprodajalcev te droge pa je bila organizirana predvsem v Avstriji. Analize zajete droge so pokazale, da gre za visoko kvalitetno drogo. Donoša je pojasnil, da se kokain take vrste redko pojavlja v Sloveniji in Avstriji, 1 kg te droge pa dosega vrednost do 60.000 evrov. Preprodajalci so torej z visoko kvalitetno drogo mastno služili, denar pa porabljali za nadstandardni življenjski slog ali pa za nadaljevanje kriminalne dejavnosti.

Na PU Kranj so še razkrili, da so poleg droge v odkup preprodajalci ponujali tudi orožje, predvsem polavtomatske pištole in avtomatske puške Kalašnikov, pri sebi pa so imeli imitacije pištol, samostrel, prikrite nože v obliki bančnih kartic, teleskopski palici, najdena pa sta bila tudi delujoč minomet in strelivo s sledmi eksploziva TNT. “Razlog posesti in same uporabe v preiskavi nismo ugotovili,” je povedal Donoša. So pa ugotovili izvor orožja – ta je po Donoševih besedah z Gorenjske: “Izvor droge in orožja, ki smo ga v preiskavi našli, je bil za vse ugotovljen, da je že iz območja Gorenjske, torej predhodnega izvora nimamo. So pa določena preverjanja še v fazi preiskave.”

Švercanje droge in preprodaja orožja – skupno do 20 let zapora
Donoša je še povedal, da so večinoma vsi prijeti iz kriminalne združbe že stari znanci policije, praktično vsi so bili do sedaj obravnavani zaradi povezav s prepovedano drogo. Gre za osebe, stare med 25 in 45 let. “Predmet te preiskave je bila tudi ena izmed motorističnih skupin, na splošno pa lahko povem, da se motoristične skupine, ki so hierarhično organizirane okoli ozkega kroga, lahko ukvarjajo tudi z drugimi kaznivimi dejanji,” je še povedal Donoša ter dodal, da je pridržana oseba ena izmed vodij z območja Jesenic.

Za obravnavana kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami jim grozi do 15 let zapora, za nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem ali eksplozivom pa od 6 mesecev do 5 let zapora.

M. S.