fbpx

Policija aretirala vodjo Štajerske varde Andreja Šiška, ko je salutiral na partizanskem zborovanju na Osankarici

Andreja Šiška so po poročanju časnika Večer prijeli, ko se je poskušal približati predsedniku Borutu Pahorju. Foto: Večer.

Na Osankarici na Pohorju, kjer danes poteka “generalka” pred vsakoletnim partizanskim zborovanjem v Dražgošah, so danes ob spominski slovesnosti 77. obletnice poslednjega boja Pohorskega bataljona policisti aretirali tudi soudeleženega Andreja Šiška. Za Šiškom so kriminalisti že pred štirimi tedni razpisali tiralico. Kot smo poročali tudi na spletnem portalu Nova24tv, je predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija pred dvema tednoma prejel poziv sodišča za prestajanje osemmesečne zaporne kazni zaradi marca letos izrečene obsodbe za ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve. Moral bi se zglasiti v zaporu, a je oddal prošnjo za preložitev prestajanja kazni, ki pa jo je sodišče pred dnevi zavrglo.

Kot poroča spletni portal Maribor24, je pri Treh žebljih na Osankarici zbrane nagovoril minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, ki ni omenjal niti obsodil med božičem izrečenih besede svojega sekretarja dr. Jerneja Štromajerja. Predsednik republike Borut Pahor je položil venec pred spominsko obeležje padlim borkam in borcem.

Po poročanju časnika Večer pa se je spominske slovesnosti udeležil tudi Andrej Šiško, čeprav je s tem tvegal aretacijo. Šiška bi naj aretirali policisti v civilu, ko se je približeval predsedniku Borutu Pahorju. Naj spomnimo, še pred dnevi se je Šiško na Twitter profilu javno norčeval iz policistov in jim sporočal svojo lokacijo, na božični večer pa je objavil posnetek, kako zbranim članom Štajerske varde igra in prepeva na kitaro.

Mariborski novinar Bojan Požar je Šiškovo prijetje komentiral takole: “Viri blizu Šiška pravijo, da se je predal sam, vedel je, da ga bodo prijeli, zato je kot vsako leto prišel sem gor, sicer ga nikoli ne bi našli. Aretirali so ga med salutiranjem.”

Odzvali so se tudi v taboru Socialnih demokratov, kjer so se očitno v strahu, ker Šiško prisega enakim NOB vrednotam, poskušali od vodje Štajerske varde karseda distancirati.

T. F.