fbpx

Volkovi koljejo živali že na obrobju Ljubljane in le nekaj metrov stran od hiš

Foto: FB.

Prebivalci na območju Krima so ob pogledu iz svojih hiš naleteli na krvav prizor. Volkovi so v samem jedru Rakitne in Borovnice v dveh nočeh pokončali dve košuti.

Da volkovi niso več ogrožena vrsta in da je njihovo stanje stabilno, priča čedalje več primerov pokončanih divjih živali v neposredni bližini Ljubljane. Prvi primer najdene košute se je zgodil včeraj na območju Borovnice med hišami, danes pa so lovci lovske družine Rakitna našli še eno pokončano košuto, ravno tako le 100 metrov stran od najbližje hiše. Po mnenju poznavalcev se jelenjad, ki je volkov najpogostejši plen, v begu pred plenilcem rada zateče tudi v bližino naselja, da bi mu ubežala. Volk ljudem sicer ni neposredno nevaren, vendar po omenjenih dogodkih prebivalci teh krajev ne bodo več svobodno in brez skrbi pošiljali otrok v šolo ali samih v naravo.

Kot opažajo lovci in lovski čuvaji, ki so vsakodnevno v naravi, je tovrstnih primerov čedalje več, saj redno najdejo kadavre volčjega plena. Situacija je mnogo hujša na območju notranjske in obalno-kraške regije, kjer je prisotnih več tropov volkov, ki delajo škodo na drobnici. Na nekaterih območjih pa so volkovi povsem iztrebili srnjad, ki je njihova glavna hrana poleg jelenjadi.

Dokaz hiš v ozadju pove, kako blizu se dogaja plenjenje volkov (foto: FB)

Bližina hiš v ozadju pove, kako blizu se dogaja plenjenje volkov (foto: FB).

Volkovi so po Uredbi o zavarovanih prostoživečih vrstah še vedno zaščitena vrsta živali, za njihov odstrel pa je potrebna odločba ministrstva za okolje in prostor. Za leto 2016 je odločba ministrstva predvidevala odstrel sedmih volkov, vendar jo je zadržalo Upravno sodišče zaradi tožbe nevladnih organizacij in razveljavilo pravilnik o odvzemu volkov iz narave.

Miha Pirih