fbpx

Obravnavo “balkanskih bojevnikov” so morali prekiniti

Dragan Tošić (foto: STA).

Afera balkanski bojevnik se je vrnila na sodišče. Po skoraj šestih letih od spektakularne policijske akcije, v kateri so razbili domnevno eno največjih mamilarskih združb pri nas, bo ponovljeno sojenje predvidoma maratonsko, saj je do decembra razpisanih več kot 70 obravnav. Na sojenje je prišlo vseh 15 obtoženih, obravnavo pa so prekinili zaradi pomanjkljive obtožnice.

Tožilstvo je danes namreč prebralo obtožnico, ki 15 obtoženih bremeni preprodaje mamil in hudodelskega združevanja. Obrambo Dragana Tošića, ki naj bi vodil slovenski del mednarodne preprodajalske združbe, je zmotila formulacija v obtožnici “Dragan Tošić in drugi”, zato je od tožilstva zahtevala pojasnila, kdo so ti “drugi”.

Sodišče je prošnji obrambe prisluhnilo, tožilki Blanka Žganjar in Mateja Gončin morata dopolnitev pripraviti do četrtka. Časa za to je dovolj, saj so imena tako tožilstvu kot obrambi že znana, je Žgajnarjeva dejala v izjavi po današnji obravnavi. “Vendar obramba očitno rabi specifikacijo obtožbe, ki jo pozna že pet let,” je pripomnila.

Kdo so “drugi”?
V besedno zvezo “in drugi” je tožilstvo namreč štelo tiste, ki so se v postopkih znašli v Srbiji, med drugim Darka Šarića, zdaj nepravnomočno obsojenega na 20 let zapora. Srbske državljane se namreč omenja tudi v slovenski obtožnici, sodelovali naj bi tako pri nakupu in organizaciji transporta droge v Južni Ameriki kot pri skladiščenju in prevozu ter nadaljnji distribuciji v Italiji.

Od predobravnavnih narokov sta minili skoraj dve leti, danes pa so obtoženi znova slišali očitke tožilstva in imeli tudi možnost zagovora. Na sojenje je prišlo vseh 15 obtoženih. Sodnica Andreja Sedej Grčar pa je pojasnila, da je predsednik sodišča zavrnil predlog za njeno izločitev, ki jo je vložil zagovornik obtoženega Dragana Beljkaša.

Velika policijska akcija, nato oprostitev osumljencev
Policija je maja 2010 po večmesečni preiskavi, v kateri je sodelovala s tujimi organi in prisluškovala osumljencem, v Ljubljani, njeni okolici in na Obali opravila več kot 30 hišnih preiskav in odvzela prostost 14 od 17 osumljenih. Med aretiranimi je bil tudi tedanji lastnik dveh poznanih lokalov v središču Ljubljane Dragan Tošić, ki naj bi vodil slovenski del mednarodne preprodajalske organizacije srbskega “kralja kokaina” Darka Šarića.

Leta 2012 je sodišče izločilo za večino obremenilne dokaze, sledila pa je tudi njihova oprostitev. Na zaporne kazni od 4 do 7 let so bili obsojeni le štirje. Eden od njih je medtem zbežal v BiH.

N. K., STA