fbpx

Vreme kaže zobe: Dež, močan veter, plazovi in poplave

Foto: STA

Slovenijo po pomladni pošiljki snega in pozebi pestijo zdaj še druge vremenske tegobe. V nekaterih delih Slovenije reke poplavljajo svoje bregove ter odnašajo ceste, veter in dež pa lomita drevesa. Povečana je nevarnost plazov, gasilci pa so imeli vso noč polne roke dela.

Po podatkih Agencije RS za okolje je v severovzhodni Sloveniji v 24 urah do danes zjutraj zapadlo od 20 do 70, ponekod pa še celo več litrov dežja na kvadratni meter. Zalilo je več objektov in poplavilo nekaj cest, zato so imeli gasilci ponoči veliko dela. Močnejše deževje bo trajalo predvidoma do danes zvečer.

Na agenciji pričakujejo, da bo do danes zvečer padlo še približno 10 litrov, ponekod pa tudi do 30 litrov dežja na kvadratni meter. Ob tem lahko pride tudi do razlivanj, zlasti vodotokov z zaledjem na Pohorju in Kozjaku, poroča STA.

Foto: Arso

Foto: Arso

Zaradi obilnih padavin so imeli gasilci v nedeljo zvečer in ponoči po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje precej dela – predvsem na širšem območju Maribora, Ptuja in Murske Sobote. Črpali so meteorno vodo iz več stanovanjskih in gospodarskih objektov ter iz vode potegnili dve vozili, ki sta obstali v podvozu pod železniško progo v Spodnjih Hočah oz. na Ptuju. Na Bezeni v občini Ruše so gasilci čistili potok, ki je ogrožal stanovanjske hiše, nad Pesnico v občini Kungota pa so s cestišča odstranili podrto drevo. V nedeljo zvečer so posredovali so tudi na Zgornjem Boču, kjer so s folijo prekrili zemeljski plaz.

A. D., STA