fbpx

Vrhovno sodišče potrdilo škandalozno obsodbo človeka, ki je moral zaradi dokazanih 200 evrov podkupnine za tri leta v zapor!

Foto: epa

Vrhovno sodišče je potrdilo kazen treh let zapora za nekdanjega vodjo poslovalnice AMZS v Lescah Florijana Gašperina, ki ga je škofjeloško okrajno sodišče obsodilo zaradi prejemanja podkupnin pri tehničnih pregledih. Gašperin, ki prestaja kazen, z zahtevo za varstvo zakonitosti ni bil uspešen. Novembra 2015 ga je namreč škofjeloško sodišče obsodilo na tri leta in pol zapora zaradi dokazanih 200 evrov podkupnine. Vaščani, prijatelji, znanci in preostali državljani so bili ob tem močno pretreseni. Pritisk javnosti je bil tako velik, da so Gašperinu kazen preložili za nedoločen čas. Kakšna sporočila pri tem daje slovensko sodstvo javnosti, ko ‘malega človeka’ zaradi bagatelnih zadev pošilja za tri leta v zapor, tajkuni, pokvarjeni politiki pa vsem na očeh vlečejo milijonske podkupnine in se izmažejo s pogojnimi kaznimi ali oprostilnimi obsodbami, ni potrebno posebej poudarjati.

Zgodba sega v leto 2010, ko je bil Gašperin vodja poslovalnice AMZS v Lescah, ki jo je policija več mesecev nadzirala. S prisluškovanji, prikritim snemanjem in tajnim policijskim sodelavcem so policisti zbirali dokaze o tem, da Gašperin in njegovih šest sodelavcev prejemajo podkupnine pri tehničnih pregledih ter skoznje spuščajo tudi vozila, ki niso bila tehnično brezhibna.

Okrajno sodišče v Škofji Loki je leta 2015 Gašperina zaradi 200 evrov, ki jih je prejel kot podkupnino, obsodilo na tri leta in pol zaporne kazni, hkrati pa bo moral plačati 1.550 evrov stranske kazni in vrniti 200 evrov, kolikor jih je vzel za podkupnino. V eno leto dolgem postopku je sodišče sklicalo kar 37 obravnav in zaslišalo 70 prič. Kot pravi Gašperin, so vse priče pričale v njegovo korist. Višje sodišče pa mu je kazen znižalo na tri leta zapora. Sodbo je Gašperin nato izpodbijal še na vrhovnem sodišču, in sicer z zahtevo za varstvo zakonitosti. Med drugim je izpodbijal zakonitost dokazov, pridobljenih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

Jankoviću so vse dokaze o prejemanju mastnih podkupnin ter izsiljevanja “farmacevtke” izločili
Vendar je vrhovno sodišče ugotovilo, da so imeli preiskovalci zadostno dokazno podlago za sklepanje o obstoju temeljnih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja. Prav tako ni ugotovilo drugih kršitev, ki jih je navajala obramba, poroča Delo. So pa vrhovni sodniki ugodili zahtevi za varstvo zakonitosti soobdolženega Janeza Žemlje, ki je bil obsojen na pogojno zaporno kazen. Razveljavili so odločbo višjega sodišča, ki je nato zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču v novo odločanje.

Vrhovno sodišče meni, da je imel Gašperin kot kontrolor tehničnih pregledov lastnosti uradne osebe in je opravljal delo, ki je imelo naravo uradnega dejanja. To stališče bo pomembno tudi pri drugem postopku, ki proti Gašperinu poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču. Obtožen je namreč prejemanja podkupnin tudi pri tehničnih pregledih leta 2016 v ljubljanskih Mostah. Gašperin edini izmed 18 obtoženih zaradi podkupnin krivde ni priznal in zoper njega naj bi lani steklo sojenje, a je obramba predlagala izločitev nekaterih dokazov, češ da so nezakoniti. Odločanje o tem še poteka, saj je iskanje odredb o hišni preiskavi v več različnih spisih dolgotrajno.

Gašperin je od države skušal izterjati tudi 7.852 evrov odškodnine za 36 dni, ki jih je leta 2010 preživel v priporu, saj je vrhovno sodišče takrat ugotovilo, da je bil pripor nezakonit, ker zanj niso bili podani priporni razlogi. Vendar je okrajno sodišče tožbeni zahtevek zavrnilo, saj je bil pripor vštet v izrečeno kazen, zato mu odškodnina ne pripada. Ker se Gašperin na to ni pritožil, je odločba sodišča pravnomočna, poročajo Slovenske novice.

C. Š.