fbpx

Vse več migrantskega kriminala! Po obisku ministra Poklukarja se je ponoči odvijala akcija lova na migrante, ki so v Beli krajini ukradli kombi!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Z dvorišča stanovanjske hiše v Krmačini pri Metliki je skupina 12 državljanov Alžirije, ki so pred tem nezakonito vstopili v državo, ponoči odtujila kombinirano vozilo. Policisti so vozilo prisilno zaustavili in prebežnike prijeli. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je ravno med včerajšnjim obiskom Občine Črnomelj predstavil dodatne ukrepe na državni meji, obremenjeni z nedovoljenimi prehodi.

Policisti so vozilo izsledili v bližini Metlike ter ga najprej skušali ustaviti s svetlobnimi in zvočnimi signali. Kršitelj znakov policistov ni upošteval in je s hitrostjo več kot 120 kilometrov na uro nadaljeval vožnjo proti naselju Gradac. V okolici Črnomlja so vozilo ustavili s pomočjo t. i. stingerja – sredstva za prisilno ustavljanje motornih vozil, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Takoj po ustavitvi je več oseb iz kombija skušalo pobegniti, vendar so jih policisti prijeli. Šlo je za 12 državljanov Alžirije, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Okoliščine nezakonitega prehoda in kaznivega dejanja policisti še preiskujejo.

Obmejni kraji doživljajo pravo invazijo
Med varovanjem državne meje so policisti na območju PU Novo mesto izsledili in prijeli še 22 državljanov Bangladeša, po osem državljanov Sirije in Pakistana, sedem državljanov Palestine, šest državljanov Iraka, tri državljane Sirije, državljana Afganistana in državljana Tunizije, poroča STA. Policijski postopki zaradi nezakonitih prehodov državne meje še tečejo.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Na območju PU Koper pa so policisti od srede do danes zjutraj obravnavali 37 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Obravnavali so 15 državljanov Turčije, devet državljanov Pakistana, pet državljanov Afganistana, dva državljana Alžirije ter po enega državljana Tunizije, Malija, Albanije, Kosova, Poljske in Avstrije. Tri osebe so zaprosile za mednarodno zaščito, preostale pa bodo po opravljenih postopkih vrnili hrvaškim varnostnim organom, so zapisali na PU Koper.

Belokranjci zaskrbljeni, varnost nezadostna
Spomnimo, da je včeraj minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar obiskal Črnomelj, kjer je svetnikom občine predstavil ukrepe, za katere je medijem povedal že po popoldanskem skupnem pogovoru, svetniki pa so Poklukarja opozorili na slabo infrastrukturo ob meji in druge težave tamkajšnjih prebivalcev. Skrbita jih tudi vpliv nedovoljenega prehajanja meje na turizem Bele krajine in gospodarska škoda, ki lahko nastane ob padcu turističnega obiska.

Črnomaljska svetnica SDS in predstavnica civilne iniciative Bela krajina Maja Kocjan se je sicer po Poklukarjevem popoldanskem pogovoru z županom novinarjem odzvala, da so vsi navedeni ukrepi učinkoviti le za kratek čas in da ne dajejo zadostnega mednarodnega znaka ilegalnim prebežnikom. Omenjeni ukrepi po njenem tudi ne sporočajo, da je slovenska meja zanje zaprta, je ocenila Kocjanova.

C. Š.