fbpx

Vse več policistov vpletenih v incidente z alkoholom – tokrat ujeli kranjskega vodjo operativno-komunikacijskega centra, ki je povzročil prometno nesrečo!

Foto: iStock

Vodja Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Kranj je bil prejšnji mesec zaradi kombinacije neprilagojene hitrosti vožnje in vpliva alkohola nad dovoljeno mejo udeležen v prometni nesreči z materialno škodo. Poleg policijskih kazni je v policiji dobil tudi opozorilo pred odpovedjo.

Na kranjski policijski upravi so za televizijo potrdili nesrečo, v katero je bil vpleten njihov uslužbenec. Po navedbah televizije gre za nekdanjega komandirja Postaje prometne policije Kranj in sedanjega vodjo Operativno-komunikacijskega centra (OKC) Policijske uprave Kranj Jožeta Pasarja. Zaradi hitrosti so mu policisti izdali plačilni nalog, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa so na pristojno sodišče za prekrške podali obdolžilni predlog.

Kot so za POP TV pojasnili na kranjski policijski upravi, je uslužbenec o dogodku, ki se je zgodil v njegovem prostem času, prvi sam obvestil direktorja policijske uprave, ki je pristojni službi proti njemu takoj naročil uvedbo notranjevarnostnega postopka. “V postopku je bil predlagan in s strani generalne direktorice policije tudi sprejet ukrep izdaje pisnega opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Opozorilo je že bilo tudi izdano,” so zapisali in dodali, da se zaradi nemotenega opravljanja nalog proti uslužbencu izvaja tudi organizacijski ukrep začasne napotitve na drugo delo.

To ni prvi primer medijskega poročanja o opitih voznikih iz vrst policije. Februarja so prometni policisti med vožnjo pod vplivom alkohola zasačili šefa mariborskih kriminalistov Roberta Mundo. Konec januarja pa se je kriminalist, prav tako pod vplivom alkohola, z vozilom zaletel v semafor na Tržaški cesti v Ljubljani, poroča STA.

Med 13 tisoč vinjenimi veliko policistov
Direktorica policije Tatjana Bobnar je v nedavnem intervjuju za časnik Večer pojasnila, da je v policiji 8.152 zaposlenih in da tudi pri njih prihaja do teh odklonskih in nesprejemljivih ravnanj. “Želim pa poudariti, da ima policija za razliko od nekaterih drugih institucij vzpostavljene mehanizme, da te odklonskosti odkrijemo in jih tudi sankcioniramo, odpravimo. Imamo odbor za etiko in integriteto, velikokrat organiziramo posvete, tudi na temo odgrinjanja modre zavese, na temo zlorabe alkohola, tudi o nasilju v družini. Pri nas v zvezi s tem ni tabu tem,” je dejala Bobnarjeva za časnik.

Ob tem je dodala še, da je odklonskih ravnanj v zadnjem času manj, četudi je bilo zdaj v zgoščenem obdobju nekaj primerov. “Za primer: če govorimo o vinjenih voznikih, je policija lani ugotovila 13 tisoč voznikov, kjer smo ugotovili povečano stopnjo alkohola od dovoljene. Med njimi je bilo devet policistov – pa ne vodimo ločnice, ali je šlo za privatni ali službeni čas. Leto poprej je bilo takih policistov deset, leta 2016 pa 20. Ne vemo pa, koliko je bilo v tej masi drugih ravno tako pomembnih poklicev, ki bi morali prav tako zagovarjati vrednote v tej družbi. Nam je pomembno predvsem to, da take primere odkrijemo in nanje tudi reagiramo,” je navedla Bobnarjeva.

C. Š.