Vsem v opomin, kako nevarna je vožnja pod vplivom alkohola: Dve izgubljeni življenji in skoraj osem let zapora

Obsojeni Jan Korošec (Foto: STA)

Ljubljansko okrožno sodišče je danes Jana Korošca, ki je 8. marca lani v Ljubljani povzročil prometno nesrečo, v kateri sta umrla dva pešca, nepravnomočno obsodilo na enotno kazen sedem let in osem mesecev zapora in ter mu za dve leti prepovedalo vožnjo. Tožilstvo je zanj zahtevalo devet let zapora, odvzem vozniškega dovoljenja in prepoved vožnje.

Kako tragične posledice ima alkohol in vožnja pod njegovim vplivom, pove primer mladega voznika Jana Korošca, ki je zaradi ene nespametne poteze, vzel življenja dvem moškim.

Tožilstvo je Korošcu očitalo, da je omenjenega 8. marca lani v nočnem času na Dunajski cesti v Ljubljani pri križišču z Vilharjevo cesto trčil v dva moška, stara 53 in 64 let, ki sta po prehodu za pešce pri zeleni na semaforju prečkala cesto. Oba moška sta zaradi hudih poškodb umrla, eden takoj, drugi v bolnišnici. Korošec je na cesti z omejitvijo 60 kilometrov na uro in pri rdeči na semaforju vozil med 85 in 94 kilometrov na uro. Potem ko je trčil v dva moška, je 65 metrov stran trčil še v drog javne razsvetljave, nato pa odpeljal v smeri Črnuč. S svojo vožnjo je ogrozil še taksista, ki je vozil po Dunajski cesti proti Črnučam. Korošec je imel v krvi 2,1 promila alkohola, poroča STA.

Odvetnik predlagal oprostitev
Tožilstvo je sicer na obravnavi novembra lani predstavilo spremenjeno obtožnico za Korošca. Najprej mu je očitalo nevarno vožnjo in dve kaznivi dejanji zapustitve poškodovanca, nato pa le še povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti s smrtnim izidom, eno kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči ter nevarno vožnjo iz malomarnosti, v kateri naj bi ogrozil enega udeleženca v prometu.

Sodnica Špela Koleta.

Na obravnavi v začetku decembra lani pa je sodnica Špela Koleta zavrnila še zadnje predloge Koroščevega zagovornika Benjamina Peternelja za angažiranje izvedenca cestno prometne stroke, ki bi ugotovil verodostojnost pričanja ene od prič o tem, kako je Korošec obračal z avtom v križišču Dunajske in Turnerjeve ulice. Peternelj je predlagal tudi ogled križišča, ker da polkrožno obračanje tam ni mogoče, a je tudi to pobudo sodnica zavrnila.

Rok Krajnc

 • Veritass

  Človek je pijanec in morilec. Morilsko orožje je bil avto. Za zapahe in vreč ključe stran.

 • Olga101

  Glede na to, da komunistični zločinci niso bili kaznovani za masovne zločine – genocid, zahteva odvetnika sploh ni čudna…. Tako je v Butalah! Tudi Milan ni bi kaznovan za smrt pešca…

 • Van Der Waals

  ČE BI JANA ZAMENJALI Z ILEGALCEM BI BILA KAZEN NATANKO 0 LET MOGOČE 2 MESCA POGOJNE. POSKRBI KUČANOV SODNIK.

 • toxico

  a pri takih stvareh so pa lahko pošteni sodniki

  • DEATH TO COMMUNISM

   7,33 let za dva naklepna umora, kar njegovo dejanje v resnici je, je zate postena obsodba?!?!? Pankrt bo pa zunaj in spet za volanom leta 2023…

 • PORK Amashina

  Če se ti priimek končna na mehki ć potem pa dobiš za isto stvar tri mesece,zraven pa greš še vsak dan ven na šiht in dopust.Poznam tak primer.

 • DEATH TO COMMUNISM

  Da bi ta pankrt ubil kaksnega mojega potomca, zeno ali starse, mu pridem v keho povedat, da ga bom po izpustitvi poiskal in ubil! Za to, kar je to govno naredil, zakaj je naredil in kako je naredil, bi moral dobiti dve zaporedni dosmrtni!!! Gnoj!

 • xtc

  No ,če bi povozil “beguna” bi dobil vsaj 30.
  Sicer pa bedak.

 • Andrej

  Kakšen odvetnik je to, da lahko predlaga oprostitev? Totalna degradacija odvetnikov, brez kančka sposobnosti dojeti, da je ubil dva človeka, ki mu nista popolnoma nič naredila. Še če bi mu kaj naredila, to ni razlog za ubijanje. Zblojeno.