fbpx

Za policisti je pester vikend: Samo na Koprskem več sto prijetih ilegalcev!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Policistom na območju Policijske uprave Koper ta konec tedna nedvomno ni bilo dolgčas. V zadnjem vikendu so namreč obravnavali kar 265 nezakonitih prehodov meje. Ker policisti niti slučajno ne zmorejo 24 ur nadzorovati vsakega kotička meje, je jasno, da je bilo prehodov v resnici še več.

Policisti policijske uprave Novo mesto in specializirane enote za nadzor državne meje so med vikendom na območju novomeške policijske uprave prijeli 107 migrantov, ki so nezakonito prečkali državno mejo. Večino, razen štirih državljanov Afganistana v Bojancih, so prijeli na območju Posavja. Migranti, ki so jih policisti prijeli, prihajajo iz Burundije, Indije, Bangladeša, Afganistana, Sirije, Vietnama, Pakistana, Nepala in Kube. Postopki z njimi po navedbah Policijske uprave Novo mesto še niso zaključeni.

Iz sobote na nedeljo (od 5. do 17. ure) so na PU Maribor zabeležili 33 nedovoljenih prehodov čez državno mejo. Policisti Policijske postaje Gorišnice in Policijske postaje Podlehnik so prijeli 19 državljanov Indije, 5 državljanov Kameruna, 4 državljane Gane, 3 državljane Konga, enega državljana Malija in enega državljana Slonokoščene obale, ki so  peš  ilegalno  prestopili državno  mejo.  Vsi  nezakoniti migranti so zaprosili za azil. Po končanem policijskem postopku so bili nastanjeni v azilni dom. V zadnjih treh dneh so na Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Celje prejeli  768 klicev občanov. Devet klicev je bilo s področja mejnih  zadev  in  tujcev.

Čeprav je več kot očitno, da migracije ne pojenjajo, ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar vztraja, da je Slovenija varna država. Slovenska policija je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta zabeležila 8212 nezakonitih prehodov državne meje, kar je precej več kot v enakem obdobju lani, ko so jih obravnavali 4552. V opozicijski SDS del problematike pripisujejo tudi zlorabam vizumskega režima vstopa v Srbijo, od koder migranti, ki meje prehajajo nezakonito, nadaljujejo pot proti srednjemu delu Evrope.

Foto: STA

Poslanec stranke SDS Žan Mahnič je na nedavnem odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poudaril, da je ograja na meji pomembna v simbolnem pomenu. Ta namreč po njegovih besedah predstavlja signal migrantom, da v naši državi niso dobrodošli, če mejo prestopajo nezakonito. Opozoril pa je tudi, da so nezadovoljni tudi v sosednjih državah. “Težava je Italija, ki bo po vsej verjetnosti po volitvah dobila desno vlado in potem bomo na področju migracij tenko piskali, ker bo Italija na slovensko-italijanski meji poostrila postopke,” je med drugim še dodal.

V sodobni migracijski družbi ni prostora za žice in ograje, ne za tiste v glavah in ne za tiste ob meji, sploh ob tem, ko Hrvaška prihaja na schengenska vrata. Od leta 2015 so se okoliščine spremenile, žica kot začasen element izgublja legitimnost, zato je logičen tudi sklep vlade za odstranitev tehničnih ovir,” po poročanju STA vztraja ministrica Bobnarjeva in dodaja, da na ministrstvu potekajo tudi aktivnosti za pripravo nove migracijske politike, kamor bodo vključili župane in civilno družbo.

Sara Kovač