fbpx

Za zahrbten umor učitelja na Gorenjskem osumljen državljan Kosova

Foto: STA

Policisti so po dobrem letu dni od umora 60-letnega učitelja iz kraja Nomenj v Bohinju aretirali trojico osumljencev. Za umor so odgovorni delavci, ki so nekaj dni pred umorom na domu učitelja opravljali gradbena dela. Ker kaznivega dejanja niso upali izvršiti sami, pa so vključili še četrtega, 27-letnega državljana Kosova. Slednji je umor priznal.

Kot so pojasnili na skupni novinarski konferenci NPU in PU Kranj, so bili policisti o najdbi trupla v stanovanjski hiši v Nomenju obveščeni 3. novembra 2014. Truplo nekdanjega učitelja tehnike je našel hišnik iz Osnovne šole Bohinjska Bistrica, ki je šel preverit, zakaj 60-letnega učitelja ni bilo v šolo.

Policisti so hitro ugotovili, da gre za nasilno smrt, zato so organizirali skupino kriminalistov in forenzikov. Ogled kraja kaznivega dejanja je bil zahteven in je trajal tri dni, je še dodal. Vodja kriminalistov Kranj Primož Donoša je še pojasnil, da so policisti in kriminalisti tekom preiskave opravili več kot 350 informativnih razgovorov, zahtevno preiskavo pa je ves čas usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Kranju.

Prijeli državljana Kosova
Direktor NPU Darko Majhenič je medtem pojasnil, da je NPU v zvezi s kaznivim dejanjem v petek odvzel prostost 27-letnemu državljanu Kosova, in sicer zaradi umora in ropa. Dan kasneje so aretirali še dva osumljenca, stara 28 in 31 let. Oba sta državljana Makedonije, osumljena pa sta istega kaznivega dejanja, je dodal. Četrti, 48-letni Makedonec, je še vedno v tujini.

Policisti in kriminalisti so po besedah direktorja NPU ugotovili, da so makedonski delavci v drugi polovici oktobra 2014 pri 60-letnem učitelju izvajali gradbena dela. Z njim so vzpostavili dokaj zaupen in odprt odnos, pri tem pa dobili ogromno podatkov o njegovem življenju in premoženju.

Ker je imel denar, so se odločili za najhujše
Osumljenci so med izvajanjem gradbenih del ugotovili, da je žrtev razpolagala z večjo količino gotovine, s katero je učitelj plačeval tudi gradbene storitve. V tistem obdobju je kupoval še osebno vozilo, ukvarjal pa se je tudi s prodajo lesa. Po ugotovitvah policije so se trije delavci nekaj dni po zaključku gradbenih del dogovorili, da bodo moškega oropali. Ker pa si tega niso upali storiti sami, saj jih je 60-letnik poznal, so vključili še četrtega storilca.

Sedemindvajsetletni državljan Kosova je tako 2. novembra 2014 potrkal na vrata in takoj po vstopu žrtev s kleščami, nato pa še z gasilsko sekirico večkrat udaril po glavi. Učitelj je zaradi izkrvavitve in zadušitve s krvjo na kraju umrl, je povedal Majhenič.

Trije že v priporu, enega še iščejo
Osumljeni je po umoru preiskal stanovanjsko hišo in ukradel zaenkrat še neugotovljeno količino denarja. “Storilci pa so po gnusnem dejanju zapustili kraj in se odpeljali na Jesenice, kjer so si denar razdelili,” je dodal Majhenič. Policisti so sicer med preiskavo v hiši žrtve našli še več tisoč evrov gotovine. Zoper tri osumljene je preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Kranju v nedeljo odredila pripor, zoper 48-letnika pa so policisti predlagali izdajo mednarodne tiralice. Slednji naj bi se sicer po podatkih policije nahajal na območju Nemčije.

M. P., STA