fbpx

Začelo se je! Se je zgodil prvi poskus terorističnega napada sredi Ljubljane?!

Foto: STA

Neznanec je ugrabil avtobus Ljubljanskega potniškega prometa s potniki. Voznika naj bi prisilil, da je zavil v smeri ljubljanske obvoznice. Policija je incident potrdila in sporočila, da je pri tem ena oseba tudi umrla. Policisti okoliščine dogodka še preverjajo, ugrabitelj avtobusa pa naj bi umrl “zaradi izgube zavesti”.

V četrtek zvečer je odjeknila šokantna vest, da je na ljubljanski južni obvoznici na priključku Ljubljana – center zaradi izrednega dogodka priključek zaprt,  in sicer zaradi ugrabitve avtobusa LPP, pri čemer je na koncu ugrabitelj umrl.

S policijske uprave Ljubljana so za STA pojasnili, da so bili o “varnostnem dogodku na enem izmed avtobusov potniškega prometa v Ljubljani” obveščeni nekaj pred 21. uro. “Potrdimo lahko tudi, da je ena oseba umrla. Okoliščine dogodka policisti še preverjajo,” so pojasnili. Več informacij napovedujejo na novinarski konferenci ob 11. uri.

Z izvijačem ugrabil avtobus
Direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat pa je za Delo povedal, da je neznanec nekaj pred 21. uro vstopil na avtobus mestne linije 6B, namenjen proti Dolgemu mostu. Voznika je z izvijačem prisilil, da je z avtobusom zavil proti južni obvoznici. Grozil mu je, da ga bo ubil.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Voznik je nato namerno prevozil rdeč semafor in s tem opozoril policiste. Policijo je uspela poklicati tudi ena izmed potnic na avtobusu. Zatem naj bi policisti avtobus zaustavili in poskušali storilca zajeti, a naj bi bil po neuradnih podatkih Dela pri tem ubit.

Kot je za portal Siol povedal oče ene od potnic, je bilo dogajanje sledeče:

1. Moški, star okrog 50 let, je na avtobus vstopil pri Drami v centru mesta. Bil je oblečen v črno, s sončnimi očali, svetlih las, rahlo plešast, govoril je slovensko in brez naglasa, pravi sogovornik. Hči pa je njegovo obnašanje ocenila za nenavadno, saj naj bi jo že med vstopanjem na avtobus odrinil.

2. Dve postaji kasneje (torej pri Tobačni na Viču) je začel z velikim izvijačem groziti vozniku. Z orodjem je med drugim razbil steklo, ki loči voznika od potnikov. V tem času je bilo na avtobusu le šest potnikov, dva moška in štiri ženske. “Zato je bil občutek ogroženosti toliko večji,” hčerine navedbe povzema sogovornik.

3. Moški naj bi grozil, da bo vse pobil, češ da ima tudi pištolo (kasneje naj bi se izkazalo, da to ne drži). Zahteval je, da ga voznik odpelje do Petrolove bencinske črpalke na Barju.

4. Sogovornikova hči je poklicala policijo in jim opisala dogajanje. Zvezo je dobila šele v tretjem poskusu.

5. V tem času je tudi voznik avtobusa poskusil privabiti pozornost policije, in sicer tako, da je prevozil rdečo luč. Policijska patrulja se je res zapeljala za njim, ga prehitela in mu tik pred avtocestnim priključkom Ljubljana-Center (slabe tri kilometre od postaje pri Drami) zaprla pot.

6. Potniki so zapustili avtobus, za njimi pa naj bi se ven pognal tudi storilec. Dva policista naj bi vanj uperila pištoli in zahtevala, da se uleže na tla, ter ga poškropila s solzivcem. S pomočjo tretjega policista naj bi ga nato le obvladala. Potem, ko so ga že vklenili in zasliševali v policijskem vozilu, naj bi padel v nezavest. Policisti naj bi ga oživljali, vendar zaman.

C. Š.