fbpx

Zdravnik Radan: Nisem morilec ali narcisoid

Ivan Radan (foto: STA).

Zdravnik Ivan Radan je v zagovoru dejal, da ni storil niti enega kaznivega dejanja iz obtožnice. Zanikal je, da bi bil narcisoiden ali morilec. Ob tem se je vsem družinam bolnikov, ki mu očitajo, da jim je umoril svojce, opravičil, da se jih vpleta v zgodbo zaradi neumnega in neodgovornega ravnanja UKC ter tiste osebe, ki ga je ovadila.

Radan je v zagovoru ob začetku glavne obravnave pojasnjeval okoliščine smrti prvega primera, ki je prišel v javnost, to je smrt 83-letnega bolnika v enoti intenzivne terapije nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana decembra 2014, poroča STA.

Kot je v zagovoru dejal, so težko bolnega moškega želeli prestaviti z intenzivne terapije na oddelek za paliativno terapijo, kjer pa osebje ni znalo ravnati z aparatom za predihavanje, na katerem je bil bolnik. Zato bi se bolnik dušil. Po njegovem mnenju bi bilo to nehumano in nedopustno. S provokacijo s kalijem pa je želel pokazati, da je premeščanje takšnega bolnika z enote intenzivne terapije enako, kot če bi dal bolniku z visokim kalijem še malo kalija.

“Pacient je imel pred sabo le nekaj ur življenja”
Na dan, preden je bolnik umrl, je Radan namreč iz laboratorija dobil izvide, ki so kazali na visoko vsebnost kalija v bolnikovi krvi, zaradi česar je vedel, da bo bolnik živel kvečjemu še nekaj ur. Osebju ob bolnikovi postelji je pokazal, kakšni so znaki povišanega kalija. Nakar je ena od sester pripravnic verjetno zmotno vprašala, kaj bi bilo, če bi bolniku dali kalij, je danes pojasnil Radan. Ko je razmišljal, kaj bi se v resnici zgodilo, je prišel do zaključka, da verjetno nič in da tega ne bi nihče opazil.

Pri taki dozi kalija bi umrl v nekaj sekundah
Da bi opozoril na problem, je vzel največjo steklenico kalija, kar so vsi opazili, niso pa opazili, da je naredil obvod cevke, v kateri je tekel kalij, je dejal. Kalij je res stekel z maksimalno hitrostjo, a ne v bolnika, je zatrdil Radan. Bolnik je umrl v 15 minutah. V naslednjih dneh je vsem na oddelku razlagal, da je kalij tekel. To bi moral biti alarm za vse, ampak se to ni zgodilo, je danes dejal Radan in dodal: “Vsi so zelo ležerno vzeli to vest.” Ob tem je Radan opozoril, da bi takšen bolnik moral umreti v nekaj sekundah, in ne v 10 oz. 15 minutah, če bi mu resnično dal takšen odmerek kalija glede na to, kako hudo bolan je bil.

Snemal za potrebe zdravljenja
Glede očitkov o neupravičenem snemanju golih bolnikov pa je dejal, da so bolniki na intenzivnem oddelku vedno goli. Polovica posnetkov prikazuje epileptične napade. Za zdravnika na intenzivni negi je posnetek kratkega epileptičnega napada zelo pomemben, saj se lažje odloča za obliko zdravljenja, je pojasnil Radan.

Razbremenilno izvedeniško mnenje avstrijskega strokovnjaka
Sodišče se je seznanilo s poročilom avstrijskega izvedenca Wolfganga Krolla, ki naj bi bilo ključno dokazno gradivo. Iz njega med drugim izhaja, da niti kalij niti morfij nista vzrok za smrti bolnikov in da je med lajšanjem trpljenja bolnikov in aktivno evtanazijo zelo tanka meja. Vsi pacienti naj bi bili obravnavani po običajni medicinski doktrini. “V takih primerih, ko je smrt neizbežna in ko pacienti trpijo neznosne bolečine, je nujno učinkovito lajšanje s postopnim dajanjem pomirjeval.” Kroll še poudarja, da krajšanje življenja pacientov pri tem ni cilj, temveč se to vzame v zakup kot stranski učinek sedacije, ki pa se mu ni mogoče izogniti in ne pomeni aktivne povzročitve smrti, je poročal Radio Slovenija.

 

M. P.