fbpx

Začetek sojenja ljubljanskemu balonarju Miru Kolencu za nesrečo na Ljubljanskem barju

Foto: STA

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje Miru Kolencu, ki ga sodišče bremeni balonarske nesreče iz leta 2012, kjer je življenje izgubilo šest ljudi od skupno 32 udeležencev na balonu. Če bo obtožen spoznan za krivega, ga čaka do deset let zapora zaradi povzročanja nevarnosti.

Predobravnavni rok se je Miru Kolencu pričel že novembra lani. Tožilstvo mu je v primeru priznanja krivde ponudilo šest let zapora, a krivde ni priznal. Zavrnil je vse očitke in izrazil globoko obžalovanje nad dogodkom.

Sojenje se je začelo po tem, ko je Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov podala poročilo o preiskavi nesreče, ki se je zgodila v bližini Iga. Slednjo nesrečo so označili za najhujšo balonarsko nesrečo v Sloveniji.

Šlo je za človeško napako
V poročilu, ki so ga posredovali iz Službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov, je omenjeno, da je bila vzrok tragedije napačna tehnika pilotiranja v fazi pristajanja. Med drugim pa so mu očitali tudi nespoštovanje veljavnih predpisov, pomanjkljive meteorološke priprave na izvedbo leta in neupoštevanje vremenskih razmer v času poleta.

Kolenca so tožilci vzeli pod drobnogled in uvedli sodno preiskavo. Lansko leto, ko je minilo tri leta od nesreče, pa so tožilci vložili tožbo. Obtoženega tožilstvo bremeni povzročitve splošne nevarnosti, za kar je predvidenih do deset let zapora.

K. Ž., STA