fbpx

Zaskrbljujoče vesti z meje: Državno mejo je ponovno prečkalo več kot 100 ilegalcev!

Slika je simbolična. (Vir: epa)

Nezakoniti prehodi meje se nadaljujejo z vrtoglavimi številkami. Samo zadnjih 24 ur je k skupni nabirki prispevalo več kot 100 ilegalnih prehodov. Do njih je prišlo na področju PU Maribor, Koper in Celje. 

Policijske uprave poročajo o prehodih hkrati z vestjo, ki je odjeknila v javnosti, namreč da ministrstvo za notranje zadeve ne želi plačati panelnih ograj, naročenih po uspešni izvedbi razpisa, ki ga je pripravila še vlada Marjana Šarca, direktorica policije pa je bila aktualna notranja ministrica Tatjana Bobnar.

Po vseh dosegljivih podatkih so večino ilegalnih prehodov obravnavali policisti s področja PU Koper. Samo tam so v zadnji 24 urah obravnavali 101 nezakoniti prehod meje. Policijska postaja Celje v svojem dnevnem sporočilu navaja, da so obravnavali primere nezakonitih prehodov meje, ne navajajo pa, koliko ilegalcev je bilo v procesu prijetih. “28 interventnih klicev je bilo s področja kriminalitete, trije s področja mejnih zadev in tujcev, 23 s področja prometne varnosti in 18 s področja javnega reda in miru.”

Nezakonite migrante so obravnavali tudi na področju PU Maribor. Na Štajerskem je šlo tokrat za tri primere.

Odstranjevanje žičnate ograje na meji s Hrvaško. (Foto: STA)

Rekordni prehodi, a vlada ostaja gluha
Zaskrbljujoče vesti z meje pa se kar kopičijo, samo pretekli vikend je državno mejo prestopilo več kot 500 migrantov, vikend pred tem pa dodatnih 600. Zaradi ilegalnim migracijam prijazne politike vlade Roberta Goloba je pričakovati nadaljevanje tega trenda, zelo verjetno pa so bo še okrepil pred začetkom zimske sezone. Ta politika umirjene vasice na slovenskem podeželju spreminja v migrantska žarišča. O takšnem primeru smo pisali v članku z naslovom [Foto] Movraž v slovenski Istri postaja Mogadiš, prebivalci na robu obupa. Nekdanji generalni direktor policije Anton Olaj je izrazito porast prihodov enoznačno pojasnil kot posledico spremenjene politike trenutne vlade.

Gal Kovač