Srhljivo: Dvajset Albancev nad celjske dijake z bejzbolskimi palicami

Foto: iStock

Napad skoraj 20 pripadnikov albanske narodnosti z bejzbolskimi palicami na dijake v Celju, ki se je zgodil pretekli teden, očitno ni osamljen primer. Iz končnega policijskega poročila je namreč razvidno, da so napadi tolp Albancev na dijake v Celju očitno del vsakdana knežjega mesta.

Policisti so končno uspeli ukrepati in v torek aretirali tri tuje državljane, stare 17, 18 in 19 let, včeraj pa še 19- letnega kosovskega Albanca, so sporočili s PU Celje. Vsi osumljeni pa so predstavljali strah in trepet dijakov celjske srednje šole.

Kot so zapisali policisti, so aretirani zaradi napada na dijaka celjske srednje šole, ki so ga tudi lažje poškodovali, zagrešili kaznivo dejanje nasilništva. Osumljeni so dlje časa ustrahovali vrstnike in na družbenih omrežjih širili sovraštvo.

Prvi in drugi žrtvi k sreči uspelo pobegniti
Trojica osumljenih v sodelovanju z neznanimi storilci je 9. marca na Aškerčevi ulici v Celju napadla dijaka ene od celjskih srednjih šol in ga lažja poškodovala. Dijaku je uspelo pobegniti proti železniški postaji.

Dan kasneje so ponovno udarili, saj je 18-letnik v sodelovanju z za zdaj še neznanimi sostorilci na Aškerčevi ulici v Celju napadel drugega dijaka, ki mu je prav tako uspelo pobegniti.

Pripravljal se je krvav napad albanske skupine
Oborožena skupina približno dvajsetih fantov, opremljenih s palicami za bejzbol, je nato v petek, 12. marca, v bližini ene od celjskih srednjih šol nameravala resno obračunati z enim dijakom, vendar je policistom načrtovani napad uspelo preprečili.

V torek so policisti uspeli trem kosovskim Albancem, starim 17, 18 in 19 let odvzeti prostost. Naslednji dan pa so prijeli še 19-letnega Albanca.

Ustrahujejo in širijo sovraštva
Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da so osumljeni sodelovali z neznanimi storilci, ki jih policija še išče, “saj že dlje časa ustrahujejo vrstnike ter jih spravljajo v podrejen položaj na način, da se ti počutijo ogrožene”.

Osumljeni so tudi del skupine, ki je na družabnih omrežjih v preteklosti že objavljala fotografije, na katerih je spodbujala sovraštvo oziroma nestrpnost do drugih narodnosti.

Celjski policisti so osumljeno četverico danes privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jih je sodno pridržal. Kot so sporočili s celjske policijske uprave, policisti še naprej nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem identitete ostalih članov združbe, ki so sodelovali v skupini.

Celjski policisti so že lani obravnavali več primerov nasilnega obnašanja ter kršitev javnega reda in miru dijakov celjskih srednjih šol. Pri sedmih osebah so lani opravili hišne preiskave in osumljene ovadili zaradi sumov javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter kaznivega dejanja sodelovanja v skupini. Med lanskoletnimi osumljenci so bili tudi trije, ki so jim policisti v tem tednu odvzeli prostost, sporočajo s Policijske uprave Celje.

M. P.