fbpx

Zdravnik Ivan Radan ni več nevaren. Odslej bo v hišnem priporu

Foto: STA

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zdravnika Ivana Radana, osumljenega umorov šestih bolnikov, v četrtek popoldne po enajstih mesecih pripora izpustil v hišni pripor. Informacijo je za Večer potrdil Radanov odvetnik Milan Krstić, ki pa sklepa še ni prejel in ga zato ni mogel komentirati.

Ali se je tožilstvo na odločitev sodišča pritožilo, bo po pisanju Dela znano v prihodnjih dneh. Zaradi praznikov namreč sklepa o nadomestitvi pripora s hišnim priporom še niso prejele vse stranke v postopku. Po informacijah Dela lahko Radana v hišnem priporu obiskujeta le brat in svakinja.

Radan je bil toliko časa v priporu zato, ker je tožilka Katarina Bergant vztrajala, da pri njem še vedno obstaja ponovitvena nevarnost.

Evtanaziral šest bolnikov?
Radan je med drugim obtožen, da je na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana umoril šest svojih bolnikov. Sprva se je govorilo o tem, da je Radan v UKC konec leta 2014 z mešanico kalija in morfija evtanaziral na smrt bolnega starejšega moškega. Kriminalistična preiskava ostalih smrti Radanovih bolnikov pa je pokazala na sumljive okoliščine smrti še sedmih ljudi.

Dve leti je deloval neopazno
Na koncu so zdravnika, ki je bil v priporu od 18. maja lani, obtožili šestih umorov iz morilske sle. Izvršil naj bi jih na intenzivni negi nevrološke klinike – gre za oddelek, kjer se zdravijo kritično bolni – v obdobju dveh let, preden so ga odkrili. Prvi primer sumljive smrti naj bi tako segal v leto 2012, in sicer 14. septembra, zadnji odmevni primer pa datira 16. decembra 2014.

Izvedenec opozoril na pomanjkljivo dokumentacijo
V nadaljevanju sojenja Radanu je nazadnje avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll v predstavitvi svojega mnenja opozoril na pomanjkljivo dokumentacijo v zadnjih urah življenja bolnikov, katerih umorov je bil obtožen Radan. V nobenem primeru zato ni mogel potrditi, da je bil zanje usoden prevelik odmerek morfija ali drugega zdravila.

M. P., STA