Zdravnik iz Zagorja odvisnikom računal 50 evrov za recept

Datum:

Nekdanji zdravnik iz Zagorja Franc Grošelj, ki je samo leta 2013 predpisal 993 receptov za psihoaktivna zdravila, je obtožen kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog. Obtožnica je vložena še proti trem fizičnim osebam zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z drogami.

Po dveh letih od razkritja in dobro leto po zaslišanju prvih prič je višja državna tožilka z Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Katjuša Čeferin za Delo potrdila, da je v aferi množičnega predpisovanja receptov vložena obtožnica zoper štiri osebe.

Za kaznivo dejanje omogočanja uživanja prepovedanih drog, česar je obtožen zdaj 75-letni nekdanji splošni zdravnik iz Zagorja, kazenski zakonik predpisuje zaporno kazen od 1 do 12 let, za kaznivo dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s temi drogami pa od 1 do 10 let.

Grošelj zasvojencem računal do 50 evrov za recept
Po podatkih kriminalistov je Grošelj bolnikom, ki so bili večinoma zasvojenci, vključeni v metadonski program, recepte tudi zaračunaval, in sicer od 5 do 50 evrov za recept, kar mu je prineslo več tisočakov premoženjske koristi.

Po analizi Nacionalnega inštituta za javno zdravje so slovenski zdravniki leta 2013 v povprečju predpisali 4 bele recepte, torej 250-krat manj kot v Grošljevi ambulanti. Samo enemu od zasvojencev je Grošelj v 3 letih predpisal več kot 24 tisoč tablet, kar pomeni, da bi jih ta moral vsak dan vzeti 40. Po izračunih Psihiatrične klinike Ljubljana je bil v nekaterih primerih dnevni odmerek presežen tudi 100-krat.

Obtoženi tudi odvisniki
Po neuradnih informacijah časnika so v primeru afere z apavrinom, helexom, sanvalom, xanaxom, lexaurinom ter nekaterimi drugimi pomirjevali in uspavali s seznama prepovedanih drog začeli tri postopke. Poleg že omenjenega, ki bremeni Grošlja, še dva proti odvisnikom, pri katerih pa je tožilstvo odstopilo od pregona, saj o preprodaji ni imelo dovolj dokazov. Odvisnikom je tožilstvo očitalo, da tako velikih količin tablet sami ne bi mogli zaužiti, a so ti po mnenju izvedenca na dan zmožni zaužiti tudi 10- do 15-kratno dozo, kar  je v pridržanju trdil tudi zdravnik Grošelj.

Grošelj: Zdravila niso prepovedane droge
Zagovor Grošlja, ki je nekaj tednov po razkritju afere vrnil zdravniško licenco, naj bi po neuradnih informacijah temeljil na 6. členu Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, po katerem substance, ki se štejejo za zdravila, niso prepovedane droge.

Odvetnik Franca Grošlja Igor Grošelj obtožnice še ni prejel in je ni želel komentirati, je pa za Delo napovedal, da bo v vsakem primeru vložil ugovor. Zlorabo uspaval in pomirjeval so sicer policistom prijavili zasvojenčevi svojci.

 

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je glede skrivanja dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

[Foto] Je anketo Ninamedie o Judih sestavil sam Joseph Goebbels?

V javnosti so se pojavila opozorila o zadnji spletni...