Zdravnik Radan: “Morfij sem dajal bolnikom, ki so se dušili”

Ivan Radan (foto: STA).

Zdravnik Ivan Radan je danes podal zagovor na obtožbe, da je iz morilske sle umoril šest svojih bolnikov. Povedal je, da je bolnikom, ki so umirali, morfij dajal zaradi bolečin ali dušenja. Ob tem je poudaril, da se je držal priporočenih odmerkov v skladu z evropskimi smernicami intenzivne medicine iz leta 2009.

Ivan Radan je že ob začetku sojenja dejal, da bo zagovor na obtožbe o umorih podal ob navzočnosti avstrijskega izvedenca Wolfganga Krölla, saj da želi pojasnjevati strokovno – in ne laično. Prav laično tolmačenje in nerazumevanje stroke sta ga po njegovih besedah pripeljala v ta položaj. “Do danes so moje odločitve ocenjevali psevdostrokovnjaki,” je opozoril zdravnik.

Zdravila odmerjal v skladu z evropskimi smernicami
Bolnike, za katere je konzilij odločil, da opustijo intenzivno zdravljenje, začnejo pripravljati na odvajanje od umetne podpore dihanja, torej na samostojno dihanje. “Ti pacienti so imeli ob odvajanju od umetne podpore težave pri dihanju oz. so se dušili, zato sem se odločil, da jim dam morfij.” V enem primeru, kjer morfij ni bil učinkovit, pa se je odločil za propofol.

 

“Insinuacije o tem, da morfij ni bil potreben, in špekulacije, koliko morfija je dovolj, so nesmiselne in nestrokovne,” je danes dejal Radan. Ob tem je dodal, da je zdravila odmerjal v skladu z evropskimi smernicami in priporočili o dobri paliativni oskrbi.

Z morfijem opozoril na težave na oddelku
Radan je potrdil, da so bili določeni vnosi zdravil v medicinsko dokumentacijo bolnikov res nenatančni in pomanjkljivi. A to se je po njegovih besedah zgodilo zaradi pomanjkanja osebja. “Včasih ni bilo časa za natančno opisovanje vseh podrobnosti in je bilo veliko bolj pomembno, da smo bili pazljivi in dosledni pri optimalnem zdravljenju,” je dejal.

Ponovil je, da se je za dogodek z morfijem odločil, ker je želel opozoriti na pomanjkanje komunikacije na oddelku, zaradi pogostega kršenja etičnih medicinskih načel ob umiranju bolnikov ter zaradi stiske, ko so hudo bolne, umirajoče bolnike selili na navadne oddelke.

Študije pravijo: Morfij podaljšuje čas preživetja
Radan je še opozoril, da je veliko študij potrdilo, da morfij in opijati ne povzročajo predčasne smrti in ne vplivajo na preživetje ter ne skrajšujejo življenja po odtegnitvi aparata za dihanje, kvečjemu obratno. “Nekatere študije celo govorijo, da podaljšujejo ta čas preživetja,” je dejal.

Pri lajšanju bolečin in težkega dihanja pri paliativni oskrbi pa po Radanovih besedah ni nobenih dokazov, da bi doze sistemskih opiatov povzročile prenehanje dihanja. “Zato v deželah, kjer je evtanazija legalizirana, tem bolnikom na dajo morfija,” je poudaril.

M. P., STA

 • avtohtoni neandartalec

  Brez besed. Ta je isti kot Breivik.

  • avtohtoni neandartalec

   Nekaj me pa vseeno moti v tej norosti, upam, da mu bo uspelo s preiskavo, ker ne razumem kako lahko bolnice naročijo eno količino morfija, v porabi je zavedena pa drugačna številka, na koncu ga zgleda vedno zmanjka, čeprav ga pacienti niso porabili toliko.
   Morfij je derivat maka, iz katerega se prečisti heroin, največ morfija se porabi na bojiščih, kjer je takojšnje olajšanje nevzdržne agonije kritično in medicinec nima časa natančno pregledovati razstrejenega bolnika, od kod potem Radanu takšne izkušnje in vizije, morda gre za kakšnega veterana, pri Hrvatih so jemali vse mogoče mesarje.

   • Domnevam, da znaš ne le zdravit umirajoče, ampak tudi avtomobile popravljat pa prašiče in konje klat pa mačko osemenit pa še marsi, marsi kaj…..

    • indijanka

     Res ve veliko. Ga ti razumeš? Sama zelo redko.

     • sinica

      veliko tudi kopipejsa, saj velikokrat zaslediš v njegovih postih stvari, ki nimajo ne repa, ne glave.

  • ja pa res si forumski “Breivik”.

 • tarantela

  Upam samo, da bo ob mojem umiranju tudi takšen Radan, če bodo muke prehude!

 • MissingLink

  Še dobro, da v medicini lahko za čisto vsako neumnost najdeš prave smernice. Mogoče je upošteval smernice z Nizozemske in Belgije, kjer je evtanazija uzakonjena?

  • sinica

   trapaš neumnosti.

 • Balkica

  Predvsem zadeve premalo poznamo, da bi sodili. Če je dal bolnikom morfij, ko so se dušili in trpeli, je naredil prav. Se vam bi zdelo humano, da bi trpeli in se dušili? Se vam zdi to normalno? Tudi rakavim bolnikom dajejo morfij, zato, da lažje prenašajo bolečine, čeprav se jim s tem skrajša življenje (počasna evtanazija). Bi jih vi pustili trpeti in umirati v mukah?
  Poleg tega so vsi ti bolniki že dali svoje življenje skozi, kaj pa ko umirajo otroci, tudi po malomarnosti?

 • pehaneutral

  Ma prav smili se mi že ta Radan…žrtveno jagnje, kar se vidi iz aviona..

  • rrrrr

   Sam sicer ne poznam dobro zadeve . Vendar glede na to, kaj počne troperesna deteljica komunistične politike, policije in sodstva v primeru sojenja proti izbranemu ,,morilcu”dr. Noviču ( tu pa zadevo dobro poznam), gre verjetno spet za nov montiran proces s točno določenimnamenom. Za odvračanje pozornosti od katastrofalnih razmer na Nevrološki kliniki.

   • Peter

    Tudi moje mnenje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!