fbpx

Zdravnik Radan: “Morfij sem dajal bolnikom, ki so se dušili”

Ivan Radan (foto: STA).

Zdravnik Ivan Radan je danes podal zagovor na obtožbe, da je iz morilske sle umoril šest svojih bolnikov. Povedal je, da je bolnikom, ki so umirali, morfij dajal zaradi bolečin ali dušenja. Ob tem je poudaril, da se je držal priporočenih odmerkov v skladu z evropskimi smernicami intenzivne medicine iz leta 2009.

Ivan Radan je že ob začetku sojenja dejal, da bo zagovor na obtožbe o umorih podal ob navzočnosti avstrijskega izvedenca Wolfganga Krölla, saj da želi pojasnjevati strokovno – in ne laično. Prav laično tolmačenje in nerazumevanje stroke sta ga po njegovih besedah pripeljala v ta položaj. “Do danes so moje odločitve ocenjevali psevdostrokovnjaki,” je opozoril zdravnik.

Zdravila odmerjal v skladu z evropskimi smernicami
Bolnike, za katere je konzilij odločil, da opustijo intenzivno zdravljenje, začnejo pripravljati na odvajanje od umetne podpore dihanja, torej na samostojno dihanje. “Ti pacienti so imeli ob odvajanju od umetne podpore težave pri dihanju oz. so se dušili, zato sem se odločil, da jim dam morfij.” V enem primeru, kjer morfij ni bil učinkovit, pa se je odločil za propofol.

 

“Insinuacije o tem, da morfij ni bil potreben, in špekulacije, koliko morfija je dovolj, so nesmiselne in nestrokovne,” je danes dejal Radan. Ob tem je dodal, da je zdravila odmerjal v skladu z evropskimi smernicami in priporočili o dobri paliativni oskrbi.

Z morfijem opozoril na težave na oddelku
Radan je potrdil, da so bili določeni vnosi zdravil v medicinsko dokumentacijo bolnikov res nenatančni in pomanjkljivi. A to se je po njegovih besedah zgodilo zaradi pomanjkanja osebja. “Včasih ni bilo časa za natančno opisovanje vseh podrobnosti in je bilo veliko bolj pomembno, da smo bili pazljivi in dosledni pri optimalnem zdravljenju,” je dejal.

Ponovil je, da se je za dogodek z morfijem odločil, ker je želel opozoriti na pomanjkanje komunikacije na oddelku, zaradi pogostega kršenja etičnih medicinskih načel ob umiranju bolnikov ter zaradi stiske, ko so hudo bolne, umirajoče bolnike selili na navadne oddelke.

Študije pravijo: Morfij podaljšuje čas preživetja
Radan je še opozoril, da je veliko študij potrdilo, da morfij in opijati ne povzročajo predčasne smrti in ne vplivajo na preživetje ter ne skrajšujejo življenja po odtegnitvi aparata za dihanje, kvečjemu obratno. “Nekatere študije celo govorijo, da podaljšujejo ta čas preživetja,” je dejal.

Pri lajšanju bolečin in težkega dihanja pri paliativni oskrbi pa po Radanovih besedah ni nobenih dokazov, da bi doze sistemskih opiatov povzročile prenehanje dihanja. “Zato v deželah, kjer je evtanazija legalizirana, tem bolnikom na dajo morfija,” je poudaril.

M. P., STA