Pred 72 leti so komunisti minirali vlak in ubili 80 nedolžnih civilistov

Foto: STA

“Vsa imena dovolj zgovorno potrjujejo, koga komunisti uničujejo v svoji revoluciji: Slovence. In s tako revolucijo pravijo, da nas bodo osvobodili!” je medvojni tisk pisal o resničnih namerah komunistov, ki so med drugim s podminiranjem civilnega vlaka na Krasu dokazali, da jim gre le za oblast.

Leta 1944 so boljševiki podminirali civilni potniški vlak pri Št. Petru na Krasu. Zaradi tega strahotnega dejanja je v eksploziji in njenih posledicah izgubilo življenje ali bilo ranjenih okoli 200 nedolžnih ljudi. Triumfirajoči komunistični morilci so se že tedaj po truplih civilistov hitro vzpenjali vse do svojega cilja – oblasti. V tragičnem dogodku na Primorskem so pobili mnoge Slovence, še zlasti otroke, medtem ko se vojakov niso dotaknili.

Živinsko obnašanje naših rdečih kmerov dokazuje, da jim ni šlo za svobodo, marveč za oblast! 1

Tračnice so zaminirali
V sredo, 15. novembra, se je okoli devetnajstih iz kraja Št. Peter na Krasu odpeljal “večerni tržaški vlak”. Kot običajno so v omenjenem kraju združili po dva vlaka, enega iz Ljubljane, drugega pa z Reke. Vendar pa je imel prav tisti dan vlak iz Ljubljane zamudo. Ko so vagone iz Ljubljane naposled le priključili reškim, je parno vozilo nadaljevalo svojo pot proti Trstu. Po zgolj okoli dveh kilometrih vožnje, kjer je bil na desni strani borov gozdič, pa so bile na progi nastavljene mine, ki so jih tja prinesli revolucionarji. Ko jih je vlak povozil, se je razlegel zadušen pok, vlak pa se je stresel in poškodovan obstal. Na mestu eksplozije je zazijala globoka jama.

Živinsko obnašanje naših rdečih kmerov dokazuje, da jim ni šlo za svobodo, marveč za oblast! 2
Ostala sta le krvavi pod in kolesje
Največje število žrtev je bilo med potniki, ki so potovali v prvih vagonih. Zaradi pritiska vagonov od zadaj, in sicer zaradi njihove hitrosti, je bil prvi povsem zmečkan, drugi voz pa se je zaril globoko vanj, pri tem pa dvignil v zrak in celo prebil karoserijo ter pomendral pod seboj številne potnike. Od nesrečnega vagona sta ostala le krvavi pod in kolesje, iz njega pa se je rešila le kakšna težko ranjena oseba.

Kar 200 civilnih žrtev, od tega preko 80 mrtvih
V drugem vozu je bilo smrtnih žrtev sicer manj, vendar pa je vsakdo odnesel kakšne poškodbe. A kar je najhuje – oba voza sta bila povsem natrpana. “Ker so bili ranjeni tudi nekateri potniki v naslednjih vozovih, je zahteval zločin rdečih tolovajev na civilni vlak preko 200 žrtev, od teh preko 80 mrtvih,” mnogi težko poškodovani so umrli na poti v bolnišnico ali pa med samim zdravljenjem, še navaja tedanji tisk.

Namesto da bi se zločince poslalo v Haag, jim levičarski mediji še dandanes pojejo slavospeve
“Vedeti moramo – ne vem, zakaj tega Zveza borcev ne poudarja -, da partizani niso pobijali kar tjavendan. V našem kraju so partizani ubili mladega fanta, ki je z družino prebegnil iz Italije. Ker je znal italijansko, se je z njimi družil. Obtožili so ga, da ovaja. Vendar sam menim, da se ni pobijalo kar v tri dni, četudi drži, da se je vse dogajalo brez sodnega procesa,” je navedeno na blogu na nekem levičarskem portalu. In zakaj so potemtakem pobili vse te civiliste na Krasu? Česa so bili krivi otroci?

Domen Mezeg

 • AlojzZ

  Ja, kaj pa bo s spravo, če bomo rekli, da so bili partizani strankarska vojska komunistov? Saj jih bomo razglasili v najboljšem primeru za koristne idiote?

  Ja, kaj pa bo s katoliškimi škofi, ki so lepo sodelovali z komunističnimi diktatorji? Saj jih bomo v najboljšem primeru razglasili za koristne idiote?

  Ja, kaj bo?

  • Anton

   Ja vse to bo maralo biti že zdavnaj dorečeno in storjeno.
   Danes bi lahko zgodovinarji le še dodajalj zločince k zločincem, kot puzle.

   • Steiermark

    Kako naj bo dorečeno in storjeno, ko pa imamo na oblasti, ki zavira demokracijo in odkrivanje rdečih zločinov, njihove , naslednike – potomce, ki se proglašajo za deemokrate, istočasno pa urijo slovensko vojsko, proti Slovencem – Ljudem! Revolucionarne rdeče podgane, že vedo, kako se tej reči streže – če nemoreš naroda pokoriti, ga pač pokolješ, pa naj bo to v imenu kogarkoli, tudi muslije in njihovih pravic, do okupacije naše domovine! Isto, kot so počeli njihovi očetje, z okupacijo Slovenije s strani balkanskih neljudi, ki nam danes vladjo in nas “tepihujejo”!

    • karlina

     TOČNO, Slovenijo so nam ukradli predvsem Srbi, kako grozljivo, glede na to, da so nas leta 91 prav ti napadli.

     • Lokomotivführer

      Imajo glavno orožje s katerim izsiljujejo nekdanjo in sedanjo oblast. Tiste, ki se bojijo beograjskih arhivov se pa ne voli…

  • vzet tajkunom

   Ko bodo na telem portalu poročali objektivno,potem,bom,pa verjel v spravo..o domačih izdajalcih ,pa nimajo nobenih prispevkov-neverjetno,kjer so klali in zažigali,ter mučili civiliste,pa prijavljali sodelovanje z partizani,švabom..torej??

   • if

    Komunisti so bili oklaboranti z nacisti od 23. avgusta 1939 do 22. junija 1941, neformalno tudi pozneje.

    • vzet tajkunom

     Ja o.k.niso pa prisegli hitlerju,med drugo svetovno vojno,…moje vprašanje je,kje so pa obsodbe tabelih za njihova grozodejstva??

     • Steiermark

      ok bebec, niso “prisegli hitlerju med drugo sv. vojno”, ker so njemu in stalinu, posledično tudi mussolliniju, prisegli že pred vojno, potem pa samo izdajali poštene Slovence, ki se niso hoteli z njimi pečat – spomnimo se rokovanja in poljubljanja med rdečimi fašističnimi vodji in črnimi – italjanskimi fašisti, ko so si “delili delo” in eden za drugega klali!

     • karlina

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

     • if

      Steirmark vam je odgovoril kako so kolaborirali!
      ______________________________
      Dodajam še sledeče oblike kolaboracije jugo-slo komunistov z nacisti:
      28. marca 1941 s protestom proti napadu beograjskih demonstantov na dve nacistični izpostavi v Beogradu;
      27. aprila 1941 z ustanovitvijo PIF;
      13. maja 1941 s sporočilom (Tito) Moskvi: “Odzvali se bomo v sllučaju. če boste napadeni.”

     • karlina

      Obsodb ni bilo, bili pa so pomori vseh, ki se niso strinjali s komunisti, dovolj jasno povedano, ali ti še vedno ni jasno, kajne.

 • MEFISTO

  AlojzZ, zakaj te skrbi sprava?

  S komunističnimi zločinci in njihovim podmladkom ni sprave.

 • vzet tajkunom

  Groza,če je to vse res,,samo bi vam dodal,da poročajte objektivno,pokažite ljudem tudi grozote belčkov,nad nedolžnimi ljudmi..A BO ŠLO??????????????

  • Olga

   Domobranstvo je nastalo na podlagi zverinskij pobojev civilnega prebivakstva s strani komunistov! Namen je bil zaščititi civilno prebivalstvo pred terorjem! Preberite si še kaj drugega kot komunistično mitologijo!

   • vzet tajkunom

    S slabo vestjo so belčki bežali vsepovsod,prisega firerju ni blo kar tako,,če bi imeli namen se borit,proti hitlerjubi šli v partizane..

    • Steiermark

     ja, jugobebec, “bi šli v partizane” in družno klali poštene Slovence! Bebec, pa res ničesar ne zastopiš! Fuj, jugozločinski rdeči smrad!

     • vzet tajkunom

      po tvojih besedah sodeč,si res pravi firer izdajalski,ti baraba bela ,svoj narod bi izdajal,pa se imaš za poštenjaka,nabijal ste dojenčke na meče krvoželjci..sol dajali po ranah,da vas ni sram,v tisto rit usrano domobransko..

     • karlina

      Verjetno misliš obratno, kajne.

     • vzet tajkunom

      ne ste raje zbežali k švabom in svoje izdajali,baraba bela.

     • karlina

      To je enostavno LAZ.

   • Pjevač tuge

    Zabila si ga do nafte. Pa saj ne pozna zgodovine o Tigru in Plavi gardi tudi še ni slišal. Samo o nekih belčkih faflja.

    • Steiermark

     titov pionirček, tajkun, “faflja” tako, kot ga je moral svojemu ljubljenemu vodji, titu”!

     • vzet tajkunom

      ja kaj si pa ti bil..?’dvoličnež,tko kot vaši..

    • vzet tajkunom

     a resnica boli..mene bi tud

     • karlina

      No, ja, mislim, da resnica boli predvsem takšne, kot si ti in tebi podobne, nas ne more, ker jo dobro poznamo, oz. vsak dan prihajajo na dan kosti, ki kazejo na krutost komunizma med in po 2. svetovni vojni, hvala Bogu.

   • Steiermark

    Podporniki jugokomunističnih klavcev – partizanov, so nepismeni in brez razuma, zato si nemorejo “prebrati” in dojeti resnice”

    • vzet tajkunom

     da te ni sram?’bumbar beli..izdajalski

    • Olga

     Jo bomo pa mi non stop ponavljali! Rabijo pač prilagojeni program!

     • karlina

      TOČNO in hvala ti.

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • vzet tajkunom

    domobranstvo je nastalo zaradi vaše boječnosti do borbe proti hitlerju,pa ste raje okupatorju prisegli..to je resnica,da bi bolje skoz prišli.na žalost,ste mislili da bo firer zmagal,pa na srečo ni..po tej napaki ste pa začeli množično bežati,zdaj se pa čudite pobojom,kljub izdajstvu.joj mene..

    • Olga

     Kako so se slovenski partizani bojevali proti okupatorju, če je njihova štiriletna borba rezultirala nekaj sto ( verjetno bistveno manj) mrtvih sovražnikov! V glavnem so se skrivali v hosti, da jih ne bi poslali na vzhodno fronto! Njihove “akcije” so potekale tako, da so iz zasede streljali po sovražniku, nato pa se hitro umaknili in sovražnik je obračunal z domačim prebivalstvom (talci)!!!
     Šlo je samo za revolucijo in ne za boj proti okupatorju!
     Lep primer so Dražgoše!
     Obstajo številne knjige na to temo! Berite jih in se ne smešite!

     • vzet tajkunom

      4147 mrtvih pri žužemberku..spomenik ki stoji padlim borcem,ni mi treba brati nove lažnjive zgodovine..

     • Olga

      Partizanov? Srbska statistika?

     • karlina

      O, ljubi Jezus, kje si pa dobil te številke.

     • karlina

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Mimogrede, leta 39, je Stalin sklenil sporazum s Hitlerjem, to vse pove o komunistih.

   • vzet tajkunom

    Veš, tile tvoji ljubljenčki-domobranci so imeli v času druge svetovne vojne razna imena. Vaške straže, Bela garda, Legija smrti, Črna roka.
    Katoliška akcija, Stražarje je vodil duhovnik in jezuitski profesor na lj

    Ime domobranci so dobili leta 1943.
    Ob prisegi 20. aprila 1944, je general Erwin Rösener nagovoril slovenske domobrance:
    “Dne 24. septemba 1943 sem izdal povelje za ustanovitev Slovenskega domobranstva (…) Iz onih majhnih kardel tako imenovanih belogardističnih legionarjev je na moj ukaz zrastlo Slovensko domobranstvo (…)
    S
    pomočjo Velikonemškega Rajha smo vas izvežbali, oblekli in oborožili
    (…) Danes ste nastopili prisego, da se boste skupaj z nemško vojsko, z
    vojaško SS in policijo borili za svobodno in čisto Evropo (…) Dal sem
    vam ime Slovensko domobrtanstvo. To ime vas obvezuje, da branite svojo
    domovino pred banditi in njihovimi pomagači (…) Sprejemam vas sedaj v
    borbeno skupnost svojih vojakov in vas, tovariši iz Slovenskega
    domobranstva, prisrčno pozdravljam.”

    Rösener je govoril še o zvestobi itd. . . . .

   • karlina

    Olga, škoda besed za takšne, kot je on, ki noče priznati prave zgodovine med 2. sv. vojno v Sloveniji, ni mu pomoči.

  • Steiermark

   Lahko ti prikažemo samo grozote rdečih bebcev, katerim spadaš ti, ki so tako strašne, da bi se jih sramoval in se samokaznoval vsak normalen psihopat, vi se jih pa ne! Delno se zavedate, kolikor vam rakasta pamet dovoljuje, zato tudi valite krivdo na svoje žrtve – tako domobrance, kot druge nedolžne ljudi, največkat otroke in mlade mamice, ženske itd. Tepec zagamani jugosrbsko komunajzarsko titoistčni, izgleda, da se sploh ne zavedaš o čem blebečeš, ko mečeš svojo gnilobo po poštenih ljudeh, sicer nebi nakladal in lagal ter obsojal tiste, ki so ščitili svoje domove in najbližje, pred zverinami, kot ste jugokomunajzlarski pedofilski partizani oz. morilci! Daj, odplazi se nazaj, odkoder si se priplazil v Slovenijo! gnoj jugokomunistično zločinski!

   • vzet tajkunom

    A ne gre?’se mi je zdelo,si pač tabel,kaj češ?’Verjetno ko vidiš partizanski film,se ti začnemešat .he he..ali se ti skoz??

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • slosin

   Če si funkcionalno pismen (kar dvomim), preglej tabele INZ-ja, koliko civilnih žrtev imate na vesti revolucionarji in koliko protirevolucionarji. Tebi očitno uriniranje bolj smrdi, kot fekaliziranje…

   • vzet tajkunom

    Še en ta bel se je našel,ne morš verjet..kolk vas pa je..fajn ste se skrival v jazbinah voluharji beli.

    • karlina

     Sram te je lahko, veš, mimogrede, sem DOMOLJUBNA VERNA SLOVENKA in če me kdo označi za domobranko, mi je samo v čast, veš.

  • Tomzi

   O grozotah protirevolucionarne strani smo morali poslušati ves čas komunistične oblasti. Seveda skupaj z veliko zavajanji in lažmi. Zakaj bi po tvoje morali o tem poročati še tu?

   • baubau

    Natančno tako je,kot pravi tomzi.Poleg tega pa:protikomunistična stran je s svojimi življenji poplačala vse svoje morebitne dolgove,medtem pa se.naše ulice in javne šole ter druge ustanove še kar kitijo z imeni morilcev,njihovi dediči še vedno neupravičeno uživajo pokradeno premoženje in spomeniki komunističnim sadistom še kar stojijo.

 • Olga

  Komunisti so navadni kriminalci! Do kdaj bomo dopuščali, da bodo na oblasti?!

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Krtača17
  • Viktorh

   Le najbolj pokvarjen človek lahko napiše kaj takšnega.
   Ogabno!

 • totex39

  Pri nas bi bila sprava mogoča, če bi komunisti priznali vsa svoja hudodelstva svojih prednikov.

  • vzet tajkunom

   ali obratno

  • karlina

   TOČNO

 • indijanka

  Še ena izmed zamolčanih zgodb, ki se nikoli ne bi smela dogoditi. Pobijanje civilistov je strahopetno dejanje in nikoli ne sme predstavljati kolateralne škode. Taka dejanja bi morali obsoditi že revolucionarji, ne pa da so jih prikrili.

  • vzet tajkunom

   vprašaj svoje bele mučitelje,kaj so počeli,pa farji tudi..ne sprenevedaj se,,še malo pa boste vi zaslužni za konec vojne,,neverjetno,,

   • indijanka

    O trpljenju, ki ga je povzročil komunizem mi je prvi pripovedoval partizan. Telegrafist. Njegov oče je bil delavski voditelj rudarjev, ustreljen med prvimi talci. Cena trpljenja, ki ga je povzročila revolucija je bila previsoka, zato ni rezultata. Ker ni kritičnega pogleda. Odpri že oči in srce.

    • Pjevač tuge

     Kaj bo ta odprl ? To je še eden pribežnik iz 24 kur, ki tukaj želi razdvajati nas ki poznamo resnico. Vsi rdeči pisuni na portalih so isti, nekateri celo dobivajo denar za svoje nebuloze.

     • vzet tajkunom

      vi še mimo resnice šli niste..bog vam pomagaj,

     • karlina

      No, da ob vsem tem tvojem pisanju omenjaš BOGA, je pa res ena velika podlost, veš.

     • vzet tajkunom

      verjamem,tudi glede Mateja Tonina je podlost,vaših komentarjev..se ne čudim,da so vam ušli..

    • soc

     Ni možno, oči so slepe, srca ni. Le nagravžna indoktriniranost je v takih ljudeh, plačanih ali amaterskih forumskih aktivistih. Da si ne dviguješ pritiska po nepotrebnem, ga daš na ignore status – ti ne izgubiš res prav ničesar, njemu pa odpade veselje, da je spet nekoga spravil v slabo voljo. Dobronamerno misijonarstvo v okoliščinah anonimnih forumov nima smisla.

   • Steiermark

    Tvoja podoba je skladna s tvojim zločinskim razmišljanjem …… satan, kot satan!

    • karlina

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Steiermark

   Indijanka, ali misliš, da je tem rdečim zverem sploh mogoče duhovno zrasti in to do te mere, da bi priznali svoje zločine in se pokesali za njih, ne pa da naprej rjovejo, kako imajo oni prav, da so in še, “zločince” – predvsem otroke in mlade ženske, matere, koljejo in mečejo v brezna!

 • Franc Šink

  Še gozd postane grd, če v njem vihrajo rdeče zastave. Samo poglejte sliko zgoraj.

  • karlina

   TOČNO

 • totex39

  Sramota pa je, da za vsa ta grozodejstva, ki so se dogajala še vedno s prevaro prikrivajo nasledniki komunističnega režima in so ljudje v Sloveniji zaradi tega še vedno razdvojeni.

  • Steiermark

   Ne samo da prikrivajo svoje zločine, celo poveličujejo jih in praznujejo, od “zmage” opiti, zločinci, z rdečo zvezdo in svojim pedofilskim pederastom, množičnim morilcem, “ponosno” korakajo naprej, proti jami, kamor se bodo zvrnili in kjer bo jih “sprejel” njihov črni bog, satan ter jih trgal po koščkih, v koliko jih nebo že na tem svetu! Vsem so nam poznani primeri, kako z “lahkoto” umirajo tile zločinci, ko leta in leta vegetirajo, kot neko bitje, brez razuma in z večimi hudimi boleznimi, ob katerih hudo trpijo, vendar izgleda, da tega zla-gorja, ki so ga povzročili nedolžnim, ne morejo kar tako odslužiti! In prav je tako!

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • domovina mili dom

   Iz proračuna prekiniti dotok denarja vsem civilnim združenjem in strankam, študentskim rdečim inkubatorjem. Naj iščejo sredstva, podpornike kakor vejo in znajo. Tako se bo očistilo to kar se mora.

  • karlina

   Seveda, saj so potomci le teh, nagrajeni v tej drzavi in so na visokih polozajih,prav zaradi tega se tako oklepajo te leve oblasti in predvsem zanikajo vsa grozodejstva , ki so jih delali njihovi predniki, ki imajo mimogrede tudi nadvpovprečno visoke borčevske pokojnine za zasluge.

 • Antonius

  Seveda, da rdeči krvoloki niso pobijali kar nekam v tri dni, oni so pobijali kjer koli po slovenskem na vsake tri dni. Takoj po zmagi zaveznikov nad Hitlerjevo vojsko so pa pobijali po trikrat po tri dni skupaj tja do informbiroja.
  Začeli so pa z morilskimi trojkami sredi noči. Tri (3) je pravljično število revolucionarjev, v katerega še danes trdno verjamejo. Nazadnje je sveta trojica podpisnikov o razorožitvi Slovenije spočenjala VELE izdajao Slovencev v samem slovenskem predsedstvu. ‘küčan, dr. ‘kmecl in dr. ‘plut so se izognili zdravemu kmečkemu razmišljanju in ravnanju gospoda Omana in vse naredili, da bi bili v osamosvojitveni vojni uspešno v treh dneh premagani od JNA.
  V končnem povzetku o bitkah revolucionarno partizanskih zmagovalcev nad okupatorjem, pridemo do spoznanja, da so se v eNOBe najbolj trdo na vsake tri dni borili s civilisti in proti civilistom.

 • MEFISTO

  Revolucija žre lastne otroke.

  Žrtve morajo biti, je bil imperativ komunistične partije.

  Ubogo ljudstvo jih je moralo vzljubiti zaradi nasilja, ne zaradi boljše prihodnosti.

  Ne boste verjeli, da je komunistom to celo uspelo.

  • karlina

   O, verjamem, še kako verjamem, iz dneva v dan to verjamem in vidim.

 • Pjevač tuge

  Vidim da se rdeči pisun ki si je nadel nick VZET TAJKUNOM na vse kriplje prizadeva zmanjšat grozodejstva ki jih je rdeče plemstvo počelo skozi desetletja na naših tleh. Dejstvo je da je bila komunistična partija vse od leta 1919 na slovenskem teroristična organizacija in da je preživela vse sisteme in še danes kroji našo usodo. Več kot 700 množičnih grobišč na slovenskem je samo en del temne in krvave zgodovine komunistov. Samo en del !

 • Pjevač tuge

  Nova tv s svojimi članki močno pripomore k odkrivanju zamolčanih dejstev. Mnogo teh stvari celo mi poznavalci polpretekle zgodovine na žalost ne poznamo. Kar zmrazim se ko vidim v kakšni skupni državi smo živeli in koliko laži so nam plasirali v zgodovinske udžbenike že v osnovni šoli. Verjetno je za opisano teroristično akcijo kriv zopet Janša, pa čeprav se je zgodila 14 let pred njegovim rojstvom.

 • Franc Bizjak

  Nič novega. Komunistom nikdar in nikjer ni šlo za svobodo ali kakršnokoli dobrobit naroda. V Sloveniji morda še toliko bolj. Vedno so bili zgolj in samo gangsterska organizacija, ki si je prizadevala, da bo s čimmanj napora plenila državo.

  • Pjevač tuge

   Enako je bilo v Italiji, kjer so se šli državljansko vojno. Takoj po prihodu zaveznikov so izkoristili nekaj mesecev brezvladja, storili enaka grozodejstva kot pri nas….ko so jih želeli postaviti pred sodišča so pa pobegnili v Jugoslavijo. Zanimivo da Tito ni izročil nobenega italijanskim oblastem.

  • karlina

   TOČNO

 • ptr

  Samo mimogrede, kraj Sv. Peter na Krasu so komunisti po vojni preimenovali in se danes imenuje Pivka. Da gre nedvomno za današnjo Pivko, je jasno razvidno tudi iz članka, saj se tam od proge Ljubljana – Trst še danes odcepi proga proti Reki.

  Vsekakor pa ne leži na planoti Kras (ki se piše z veliko) in niti ne vem, od kod kraju to ime. Ampak konec koncev tudi blizu Umaga, torej takisto ne na matičnem Krasu, leži vas Marija na Krasu…

 • Pjevač tuge

  Pred dobrim letom ,ko je Nova tv štartala sem pogrešal ravno takšne članke. V zadnjem času jih pa kar redno objavljate, upam da nadaljujete s to prakso, ker vse kar se nam dogaja v letu 2016 izvira iz komunističnega terorja oziroma njegove ideologije, ki bo kmalu imela 100 let od svojega uradnega nastanka.

 • Pjevač tuge

  Bolgari so naredili v svoji državi komunistični muzej, Slovenci pa iz svoje države komunistični muzej….

  • domovina mili dom

   Tudi muzej ni varen, ker rdeči virus v njem še vedno obstaja.

  • Rožle

   As direkt z nočne..?

  • Steiermark

   V Sloveniji še nemoremo narediti “komunističnega muzeja”, ker nam tile “eksponati” še vedno vladajo! Če bi pa storili, ob osamosvojitvi, tako kot so storili Romuni, potem bi pa že 25 let lahko obiskovali komunistične muzeje…..

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • domovina mili dom

  Vzorec obnašanja teroristov je enak kot pri komunistih, kot pri džihadistih. Vsi strahopetno ubijajo samo nedolžne civiliste.

  • karlina

   TOČNO

 • Viktorh

  “Triumfirajoči komunistični morilci, so se že tedaj po truplih civilistov hitro vzpenjali vse do svojega cilja – oblasti.”

  In vse to počenjajo še danes.
  Kdor je danes gledal začetek seje DZ, je lahko videl kaj so pripravljeni storiti levičarji za dosego svojega cilja.
  Predsednik DZ je lagal, na to je bil opozorjen, pa nadaljeval z laganjem
  Iz dreka ga je potegnila njihova vodja poslanske skupine in prekinili so zasedanje…

  • karlina

   TOČNO, ze večkrat sem povedala in bom še enkrat in pri tem vztrajam-ti komunistični potomci so še hujši in bolj nevarni, kot so bili njihovi predniki, saj so se ze od majhnega učili vseh lumparij, kraj, nesramnosti in predvsem škodozeljnosti do vseh, ki niso z njimi, oziroma, se ne strinjamo z njimi. Predvsem pa bogatenja na račun drugih, ne sebe, ker so itak NESPOSOBNI.!!!!!

 • tasilo

  (X) Od nesrečnega vagona je ostal le KRVAVI pod in kolesje

  Ja a res?! Torej je bil nek pod krvav že prej ali kako? — Najbrž ne; le pisunsko teslo ne razlikuje med KAKŠEN in KATERI … To pisunsko tele tudi slabo razume pravila o vejici. V prispevku je najmanj 6 napak.

  (>) Od nesrečnega vagona je ostal le KRVAV pod in kolesje

  LP, Hanibal Lector.

  • Steiermark

   Zamisli se, kakšno “pisunsko teslo” si šele ti, ki se spotika ob “lektorske” napake, ne moti ga pa krvavo ludožersko razsajanje rdečih podgn, nad poštenimi ljudmi!

   • tasilo

    Compos …??

   • tasilo

    Khmm … a razlikuješ med ad rem in ad personam? — Naj še tebi pojasnim: s Hanibalom Lectorjem lahko kdorkoli razpravlja izključno o jeziku in o popolnoma ničemer drugem.

    • Antonius

     tasilo, razpravljanje o jeziku vas je zaneslo na napačen portal. Potrudi se in poiščite sloveniste.
     Škoda bi bilo, da se iz tasila spremenite v provokatorsko teslo.

     Morilci v naslovnem prispevku se niso spraševali o jeziku in slovničnih pravilih pisanja in izražanja, bolj jih je zanimal načečkani spisek, ko so neoborožene civiliste ad personam lovili in pobijali.

     Sicer nam ostane, da vas ad personam skenslamo z block userjem.
     Premislite, kaj se vam zagotovo ne izplača.
     Prisrčen pozdrav, na prehodu dne v sončno popoldne, vam voščim.

     • tasilo

      Ne gre mi za razprave o jeziku. Ponavadi so zelo dolge in ne sodijo v okvir takega foruma. Ravno tako ni moj namen provocirati, opozorim pa ne kakšno jezikovno napako, ki se z mediji le še bolj razširja. To je velika škoda, saj mediji dodobra uničujejo naš jezik in vzročno/posledično način razmišljanja. Medij si na tak način dela škodo in si zbija kredibilnost. Bodi dovolj; v elementarno povezavo med jezikom in mislijo se ne bi tokrat spuščal.

      Na slavističnih forumih ni česa komentirati. Tam vsi vse vedo in znajo, do napak tam ne prihaja, “enaki” v svojem krogu razpravljajo z “enakimi” (nekakšno avtologno nadrkavanje), navzven pa ni efekta. Napake nastajajo tam, kjer je jezik živ, torej tudi v medijih. Še nekaj: v forumske objave in jezik se NIKOLI ne vtikam, saj forumovci niso jezikovni profiji. In vendar se nekateri forumovci odzovejo kar z osebno užaljenostjo(?!) in žaljivkami(!), čeprav jih vsa reč niti malo ne zadeva. — V novinarske zapise pa se včasih vtaknem. O tem sem vam že zadnjič več napisal. Kdor proti zadrtim napakam nič ne ukrene, jih zagovarja. Škoda, pa tako malo je včasih treba za bistveno izboljšanje. — Moj namen je vedno dober, način pa včasih — priznam, mea culpa — nekoliko klofutav.

      Zakaj človek, ki opozori na napako, naleti na tako (osebno) sovražen odziv?? Svoje cajte so rekli hvala in napako popravili. Na hujše jezikovne nesmisle, napake, neznanje, neumnosti … bom opozoril še kdaj. Me boste zato skenslali in … delali napake naprej?? Takrat me ne bo treba kenslati, bom šel že prej kar sam. — In še: … skenslamo z block userjem. Smem vprašati, kdo smo to, “mi”?
      —-
      Novinarji so profesionalci, jezik je njihovo orodje. Profesionalec mora orodje svojega foha obvladati, drugače ga imamo po pravici za mazača. Sebi in mediju jemlje verodostojnost. Verjemite, jezih je hudo resna zadeva; veliko resnejša od tistega “glavn, da se nekok zastop’mo.”

      Ne, nikoli ne mislim slabega in ne, nisem provokator.
      Tudi vam lepo, sončno popoldne.

      PS: Nekoč, ko bom imel več časa in volje, bom lektoriral in spisal po vseh pravilijh sporočanja kakšen cel “vaš” prispevek, ga očistil vsega verbalnega priapizma, vzhičenosti, ekstatičnosti, …. in vendar bo povedal vsebinsko vse isto na sprejemljivejši način. Potem boste primerjali. V dobrohoten premislek zaenkrat le to: preveč novinarskih prispevkov, ki naj bi vsaj navzven delovali kot “suhoparni, faktografski” prispevki, je napisanih/podanih kot subjektivno in avtorsko začinjena kolumna. En in drug novinarski žanr imata svoj specifičen namen. Nikoli pa ne smeta biti zamenjana. Še enkrat: to pravim v dobronameren razmislek.

     • Antonius

      Na tem portalu komentirajo posamezniki vseh vrst poklicev! A res verjamete, da morate prav med njihovimi komentarji težiti s svojim profesionalizmom in razlagati dikcijo s pravopisnimi finesami in slovnico.
      Vsako sredstvo javnega obveščanja ima svoj naslov, pa jim ponudite svojo strokovnost s kritiko vred, na razpolago.
      Od mene visoka poklicna strokovnost ravno ni zahtevala vrhunskega znanja pravopisne slovenščine, se pa potrudim, da z dvema prstoma postaranih rok odčrkujem, kar pokomentiram.
      Bodite pošten do sebe in nas, pa se z vašo spotiko v novinarsko delo odpravite tja, kjer bo najbolj zaleglo.
      Na MMC RTVS imajo vse potrebne službe z lektorji vred, pa se odpravite tja, za vaše strokovno izzživljanje in veselje. NOVA 24TV nima ne državnega denarja, niti vsiljenega tv prispevka, pa vsemu navkljub, maloštevilni le nekako shajajo.
      Sicer pa, naslovni prispevek nas razsvetljuje o početju revolucionarnih morilcev, a o tem, na vsebino prispevka, se vam pa nič ne prižge?

      Če si boste dovolili in se v terierski maniri lektorsko vtaknili v moje zapisano matranje, vas bom pa TAKOJ blokiral. Od tu naprej je pa vašo prijaznost zlahka prepoznati, kot v celofan zavito nesramnost.

     • Viktorh

      “Sicer pa, naslovni prispevek nas razsvetljuje o početju revolucionarnih morilcev, a o tem, na vsebino prispevka, se vam pa nič ne prižge? ”

      Ne! Ne, to mu ni mar!
      Tu je, da se norčuje iz portala in komentatorjev, ki mu ne sledijo.

     • karlina

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    • Viktorh

     A ti si tud’ not padu, teslo, zarukanno?
     In to povsem “ad personam”, ker govorim tebi, tebi pravim, da si zarukan kmetavzer iz levajzerskega gnezda. Kdo pa si ti, da boš dajal nasvete in vrednostne ocene kot:
     “To pisunsko tele tudi slabo razume pravila o vejici. V prispevku je najmanj 6 napak.”

     Če je kdo tele, si ti. Ti pa si napravil le eno napako, to je, da si se usral na to stran in s svojim idiotizmom zasmrajaš.
     Napako pa je očitno storila tudi tvoja mati…

     Pozdravi svoje udbovce v PEN.

     • tasilo

      Kakšna neverjetna sposobnost dedukcijei! Nekdo opozori na 6 napačno postavljenih vejic, ti pa kar takoj “znanstveno” ugotoviš, da je iz “levajzarskega gnezda, udbovec, PEN-ovec” … Zdaj bom pa raje utihnil, dovolj si se sam osmešil.

     • Viktorh

      Si pač navaden nastopač, človek, ki pride na spletno stran, de se norčuje iz drugih, namesto, da bi komentiral.

      Ti pa smešiš, ponižuješ avtorja članka, ga imenuješ: “To pisunsko tele tudi slabo razume pravila o vejici. V prispevku je najmanj 6 napak.”.
      Če bi bil tvoj namen dober, dobro nameren, bi lahko avtorja opozoril na prijazen, dostojen način. Sicer pa: v razmislek sledeče besede Tyrona Edwardsa: »Posmeh je pogosto dokaz zlobe in zagrenjenosti. Zadovoljuje malenkostnega duha in nevelikodušen značaj, in ni znamenje pameti niti resnice.«

      Smešiš se ti, le da ne preneseš, če ti kdo nastavi ogledalo, neotesanec.

      Lep dan še naprej, pa še naprej štej vejice…

     • tasilo

      Marička, a ti znaš človeka ogovoriti brez žaljivk …? Si že kdaj poskusil?

      Aja, citirane besese Tyrona Edwardsa preberi tudi sam, z mislijo, kakopak.

     • Viktorh

      “Zdaj bom pa raje utihnil, dovolj si se sam osmešil.”

      A ne zdržiš?

      Zamisli se nad svojim ravnanjem. Ti si žalil avtorja članka, ga smešil in poniževal, jaz pa sem ti le
      NASTAVIL OGLEDALO.

      Torej si zloben, zagrenjen…

      Da ne boš pomislil kako boš s svojo vzvišenostjo in ošabnostjo vplival name, ti moram pojasniti, da sem navajen takšnih fičfiričev.
      Uživaj v svoji majhnosti.

     • tasilo

      Tebi nekatere ravni niso ravno jasne, mar ne?
      1.) Žalil ali vtikal se nisem vate, in vendar si reagiral ko da sem ti požrl tamlade. Nič ni letelo nate, dokler se nisi vzvišeno pokroviteljsko vtaknil vame.

      2.) Drži, posmehoval sem se novinarju/-ki, ki svojega orodja (jezika) in posledično posla ne obvlada. Domnevam, da večina avtorjev tule dobi za svoje delo plačo, torej so profesionalci, mar ne? Nikar mi ne reci, da so sami zanesenjaki, ki delajo za sok in sendvič? Za profesionalce veljajo druga pravila. Profesionalci pri javni rabi jezika podležejo javni kritiki. Če tega ne prenesejo,so zgrešili poklic. Ali po anglešekem reku: če ne preneseš vročine, ne hodi v kuhunjo.

      3.) Se ti zdi, da taki novinarski profesionalci potrebujejo tvojo — in še koga, takorekoč kolektivno — advokaturo in obrambo??
      4.) Po možnosti, če znaš ali zmoreš, na ta del odgovori s tehtnimi argumenti, ne z žaljivkami.

      Ja, gotovo si vajen takih fičfiričev, čeprav iz konteksta in glede na tvojo rabo izraza fičfirič nisem prepričan, da povsem razumeš, kaj izraz pomeni … Uživaj v svoji velepomembnosti.

      Glej … za konec spravljivo predlagam: drži se zase, jaz se bom zase. Ti se ne vtikaj vame, jaz se pa vate prvi gotovo nikoli ne bom. Velja?

     • Viktorh

      Oh, žabec, a si domišljaš, da bom sprejel tvoje pokroviteljstvo?

      Kulturno komuniciranje ti je tuje, manjkajo ti lepe manire.

      Odrasti, pa se oglasi, mogoče se bom odzval na tvoje nakladanje, miško.

     • tasilo

      Zanimivo, o komunukaciji in lepih manirah mi pridiga nekdo, ki me je prvič ogovoril tako, da me je oblajal s ploho pogrošnh žaljivk. Sic!
      —-
      Še enkrat ti predlagam: drži se zase, jaz se bom zase. Ne vtikaj se vame in jaz se definitivno ne bom vate. To ni “moje pokroviteljstvo”, to je moj predlog. Ti ga je mar težko sprejeti? Tako se najine poti ne bodo križale. Nikjer ne piše, da se morava imeti rada. Lahko si pa dava mir. Roka in srećno?

     • Viktorh

      Ne in ne!
      Vsakič, ko se boš oglasil in s svojim komentarjem koga žalil ali smešil, ti bom tako kot danes, napisal, kar ti gre, fifi!

      Priporočam pa ti, da se oglasiš na spletni strani Komunista ali Pavliha, pa lahko lahko opravljaš svojo funkcijo lektoriranja.
      Bodi pozoren, da ti ne uide kakšna vejica, fifi.

     • tasilo

      Neverjetno … Človek ti ponudi roko, ti ga pa oklofutaš. Bravo …

     • Viktorh

      Ti si pa res malo prizadet.
      Le zakaj bi ti meni ponujal svojo roko, ki je umazana od ogabnega tipkanja, jaz pa naj bi jo sprejel s častjo?

      Očitno si res še zelo smrkav, mlad absolvent predmeta, ki te je očaral in te obsedel z nadutostjo.

      Če bi bil na dosegu roke, bi te res oklofutal zaradi napisanega: “To pisunsko tele tudi slabo razume pravila o vejici. V prispevku je najmanj 6 napak.”

      Namesto, da bi se skril v mišjo luknjo, pa se šopiriš prav tako kot se je Toporišič.

     • tasilo

      Hja, pisunsko tele pač slabo razume pravila o vejici, mar ne? In kaj je to tebi?! Zakaj vraga to jemlješ tako zelo osebno … eee … razen če nisi — upam, da nisi — ti tisto pisunsko tele … In zdaj, ko si pisunsko tele tako plemenito in viteško vzel v bran, so njegove napake in nevednost čudežno izginile, anede??

      Res, že nekaj časa jasno in lahko umljivo sprašujem, pa se vsi — le čemu neki? — vztrajno izogibate odgovoru: ali so Novini novinarji/prispevkarji naturščiki in prostovoljci ali so za delo plačani? Vprašanje bolj preprosto ne more biti, upam, da bo kdo tudi tako preprosto, brez ovinkarjena in sprenevedanja, odgovoril.

     • karlina

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

     • radames

      PSSSSST! Nobenmu povedat! Me slišiš, če šepetam? Tasilo je daleč od udbovstva. Tasilo je naš.

     • Viktorh

      Ne zameri, toda v tem primeru je meni prav vseeno čigav je.

      Človek, ki se ima za intelektualca pač ne more napisati: “To pisunsko tele tudi slabo razume pravila o vejici. V prispevku je najmanj 6 napak.”

  • domovina mili dom

   Al prav se piše komunist džihadist ali komunist terorist.
   Al prav se piče Katich ali Katisch.
   Morda bo to vedel Tucko Bušić.

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • FRANC3

  Saj so mislili razstrelit tovorni vlak, pa so bili toliko štorasti, da niso ločili osebnega vlaka od tovornega.
  Za partijo je bilo pomembno povzročiti čim več gorja in med ljudi zasejati strah. To je bilo tudi navodilo Moše Pijade:

  To je citat tovariša Moša Pijade: Kako priti do proletarcev !

  Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi.
  Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo, pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se, pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.
  Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira…
  (Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) pod oznakom K-12, 30/12)

 • Caetano

  Ja, kar nekaj je bilo takšnih stvari. Na silvestrovo 1944 je tudi neka ženska po nalogu komunističnega vodstva Kozjanskega odreda podstavila bombo na železniški postaji v Grobelnem polni civilistov. 12 jih je bilo ubiti, še več pa ranjenih.

  Na Jesenicah so novembra 1944 skojevci podtaknili bombo v meščanski šoli. Umrlo je sedem učenk in učiteljica, še več pa je bilo ranjenih.

  Jasno je, da so to navadni teroristični napadi.

  Morda bo kdo rekel, pač vojna, vendar kakorkoli dalo se je odpor voditi tudi drugače. Pripadniki JvvD so si npr. priskrbeli od Angležev bombe, ki so eksplodirale z zakasnitvijo. Tako je recimo vojaški vlak odpeljal iz Beograda, bomba pa je eksplodirala šele v Grčiji ali Bolgariji. Na ta način so Nemci le težko izvedli svoje krute represalije. Ali pa Janko Premrl-Vojko je tudi vedno izpuščal ujetnike in ukazal obvezati ranjene ital. sovražnike, razni politkomisarji pa so jih sami streljali po bitki, potem pa so sledila streljanja talcev. Tigrovci tudi niso hoteli izvesti atentata na Mussolinija, ko so ugotovili, da bi bilo preveč civilnih žrtev.

  • FRANC3

   Pravilno si ugotovil: Potrebno se je izogibati civilnim žrtvam. Tukaj sta na izpitu padla fašizem in nacizem, ko sta pobijala civiliste in požigala. Toda oni so imeli vsaj izgovor, da je odpor povzročil žrtve med njihovimi vojaki.
   Kaj pa OF in KP? Partija je izvajala nasilje nad civilisti. To ni bil odpor proti okupatorju, ampak nasilje za prevzem oblasti, revolucija in državljanska vojna.
   Že Kardelj je leta 1941 izjavil na zasedanju KPJ, da bo šla partija v odpor, če bo videla možnost za prevzem oblasti (glej tudi spodno izjavo M. Pijade). In to je bilo vodilo KP in OF v II. vojni.
   KP in OF sta v začetku kazala človeški obraz odpora proti okupatorju (pri tem so pozabili na sporazum Ribbentrop-Molotov 23.8.1939). Po kapitulaciji Italije pa je partija pridobila veliko orožja od Italijanov, pa je nasilje postalo nevzdržno. Število civilnih žrtev je strmo naraščalo. KP je imela odprto pot za prevzem oblasti.

  • FRANC3

   TIGER ni bila politična organizacija, ampak narodno zavedna, ki se je borila proti fašizmu.
   Na Bazovici, kjer so bili ustreljeni TIGROVCI, so bile v preteklosti proslave v spomin odpora proti fašizmu. Danes pa je to postala partijsko-borčevska maškarada s peterokrakimi zvezdami, ter srpi in kladivi (to je poudarila tudi Magdalena Kompan v včerajšnjih PRIČEVALCIH. TIGROVCI niso bili komunisti, razen Marušiča, ki pa je bil takrat še premlad (22 let), da bi vedel, kaj je komunizem

   PRIČEVALCI: http://4d.rtvslo.si/arhiv/pricevalci/174437316

   • RATATA

    Včasih so bili TIGRovci!
    Tudi zdaj so. (?) Vendar kakšni – poglej si spletno stran, galerijo fotografij npr. same zvezde in tito.
    Ljudje nimajo pojma, tako so preparirani v glavah.
    Komunisti so prevzeli večino domoljubnih društev in zvez (zvezo društev gen.Maister npr.).
    Krivo vero – neresnice učijo še vedno.

   • Caetano

    Današnje društvo TIGR so prevzele stare sile, od začetka je še nekako bilo dokler ga je vodil že pokojni Pelicon. Pravo društvo TIGR je danes tisto, ki ga vodi g. Vili Kovačič.

   • karlina

    Partijsko-borčevska maškarada s peterokrakimi zvezdami, ter srpi in kladivi so tudi Drazgoše, vse, kar govorijo o njih je ena sama laz.

 • črnaovca

  JA v vojni se vedno dogajajo svinjarije a ko čitam komentarje nekaterih tukajšnjih komentatorjev bi oni počeli še kaj hujšega ko že sedaj hujskajo in zmerjajo, takim je treba dati samo orožje in oblast in imaš takoj nove poboje. Žal so človeška nagnenja ljudi s posebnimi potrebami bolj na strani nasilja kot pameti

 • Duhec

  Desni bote zaradi pretiranega ukvarjanja s preteklostjo, zapravili prihodnost…. vseh. Desnih in levih, ki zarad napačnih prioritet pridobivajo na moči.

  • radames

   NE!!!! Preteklost moramo razčistiti in vsem Slovencem pokazati in dokazati, da komunisti niso bili nikakršni osvoboditelji, marveč zločinci 1. klase.
   Enkrat za vselej moramo dojeti, da nam niso prinesli nič dobrega.
   Pa še tale citat:
   “Ante Novak (oče pesnika Borisa A. Novaka) je med govorom v Loški dolini leta 1943 med drugim dejal: “Na svojih spiskih za likvidacijo imamo tudi bajtarje in družine, ki niso z nami. Ni važno, koliko ljudi še ostane, ker za nas ni narod prav nič važen.”

   “…KER ZA NAS NI NAROD PRAV NIČ VAŽEN”

   • vzet tajkunom

    Veš, tile tvoji ljubljenčki-domobranci so imeli v času druge svetovne vojne razna imena. Vaške straže, Bela garda, Legija smrti, Črna roka.
    Katoliška akcija, Stražarje je vodil duhovnik in jezuitski profesor na ljubljanski univerzi Lambert Ehrlich.
    Tega voditelja si/ste že večkrat omenjali. Kaj je počel, pa niste še nikoli napisali. Če bi rad vedel kaj več, vzemi v roke knjigo, “Imperij na Jadranu”. – Mussolinijevo osvajanje Jugoslavije, 1941 – 1943.
    Knjigo je napisal: H. James Burgwyn.

    Ime domobranci so dobili leta 1943.
    Ob prisegi 20. aprila 1944, je general Erwin Rösener nagovoril slovenske domobrance:
    “Dne 24. septemba 1943 sem izdal povelje za ustanovitev Slovenskega domobranstva (…) Iz onih majhnih kardel tako imenovanih belogardističnih legionarjev je na moj ukaz zrastlo Slovensko domobranstvo (…)
    S
    pomočjo Velikonemškega Rajha smo vas izvežbali, oblekli in oborožili
    (…) Danes ste nastopili prisego, da se boste skupaj z nemško vojsko, z
    vojaško SS in policijo borili za svobodno in čisto Evropo (…) Dal sem
    vam ime Slovensko domobrtanstvo. To ime vas obvezuje, da branite svojo
    domovino pred banditi in njihovimi pomagači (…) Sprejemam vas sedaj v
    borbeno skupnost svojih vojakov in vas, tovariši iz Slovenskega
    domobranstva, prisrčno pozdravljam.”

    Rösener je govoril še o zvestobi itd. . . . .

   • vzet tajkunom

    Veš, tile tvoji ljubljenčki-domobranci so imeli v času druge svetovne vojne razna imena. Vaške straže, Bela garda, Legija smrti, Črna roka.
    Katoliška akcija, Stražarje je vodil duhovnik in jezuitski profesor na ljubljanski univerzi Lambert Ehrlich.
    Če bi rad vedel kaj več, vzemi v roke knjigo, “Imperij na Jadranu”. – Mussolinijevo osvajanje Jugoslavije, 1941 – 1943.
    Knjigo je napisal: H. James Burgwyn.

    Ime domobranci so dobili leta 1943.
    Ob prisegi 20. aprila 1944, je general Erwin Rösener nagovoril slovenske domobrance:
    “Dne 24. septemba 1943 sem izdal povelje za ustanovitev Slovenskega domobranstva (…) Iz onih majhnih kardel tako imenovanih belogardističnih legionarjev je na moj ukaz zrastlo Slovensko domobranstvo (…)
    S
    pomočjo Velikonemškega Rajha smo vas izvežbali, oblekli in oborožili
    (…) Danes ste nastopili prisego, da se boste skupaj z nemško vojsko, z
    vojaško SS in policijo borili za svobodno in čisto Evropo (…) Dal sem
    vam ime Slovensko domobrtanstvo. To ime vas obvezuje, da branite svojo
    domovino pred banditi in njihovimi pomagači (…) Sprejemam vas sedaj v
    borbeno skupnost svojih vojakov in vas, tovariši iz Slovenskega
    domobranstva, prisrčno pozdravljam.”

    Rösener je govoril še o zvestobi itd. . . . .

    • radames

     Veš kaj, že vse vem! Vaške straže so si nadele tako ime zaradi branjenja svojih vasi pred komunističnim nasiljem.
     24. septembra 1943 (po kapitulaciji Italije) se razbite vaške straže, ki so jih razbili italijanski topničarji z italijanskimi topovi, in udeležbo partizanov, združijo v Slovensko domobranstvo pod okriljem Nemcev.
     Bela garda pa so jo imenovali komunisti po ruskem vzoru, ko so vojaške nasprotnike v oktobrski revoluciji imenovali “belo gardo”. “Beli” general Wrangel se je po “uspešni” oktobrski revoluciji zatekel v Jugoslavijo in tudi v beogradu imrl, kjer je tudi pokopan.
     Nikoli ne svetujem branja knjig, ker iz lastnih izkušenj vem, da taki svetovalci zelo malo berejo. Vedno pa priporočam študij komunistične zgodovine, posebno sovjetske, ki je bistvena za razumevanje komunizma.

     • vzet tajkunom

      Samo spomnim,na belega okupatorja..ki je bil tako nedolžen..nič drugo..

     • radames

      Domobranci so bili mnogo bolj nedolžni od partizanov. Že med vojno, po vojni pa so komunisti pokazali vso svojo “nedolžnost”. Pobijali so VSE, kar je bilo proti njim in kar ni šlo v komunistično revolucionarno shemo. Komunisti so se borili predvsem proti CIVILNEMU prebivalstvu, njihov sovražnik št.1 so bili domobranci, okupatorji pa so za njih bili dobri le, kadar so z njimi sklepali pakte o nenapadanju.Ti sploh ne poznaš zgodovinskih dogajanj. Se vidi, da si bolj kavbojske sorte.

     • vzet tajkunom

      še dober da sva živa,midva..prjatu..res.me čudi..če so komunisti vse živo pobil…še premalo,so jih ,takšne,ki zdaj zgodovino sebi v prid nakazujete..reveži

     • radames

      Ti, primitivec! S takimi, da so jih premalo pobili, boš pa nehal!!!
      Garantiram ti, da te bom poiskal, potem pa sem prepričan, da boš v mojih pesteh izdavil, da se ne bi smelo nobenega ubiti.
      Administrator, prosim, da tega primitivca zabrišeš s foruma. In vse njegove poste pobrišeš.

     • vzet tajkunom

      sam si začel,dolgo je trajalo,da sem ti tako odpisal,nekateri lahko vse drugi samo kimamo bom ,pa spravil tvoj zapisek,da mi groziš.pazi torej..ne se hecat,kaj,.če te samo skušam?’ prijateljček našopirjeni??

     • radames

      Dobil te bom, in te tako privil, da boš izdavil, da se ne bi smelo nobenega ubiti.
      Verjemi, da te bom dobil. Ne bo ti lahko!

      “če so komunisti vse živo pobil…še premalo,so jih ,takšne,ki zdaj zgodovino sebi v prid nakazujete..reveži

      Zdaj pa spizdi, teslo!

      SI RAZUMEL, ZLOČINSKA GNIDA?!

     • vzet tajkunom

      Zadnjič te opozorim,če ne te bom sam poiskal,ne se hecat..jaz te ne žalim..pazi torejglede komentarjev ki jih daješ…

     • radames

      Ni hujše žalitve od tele:

      “”če so komunisti vse živo pobil…še premalo,so jih ,takšne,ki zdaj zgodovino sebi v prid nakazujete..reveži”
      (ŠE PREMALO SO JIH…”

      To si napisal ti. Ker hujša žalitev sploh ne more obstajati, te jaz nisem nič žalil.
      Primitivcem takega tipa je treba povedati, da nimajo ne vesti, ne nikakršnega usmiljenja, ne etike. Tu, na tem forumu NE BOŠ TAKO PISAL.
      Posledice si pripiši sam sebi.

      PS
      Mene tak divjak nima pravice na nič opozarjati.

      Over and out!

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Viktorh

   Ne dovoli tega!
   Tvoja dolžnost je, da braniš pridobitve krvave revolucije, jo zagovarjaš in zagotavljaš, da se ta slava ne pozabi.
   Tvoja dolžnost pa je tudi, da izkažeš spoštovanje do samostojne države RS.

  • vzet tajkunom

   so jo že tovariš..z predhodnikom ,ki se je udeležil pohoda v jajce..barabe bele..

   • karlina

    Veš kaj, zmerjal pa ne boš, pojdi zmerjat kar na leve portale, ker takšne, kot si ti ne brišejo, vse ostale, ki govorimo proti levi vladi, pa.

    • vzet tajkunom

     Veš, tile tvoji ljubljenčki-domobranci so imeli v času druge svetovne
     vojne razna imena. Vaške straže, Bela garda, Legija smrti, Črna roka.
     Katoliška akcija, Stražarje je vodil duhovnik in jezuitski profesor na ljubljanski univerzi Lambert Ehrlich.
     Če bi rad vedel kaj več, vzemi v roke knjigo, “Imperij na Jadranu”. – Mussolinijevo osvajanje Jugoslavije, 1941 – 1943.
     Knjigo je napisal: H. James Burgwyn.

     Ime domobranci so dobili leta 1943.
     Ob prisegi 20. aprila 1944, je general Erwin Rösener nagovoril slovenske domobrance:
     “Dne
     24. septemba 1943 sem izdal povelje za ustanovitev Slovenskega
     domobranstva (…) Iz onih majhnih kardel tako imenovanih
     belogardističnih legionarjev je na moj ukaz zrastlo Slovensko
     domobranstvo (…)
     S
     pomočjo Velikonemškega Rajha smo vas izvežbali, oblekli in oborožili
     (…) Danes ste nastopili prisego, da se boste skupaj z nemško vojsko, z
     vojaško SS in policijo borili za svobodno in čisto Evropo (…) Dal sem
     vam ime Slovensko domobrtanstvo. To ime vas obvezuje, da branite svojo
     domovino pred banditi in njihovimi pomagači (…) Sprejemam vas sedaj v
     borbeno skupnost svojih vojakov in vas, tovariši iz Slovenskega
     domobranstva, prisrčno pozdravljam.

     P.s. poglej žaljivke.če kdo nasprotuje..

   • radames

    Kdaj pa so se beli udeležili pohoda v jajce?

    • vzet tajkunom

     Na žalost te moram na glas spomnit tvoj idol in predsednik stranke se je udeležil,a bo šlo?’ zdaj ne vem a se je zaradi firbca.ali je bil res zaveden komunist.

    • vzet tajkunom

     Janša se je kot odposlanec ZSMS in kot komunistični »komisar«
     udeležil marša skozi Kozaro, Jajce, Drvar, Srb in Bihać, po poteh
     delegatov na II. zasedanje Avnoja v Jajce.

    • vzet tajkunom

     Leta 1977..sem pozabil dodati.

     • radames

      Kolikor jaz vem, so večino belih pobili. Tisti, ki so se rodili po vojni pa ne morejo biti beli. So lahko samo rdeči, zeleni, kodrlajsasti in tako naprej.
      Pojdi k oftalmologu. Imaš barvno slepoto, ki pa je genetska bolezen.
      Ko je leta 1953 umrl Boris Kidrič, so se ljudje (med štirimi domačimi stenami) norčevali, da so ga – kot enega glavnih krivcev za poboje – ubili beli. Imel je levkemijo.

     • vzet tajkunom

      ne zagovarjaj,ta belih,le poglej naslovnico,rdeči kmeri..a to,je pa čist v redu..a veste kdo so bili rdeči kmeri.?’ne se izgovarjat..nekateri lahko vse drugi pa nič,ne gre tako..bodi lepo..ne bova nikamor prišla..kaj je blo in kaj ni blo..

  • karlina

   Dokler ne razčistimo s pravo zgodovino, ki se je odvijala med 2. svetovno vojno, dokler ne bodo komunisti priznali , da se je dogajala drzavljanska vojna in samo z namenom prevzema oblasti, do takrat bo nad Slovenijo lezalo prekletstvo in verjemi, da se bo prihodnost še vedno nadaljevala v prid levih.

 • radames

  Št. Peter na Krasu – po komunistično Pivka
  Sveta Lucija – Most na Soči
  Spodnja Idrija – Fara
  Sv. Vid na Vidovski planoti – Žilce

  In še mnogo drugih krajev imenovanih po svetnikih ali pa so imena preveč spominjala na krščanstvo in cerkev.

  • ptr

   pokopališče Sv. Križa –> Žale
   (nekaj let pred vojno je to bilo samo ime pogrebniške firme, ko je prešla pod okrilje mesta)

   pokopališče Sv. Krištofa –> Navje
   (kasneje pregaženo z Gospodarskim razstaviščem in parkiriščem)

   Katarina –> Topol pri Medvodah
   (je pa res, da narod preimenovanja ni nikoli priznal, isto ne vremenarji, ki imajo tam gori vremensko hišico in še danes poročajo o temperaturi na “Katarini nad Ljubljano”)

  • karlina

   ITAK

 • baubau

  Da,ti zločini res spadajo pod naslov črna kronika.saj niso zastarljivi in bistveno vplivajo tudi na današnji čas.

 • Anonimni_Profesor

  Podpiram, da se razkriva zamolčane komunistične zločine. Vendar tudi na ustaše lepo prosim ne pozabite, posebej zaradi tega, ker so bili tudi oni prikriti po vojni. V tem vlaku je, kot je videti iz medvojnega članka umrlo nekaj hrvaških in nekaj slovenskih civilistov: precej teh Slovencev je bilo iz Istre. To mi je takoj padlo v oči. Zato je še toliko bolj pomembno, da se spregovori o ustaških zločinih nad Slovenci.

  Ustaši so razglasili NDH še pred kapitulacijo stare Jugoslavije. S Hitlerjem so se skladno s svojo fašistično usmeritvijo že v začetku junija 1941 dogovorili, da bodo skupaj sodelovali pri izganjanju prebivalstva. Nacisti so hoteli narediti tiste dele slov. zemlje, ki so jih zasedli za del Velikega Rajha. Pavelič je želel aneksijo Bele krajine. NDH je izjavila, da je pripravljena sprejeti toliko Slovencev, kot bo izgnala Srbov iz NDH. V prvem valu so nato nacisti izgnali 5000 Slovencev v Srbijo, vendar pa nadaljnje preseljevanje ni potekalo po načrtih. V oktobru 1941 Hrvaška ni hotela sprejeti 45.000 Slovencev iz Brežiškega konca, kamor so Nemci nameravali naseliti Kočevarje iz Ljub. pokrajine. Zato je interveniral sam Ribbentrop in očital vladi NDH, da je sprejela samo 26.300 slovenskih izgnancev, medtem, ko je v Srbijo izgnala skoraj 120.000 ljudi. Zato so te Slovence Nemci potem ukazali izseliti v Nemčijo. Ali z drugimi besedami ustaši in NDH so NA RAČUN SLOVENCEV IN NA RAČUN NJIHOVE NESREČE OGOLJUFALI SAMEGA HITLERJA.

  Še veliko bi lahko rekli o ustaških zločinih nad mnogimi izmed teh izgnancev, o tem, da so preganjali že slovenske prostovoljce ob nemškem vdoru in o ustaških zločinih nad istrskimi Slovenci.

 • vzet tajkunom
 • črnaovca

  Vedno gre za oblast tudi ustanovitelji strank računajo na oblast in privilegije ki izvirajo iz tega

  • Caetano

   Samo v primeru KP je slo za boj za totalitarno oblast.

 • cefizelj gnom

  Svoboda pred tujo oblastjo pomeni lastno oblast. To dvoje se ne izključuje temveč je nerazdružljivo povezano. Vaš argument je v samem štartu nesmiseln.

  • xtc

   kOT TALE KOMENTAR:

 • Hribouc

  Vsa čast Primorcem!
  Tigrovskim in njim podobnim seveda!
  Ne pa komunistom, ki so na poti do oblasti zagrešili toliko zločinov, da jih težko spraviš v knjigo – pa jim, današnji Primorci vse pozabite/odpustite!?
  MINIRANJE VLAKA S CIVILISTI – popolnoma ista taktika, isti namen : ZASTRAŠEVANJE LJUDSTVA
  in kazanje na to, da so samo oni na tej zemlji gospodar! GOSPODAR, KI OVAJA, KI MUČI ŽRTVE, KI ZASTRAŠUJE, KI UKAZUJE, KI KOLJE IN STRELJA. Gospodar, ki ne pokopava svojih žrtev, jih zmeče v jame ali plitve jame in jame zaminira in zabriše spomin na pobite na vse možne načine.
  KOSTI PA VSTAJAJO PO SLOVENIJI V MNOŽICAH !
  Tudi , če ne bi tako, bi vstajensko vstale na koncu časov tako kot je obljubil Jezus Kristus!

  Ne vem veliko, ampak človek ne more mimo podatkov o tem koliko Primorcev je padlo v švabski ofenzivi na trnovski gozd, ko je komunistično vodstvo nasproti Švabov postavilo slabo oboroženo vojsko mobilizirancev, povsem neusposobljenih in slabo oboroženih za boj – čez 3000pobitih v povsem nesmiselnem boju-v zavsetnem žrtvovanju!?
  Žrtvovanje Komenske doline Brkinov, katastrofa!
  Pozabil sem ime vasi blizu Tolmina, na poti v Kobarid, tudi partizanska mina sesuje švabski kamion pod vasjo, ki jo Švabi izbrišejo z obličja zemlje, seveda pobijejo vse živo – načrtno delo – nihče ne praznuje obletnic- samo tabla je pod ! cesto, kamor so metali postreljene! Satanizem partizanskih komisarjev! ŽRTVE REVOLUCIJE MORAJO BITI.- TUDI NA PRIMORSKEM!

  Sporazum Švabi-Partizani 1944-45 o nenapadanju želežniške proge 10km na vsako stran trase in nagrada Švabov Partizanom za to v orožju, saniteti in hrani – zaveznikom so pa javljali kako, da napadajo progo in oskrbo italijanske fronte – zavezniki ? Plaha-plaha !
  Uboj Janka Premrla Vojka – ranjenega (pravijo:v hrbet) so en teden nosili do bolnice proti kočevski , ko bi ga zlahka zdravili na Primorskem…itd in ga proglasili za komunista dan po njegovi smrti! Prasci.

  Itd, itd, itd polno pobojev zavedni Primorcev, “angleških padalcev”, Primorcev, seveda, peklensko pobijanje slovenskega rodu po Kidriču, ki se je repenčil: “Pobili bomo vse, pa četudi ostanejo samo še trije Slovenci, samo, da so komunisti!” NORCI KOMUNAJZARSKI.

  Sprašujem :Kako, Primorci hodite na proslave z rdečimi praporji, doklej še?

  • Anton

   Tud men ni jasno kako ljudje ne spregledajo? A si ne upajo al so tako oprani možgani?

  • Franc Novak 1979

   Najbolje, da kar referendum razpišete in se Primorska vrne v Italijo. Tako kot od leta 1919 do 1943. Vam je bilo tam super, kenede ??

   • radames

    No, ti si pa iz pekla prišel tole pisat! Vrni se nazaj!

    • Franc Novak 1979

     Če bi pa hribouc najraje spremenil zgodovino, moram laj napisat. Pa še to, saj sem tukaj, v Zloveniji, mi mi treba nazaj v pekel.

     • Hribouc

      Mater si zapet idiot!
      PREBERI SI KNJIGE O KOLABORACIJI PARTIJE / PARTIZANOV Z LAHI, ŠE POSEBEJ S ŠVABI ! Kar sam si jih najdi, dovolj jih je in napisane so na osnovi arhivov iz Berlina in Rima!
      No dej, preberi, pa se javi-dotlej pa – spel se u bajto in študiraj!

     • Franc Novak 1979

      A ja, po tisti knjigi Nove slovenske zaveze. Le kdo je šel v Rim in se poklonil Mussoliniju, pa prisegel nacistični okupatorski vojski. A se s takmi zapisi hočejo oprati pred poštenimi Slovenci?

     • Hribouc

      Ne ni Nova zaveza-še bolj hudo resne znanstvene študije so-kar išči jih, zguba!

      Si pa nadarjeno žleht.A si kej u žlahti s Fricem Novakom, krvavim komisrajem še bolj krvavega in norega morilskega Notranjskega odreda?

     • Franc Novak 1979

      A ja, a pol so novozavezini zapisi samo resne znanstvene študije. A si ti mal norca iz mene delaš, ali veliko? Nisem slišal, po rodu sem iz Vrhtrebnja, mogoeč so tam kaki Novaki sodelovali z okupatorjem?

     • Hribouc

      Dej, spedenej zadeve sam s seboj, jest ti ne morem pomagat, Franci, uživej
      kolk’r se le da, mogoče se ti pokaže zvezda Daničica enega lepega jutreca.
      Na zdravje, Franci in Osti jarej!
      Bog te živi še naprej!

     • Franc Novak 1979

      Ja pa res, mogoče se mi bo namesto tarče na drugi strani merka pokazalo kaj drugega. Pa tvojega Boga prišparaj zase.

     • Hribouc

      Kolkor se čuti, se ti roke tolk tresejo, in tolk škisasto gledaš, da se pred tvojim kanonom lohka slon sprehaja, brez strahu.

     • Franc Novak 1979
   • Hribouc

    A kdo ve koliko srečnih Primorcev se hodi prodajat v Italijo, super govorijo laško, avte imajo registrirane kar tam, spijo na slovenski strani in množično hodijo na rdeče proslave z rdečimi zvezdami, se internacionalno bratijo z lahi in sploh nimajo, ne priznajo SLOVENSKE ZASTAVE! Kot multibaraba v prestolnici, ki ne obesi slovenske zastave na grad – prej bo obesil srpsko!
    Amopak, banda banditska, Hribovci se zbiramo in špičimo vile in cepce in hrastove gorjače in se bomo vsuli enega lepega pomladnega dne dol v močvirje banditskih dolin

 • xtc

  Komunistom ni nikoli bilo mar ljudi _ne lastnih ne nasprotnikov;ne civilov;ne otrok;žena;kaj šele vojakov_vse je podrejeno dosegu in ohranitvi oblasti:
  vSE TO BOSTE ŠE VIDELI IN DOŽIVELI;KO SE JIM BO NAROD UPRL IN KO BODO OBLAST ŽELELI OHRANITI NA VSAK NAČIN_KMALU BOSTE PRIČA VSEMU TEMU DOGAJANJU:

 • Minovak

  Poglejte, če se borijo, ko imajo obe strani orožje, se to imenuje vojna, če pa se pobija po vojni, ko ima orožje samo ena stran in ta pobija neoborožene, ki se ne morejo branit, je to po vseh mednarodnih zakonih – GENOCID ta pa, dragi moji, ne zastara. Nesporno so to delali komunisti in zato so KRIVI, kot tudi tisti, ki jih sedaj in od nekdaj poveličujejo, kajti ta zalega je našemu narodu naredila največje zlo v zgodovini. Ko bo mladi rod nekoč spoznal in to tudi bo, bodo končno dobili mesto med največjimi zločinci v poduk generacijam, ki prihajajo.

 • Adolf Hitler

  prokleti rdeči tifus

 • montyamp

  SMRT KOMUNIST TITO BANDITO FAŠIZMU —- SVOBODA NARODU

 • antimur

  Takšna je njihova kriminalna ideologija. Tudi danes nas ubijajo, če ne drugače, pa z lakoto in revščino, približno tako, kot se je Stalin spravil nad Ukrajince v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je z lakoto, za kazen, pobil na milijone Ukrajincev.. Komunizem je najbolj krvava in nazadnjaška ideologija, ki sicer na kratek rok njihovim sledilcem izdatno daje, na daljši rok je pa njihova usoda zapečatena.

 • Ogard Novkar

  Revolucionarji so zlorabili in zmonopolizirali borbo za osvoboditev, za prihod na oblast in za zamenjavo okupatorja v Sloveniji. Namesto nemškega, italijanskega, madžarskega so pripeljali srbo-hrvaškega s Titom na čelu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!