Pred 72 leti so komunisti minirali vlak in ubili 80 nedolžnih civilistov

Slika je simbolična. Foto: STA

“Vsa imena dovolj zgovorno potrjujejo, koga komunisti uničujejo v svoji revoluciji: Slovence. In s tako revolucijo pravijo, da nas bodo osvobodili!” je medvojni tisk pisal o resničnih namerah komunistov, ki so med drugim s podminiranjem civilnega vlaka na Krasu dokazali, da jim gre le za oblast.

Leta 1944 so boljševiki podminirali civilni potniški vlak pri Št. Petru na Krasu. Zaradi tega strahotnega dejanja je v eksploziji in njenih posledicah izgubilo življenje ali bilo ranjenih okoli 200 nedolžnih ljudi. Triumfirajoči komunistični morilci so se že tedaj po truplih civilistov hitro vzpenjali vse do svojega cilja – oblasti. V tragičnem dogodku na Primorskem so pobili mnoge Slovence, še zlasti otroke, medtem ko se vojakov niso dotaknili.

Živinsko obnašanje naših rdečih kmerov dokazuje, da jim ni šlo za svobodo, marveč za oblast! 1

Tračnice so zaminirali
V sredo, 15. novembra, se je okoli devetnajstih iz kraja Št. Peter na Krasu odpeljal “večerni tržaški vlak”. Kot običajno so v omenjenem kraju združili po dva vlaka, enega iz Ljubljane, drugega pa z Reke. Vendar pa je imel prav tisti dan vlak iz Ljubljane zamudo. Ko so vagone iz Ljubljane naposled le priključili reškim, je parno vozilo nadaljevalo svojo pot proti Trstu. Po zgolj okoli dveh kilometrih vožnje, kjer je bil na desni strani borov gozdič, pa so bile na progi nastavljene mine, ki so jih tja prinesli revolucionarji. Ko jih je vlak povozil, se je razlegel zadušen pok, vlak pa se je stresel in poškodovan obstal. Na mestu eksplozije je zazijala globoka jama.

Živinsko obnašanje naših rdečih kmerov dokazuje, da jim ni šlo za svobodo, marveč za oblast! 2
Ostala sta le krvavi pod in kolesje
Največje število žrtev je bilo med potniki, ki so potovali v prvih vagonih. Zaradi pritiska vagonov od zadaj, in sicer zaradi njihove hitrosti, je bil prvi povsem zmečkan, drugi voz pa se je zaril globoko vanj, pri tem pa dvignil v zrak in celo prebil karoserijo ter pomendral pod seboj številne potnike. Od nesrečnega vagona sta ostala le krvavi pod in kolesje, iz njega pa se je rešila le kakšna težko ranjena oseba.

Kar 200 civilnih žrtev, od tega preko 80 mrtvih
V drugem vozu je bilo smrtnih žrtev sicer manj, vendar pa je vsakdo odnesel kakšne poškodbe. A kar je najhuje – oba voza sta bila povsem natrpana. “Ker so bili ranjeni tudi nekateri potniki v naslednjih vozovih, je zahteval zločin rdečih tolovajev na civilni vlak preko 200 žrtev, od teh preko 80 mrtvih,” mnogi težko poškodovani so umrli na poti v bolnišnico ali pa med samim zdravljenjem, še navaja tedanji tisk.

Namesto da bi se zločince poslalo v Haag, jim levičarski mediji še dandanes pojejo slavospeve
“Vedeti moramo – ne vem, zakaj tega Zveza borcev ne poudarja -, da partizani niso pobijali kar tjavendan. V našem kraju so partizani ubili mladega fanta, ki je z družino prebegnil iz Italije. Ker je znal italijansko, se je z njimi družil. Obtožili so ga, da ovaja. Vendar sam menim, da se ni pobijalo kar v tri dni, četudi drži, da se je vse dogajalo brez sodnega procesa,” je navedeno na blogu na nekem levičarskem portalu. In zakaj so potemtakem pobili vse te civiliste na Krasu? Česa so bili krivi otroci?

Domen Mezeg