fbpx

Zločin brez primere: Na današnji dan pred 75 leti so partizanske zverine ubile župana Horjula in njegovo ženo

Medtem ko je po svetu divjala druga svetovna vojna in se je večina borila proti sovražnikom, so komunisti načrtno pobijali brate in sestre Slovence, ki so jih označili za razredne sovražnike. Na današnji dan pred 75 leti so komunistični zločinci ubili nedolžna Ivana Bastiča in njegovo ženo Marijo, po umoru pa so povsem izropali njun dom. 

Območje Horjula in Polhovega Gradca je bilo med vojno eno izmed najbolj obleganih s strani partizanov in je utrpelo ogromno nedolžnih žrtev, saj si vasi še dolgo po vojni niso opomogle zaradi množičnih pobojev nad tamkajšnjimi prebivalci.

Ravno na današnji dan pred 75 leti se spominjamo krutega zločina v Horjulu, ko so v nedeljo ob enih zjutraj rokovnjaški partizani vdrli v hišo horjulskega župana Ivana Bastiča ter ubili njega in njegovo ženo. Po strašnem umoru so morilci po ustaljeni praksi izropali in opustošili še njuno hišo, ne meneč se za pet nepreskrbljenih otrok. Pokopali so ju 16. junija, na pokopališču v rodnem Horjulu.

Morilci niso odnehali
Medvojno časopisje je župana Bastiča opisovalo kot enega najbolj zglednih in poštenih, kar je v oddaji Pričevalci nazadnje potrdil tudi Justin Stanovnik, preživeli domobranec in znanec družine Bastič. Po njegovih besedah je šlo za poštenega krščanskega človeka, ki ni odobraval partizanskega nasilja in tatvin po okoliških vaseh, kar pa je zelo motilo komuniste, zato se je znašel na listi za odstrel.

Želja po krvi razbojniških tolp, kot so v Slovencu poimenovali partizane, se je nato še dodatno razmahnila, zaradi česar so svoje bližnje izgubile številne slovenske družine. Končne številke žrtev so bile naravnost grozljive in niso primerljive z nobeno državo tistega časa, kot tudi ne zdaj.

 

C. Š.